Høyre går inn for vassdragsvern

Årsmøtet i Rogaland Høyre gikk med stort flertall inn for å tale eget parti midt imot og sa nei til nye store vannkraftprosjekter i Rogaland

Leder Elin Schanche i Rogaland Høyre var ikke på valg på årsmøtet i 2017. Hun vil ha mange kampsaker med seg til partiets landsmøte seinere i vår. Foto: Jon Ingemundsen

 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Årsmøtet i Rogaland Høyre i Haugesund forløp uten opprivende debatter. Tilløp til friske diskusjoner var der riktignok, både om sidemål i skolen, pelsdyrnæringa, kunstnerstipender og naturvern.

Årsmøtet vedtok å si nei til nye kraftutbygginger i vernede vassdrag, i strid med innstillingen til Høyres programkomite.

Landsmøtet avgjør

John Peter Hernes fra Stavanger Høyre argumenterte sterkt imot å åpne for vannkraftutbygginger i nye vassdrag, og fikk et solid flertall med seg på dette. Det gjenstår å se om landsmøtet i Høyre som avholdes seinere i vår vil være med på notene.

– Vi må gjøre et grundig arbeid fram mot landsmøtet for å få forståelse for at norsk, uberørt natur er en knapp ressurs og en stor verdi for landet, sier Hernes, som blant annet viste til at det er mye mer å hente på å oppgradere eksisterende kraftverk, slik Lyse nå har gjort i anlegget i Lysebotn.

Les også

- Det er Høyre som har sagt nei til arbeidsplasser i nord

Ja til pels

Årsmøtet ga også tilslutning til å beholde pelsdyrnæringa i Norge, tross en dissens i partiets programkomite, der et mindretall går inn for å avvikle næringen og et flertall går inn for å styrke tilsyn og skjerpe sanksjonsmulighetene mot oppdrettere som bryter reglene. Rogaland er et stort pelsdyrfylke i Norge, noe som også ble poengtert av flere av talerne på møtet, blant annet av Thor Magne Seland fra Sandnes Høyre.

Ikke overraskende ble det også full enighet om å gå inn for konsekvensutredning av de omstridte områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Også her er det et mindretall i programkomiteen som går inn for vern.

Vil dele opp Kulturrådet

Eli Aga fra Stavanger Høyre ville ha årsmøtet med på å gå inn for å desentralisere Norsk Kulturråd, blant annet ved å flytte tildelingen av kunstnerstipend ut av Oslo for å motvirke det mange opplever som en skjevhet der Oslo-baserte kunstnere får en uforholdsmessig del av pengene.

Dette fikk sterk støtte av tidligere kulturminister Thorhild Widvey. - Det er en rekke programområder som kan flyttes ut i distriktene, mente hun.

– Høyre må støtte maktspredning på kulturfeltet, og jeg håper at det blir et enstemmig vedtak om dette på årsmøtet, sa Widvey.

Enstemmig ble det ikke, men Agas forslag ble vedtatt med stort flertall. Rogaland Høyre vil få en stor oppgave med å få et flertall på landsmøtet for en slik omlegging.

Les også

Høyre lukter blod i jakten på argumenter

Resolusjoner

Årsmøtet vedtok to resolusjoner. Den ene handler om tiltak for å få flere unge inn i arbeidslivet, blant annet ved krav om aktivitetsplikt for personer under 30 år, bedre rådgivningstjeneste i videregående skole, en god førstelinjetjeneste for psykisk helsevern for ungdom og tiltak for å øke antallet læreplasser.

Den andre resolusjonen er et krav om at arbeidet med dobbeltspor på jernbanen mellom Sandnes og Egersund må forseres slik at arbeidet kan starte tidligere enn det legges opp til i dagens Nasjonal Transportplan.

Les også

 1. Høyre vil snakke om sex på sykehjem

Publisert:
 1. Høyre (H)
 2. Politikk
 3. Naturvern
 4. Pelsdyrnæringen
 5. Kulturpolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Over natten ble denne grusbanen til en perfekt isflate. Hvem som har laget den er et mysterium

 2. Saktegående trafikk og lange køer ved Sinnes

 3. Folkehelse­instituttet bommet kraftig på smitte­tall i julen

 4. E134: Bil i vannet ved Ølensvåg

 5. Da Line Flesjaa ble syk, flyttet familien til hytta. Det ble et lykkelig valg

 6. Sola vurderer å trekke seg fra lokalt sam­arbeid hvis skjenke­stoppen videre­føres lokalt