Bystyret sa ja til piggdekkavgift

Fra i høst vil det koste å kjøre med piggdekk i Stavanger kommune. Det bestemte et flertall på 36 mot 31 i bystyret mandag kveld.

Publisert: Publisert:

De siste dagene har gitt høye verdier for luftforurensing i Kannik. Et flertall i bystyret mener at en piggdekkavgift vil bidra til renere luft. Foto: Pål Christensen

  1. Leserne mener

Vedtaket betyr at den jevne piggdekkbruker vil måtte betale 1400 kroner i sesongavgift for å ha piggene ute i Stavanger. En pollett som gjelder én dag, vil koste 35 kroner.

Striden om luftforurensingen og hva man skal gjøre med den, har rast både i avisspaltene og i sosiale medier den siste tiden.

Frp og Høyre ble først nedstemt på et forslag om å utsette hele saken i påvente av en ny runde ed nabokommunene.

Les også

Piggdekkavgift: - 1400 kroner i året er voldsomt dyrt

Les også

Piggdekkavgift kan komme til høsten

Debatttemperaturen har ikke blitt lavere av at det nå i helgen nok en gang ble registrert dårlig luftkvalitet og høye nivåer av svevestøv i Stavanger. Det ligger an til dårlig luftkvalitet i dagene framover også, ifølge Stavanger kommunes hjemmeside.

Spørsmål om helse

Høyest verdier og lengst periode med røde verdier ble målt ved Kannik målestasjon, men også ved Våland målestasjon er det registrert flere timer med røde verdier for svevestøv lørdag og søndag.

Det er ved kald og stille værtype uten nedbør at forurensningen verken blir skylt eller blåst bort.

Les også

Paradokser om piggdekk

Les også

Tett løp om piggdekkavgiften


I bystyret ble det partiene Ap, Venstre, KrF, MDG, SV og Rødt som sørget for avgiften.

– Dette er en langt viktigere sak enn kroner og øre. Dette handler om å skape ren luft og ta vare på innbyggerne våre, og kanskje ekstra spesielt barn, eldre, gravide og personer med alvorlige sykdommer. Jeg er skuffet over de som bare foreslår utsettelser og nye utredninger. For da skjer det jo ingenting, sa Jan Erik Søndeland (V).

– Dårlig byluft fører til at friske folk blir syke, syke folk blir sykeste og at de sykeste dør, sa Eirik Faret Sakariassen (SV).

Paradoks

Mindretallet besto av H, Frp, FNB, Sp og Pp.

– Er det noen av dere som kan bevise at det er folk i Stavanger som dør av svevestøv fra piggdekk, spurte Leif Arne Moi Nilsen (Frp)

Mindretallet mener at piggfriandelen i Stavanger alt er så høy at en avgift vil gjøre lite fra eller til. Dessuten mener de at en ekstraavgift for Stavanger kommune vil være ytterligere en gavepakke til handelsbedrifter utenfor kommunen, ikke minst kjøpesenteret Kvadrat.

– Det som bekymrer Høyre mest er sentrumshandelen. Det er tøft nok for mange butikker i sentrum slik det er Dette er symbolpolitikk, med minimal virkning, mente Kåre Reiten (H), som påpekte at luften var mest forurenset lørdag kveld og søndag morgen.

– Da er det ikke mye biltrafikk, sa Reiten.

Arnt-Heikki Steinbakk (Ap) ga honnør til KrF og Venstre fordi de ikke har latt seg påvirke av helgens hete debatt.

– De har blitt skjelt ut i sosiale medier av sine såkalte samarbeidspartier, sa Steinbakk.

– Vi tror det er mulig å få folk til å endre atferd ved hjelp av avgifter. Dessuten mener vi at forurenser skal betale, sa Inge Takle Mæstad (KrF)

– Vask gatene

Mindretallet har merket seg at Trondheim kommune benytter en ny type kjøretøy som spyler gatene med høytrykk for så å suge asfaltstøvet opp igjen.

De fem partiene vil også i Stavanger prioritere økt gaterenhold og flere målestasjoner framfor en piggdekkavgift de hevder vil ha minimal effekt.

Et morsomt poeng i debatten er det at begge sider henviser til Trondheim, men da selvfølgelig av ulike grunner. Tilhengerne av piggdekkavgift har merket seg at Trondheim først innførte avgiften, opplevde at piggfriandelen økte, men så at det motsatte skjedde da piggdekkavgiften ble fjernet. Nå er avgiften på plass igjen i trønderhovedstaden.

Paradoks 2

Et annet paradoks i debatten er at avgiften alt ble lagt inn i Stavanger kommunes budsjett for neste år i desember i fjor, og da med stemmene fra de fleste av partiene som mandag kveld stemte mot.

I rettferdighetens navn skal det sies at man holdt døren på gløtt for de budsjettmessige konsekvensene i påvente av mandagens bystyremøte. Derfor er det delte meninger om blant annet Høyre og Frp møter seg selv i døra.

– Det blir helt feil å hevde noe slikt. De 20 millionene i budsjettet er det rådmannen som har lagt inn, fordi han antok at det var et politisk flertall for det, sier Christian Wedler (Frp),

Publisert: