- Vekttap og mosjon kan kurere diabetes 2

Spesielt overvektige diabetes 2-pasienter kan ha god effekt av å legge om livsstilen og redusere vekten. Mange vil kunne bruke vesentlig mindre medisiner, og noen vil klare seg helt uten, sier overlege.

Publisert: Publisert:

John Cooper 2.jpg

  • Turid Furdal
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg synes opplegget til Arve Serigstad med betydelig vektreduksjon og mye mosjon, høres glimrende ut, sier seksjonsoverlege John Cooper ved Stavanger Universitetssjukehus.

— Jeg er helt sikker på at livsstilsomleggingen er årsaken til at han nå kan bruke mye mindre medisiner. Han har i tillegg fått bedre livskvalitet, og vil være mindre utsatt for andre livsstilsrelaterte sykdommer. Uten å kjenne detaljene rundt Serigstads sykdom, vet jeg ikke om han kan bli helt kvitt sin diabetes 2, sier Cooper.

Kan komme tilbake

Les også

Han bytta bort smøret og fløten

Overlegen er uansett helt klar på at det er mulig selv å ta grep for å bli frisk av livsstilssykdommen diabetes 2. Dette gjelder spesielt for de som er betydelig overvektige, og som klarer å ta av og holde vekten nede. For å bli erklært frisk, må målingene av langtidsblodsukkeret ha falt til 6 prosent, som er normalt.— Da er blodsukkeret helt fint, og man er kvitt sin diabetes 2. Dette er en såkalt remisjon, eller bedring, men sykdommen kan komme tilbake når man blir eldre, sier Cooper.

Han kjenner til rundt 10-15 personer i Rogaland som er blitt friske nok til helt å kutte ut diabetesmedisinen de siste fem årene. I tillegg har rundt 100 personer frisknet såpass til gjennom endringer i livsstilen at de i dag bruker vesentlig mindre medisiner enn før.

Forsker er uenig

Diabetesforsker Riccardo Perfetti er uenig i at diabetes type 2 kan kureres uten medisiner. I et intervju med Bergens Tidende sier han at fysisk aktivitet og diett ikke er nok, og at man også må behandle pasientene med medisiner.

— Jeg kjenner mange som er blitt helt kvitt behovet for medisiner, så jeg holder på mitt: Det er mulig å bli frisk fra diabetes 2, sier Cooper.

Han legger til at mange kan få en tilfriskning i alle fall i ti år gjennom en betydelig vektreduksjon og ny livsstil. Samtidig er det er viktig å se på blodtrykk og kolesterolprofil hos pasienten, da noen vil trenge medisiner for å regulere dette, selv om blodsukkeret er normalt.

Overlegen sier at redusert vekt er den aller viktigste faktoren for å bli helt kvitt diabetes 2, med trening som en god nummer to.

— Overvektige, spesielt de som har mye bukfett, kan utvikle insulinresistens. Når disse blir normalvektige virker insulinet bedre igjen, fordi de er blitt kvitt fettavleiringer i leveren, sier Cooper.

Han anbefaler alltid vektreduksjon for betydelig overvektige pasienter.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. De skulle egentlig til Portugal. Nå er de i stedet med på å redde sommeren for strand­hotellet på Sola

  2. Prestens datter døde - nå er han regionleder i Human-etisk forbund

  3. Regjeringen vil prioritere LHBT+-flyktninger

  4. Brudd på vannledning i Sandnes

  5. Ydmykelsen av Brann forbløffer: – Kan ikke huske å ha sett et lag i Eliteserien bli så rundspilt

  6. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen