Kolumbus går for usedvanlig bra busstilbud i Ryfast

I en anbefaling til fylkespolitikerne går Kolumbus-styret inn for å oppgradere det usedvanlig gode kollektivtilbudet som var planlagt i Ryfast. Batterielektriske busser skal gå hvert kvarter i rushtidene og hver halvtime utenom. Det anbefales også sykkelbuss.

Publisert: Publisert:

Bussruten mellom Byterminalen i Stavanger og Jørpeland skal gå hvert kvarter i rushtidene, og hver halvtime utenom, hvis fylkespolitikerne følger tilrådingen fra Kolumbus. Foto: Aasland, Jarle

  • Tor Inge Jøssang
    Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Når Ryfast åpnes cirka 1. desember, legges to offentlige ferjesamband og Jørpelandsruta (hurtigbåt) ned, og det blir buss i stedet. Onsdag vedtok styret i Kolumbus at kontrakten skal tildeles Boreal.

Hovedrutene er Jørpeland-Stavanger sentrum (rute 100) og Tau-UiS-Forus (rute 101). Månedskortet vil koste 515 kroner for arbeidstakere i bedrifter som er med i Hjem-Jobb-Hjem-ordningen, det doble for andre.

I anbudet var det lagt inn 11 ruter, samt sju opsjoner på kjøring av ruter. Til Preikestolen, til Røldal, flere avganger til Fiskå og Voster i Nordre Strand, sykkelbuss gjennom Ryfast, kjøring til Hjelmeland, og elbusser. Opsjon betyr at busselskapene var nødt til å gi tilbud, men det er opp til Kolumbus om tilbudet skal benyttes.

Alt som det er opsjon på skal behandles politisk etter tildelingen av kontrakten. Det er fylkespolitikerne som skal fatte den endelige beslutningen om teknologivalg og ruteopsjoner.

Grethe Skundberg, kommunikasjonssjef i Kolumbus Foto: Andreas Iveland

Batterielektriske busser

Styret i Kolumbus anbefaler batterielektriske buss, og sykkelbuss med samme teknologi.

– Kolumbus har prøvd ut batterielektriske busser i Stavanger siden 2015 og vi var dermed de første i Norge, kommenterer Grethe Skundberg, kommunikasjonssjef i Kolumbus.

I dag er det vedtatt å bruke batterielektriske busser i Agder, Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland, Trøndelag, Nordland, Møre og Romsdal og Hordaland. Denne teknologien vurderes i dag som en robust løsning.

Kolumbus-styret begrunner valget av elbusser med å vise til Parisavtalen om reduksjon av klimagassutslipp, samt Klimalovens bestemmelser om reduksjon av klimagassutslipp frem mot 2030. Rogaland fylkeskommunes har også i sin Regionalplan for energi og klima, målsetting om store kutt i klimagassutslippene frem mot 2020.

- Valg av elbusser i Ryfylke sør vil bidra til å komme nærmere disse målene. I tillegg til en betydelig reduksjon av klimagassutslippene, vil dette gi verdifull erfaring til fremtidige anbud særlig med tanke på Bussveien, uttaler Skundberg i Kolumbus.

Det er cirka 5 prosent av de reisende som ønsker å ta sykkel med på bussen. For å sikre en god, sømløs mobilitetsløsning i overgangen mellom sykkel og buss, anbefaler Kolumbus at opsjon for batterielektrisk sykkelbuss benyttes.

Slik har Kolumbus planlagt busstilbudet mellom Søre Ryfylke og Stavanger/Forus.

Øker frekvensen hele døgnet

Styret foreslår å benytte opsjonene for rute 100 (Jørpeland) og 101 (Tau), for å sikre et godt, kundevennlig tilbud med tilstrekkelig kapasitet gjennom Ryfast også utenom rush. Dette betyr at frekvensen utenom rush økes til hver halvtime, i stedet for timesavganger.

For rute 130A til Fiskå/Voster og rute 140A til Hjelmeland vil miljøeffekten av elektriske busser være betydelig mindre enn for busser som går gjennom tunnel eller i by, ifølge Kolumbus.

– Dersom sykkelbuss eller tilbud utenom rush av økonomiske grunner er krevende å få på plass, anbefaler styret at man heller velger dieselbusser for rute 130A og 140A enn å velge bort sykkelbuss og/eller et godt tilbud også utenom rush gjennom Ryfast, forklarer Skundberg og viser til at fossilfrie og utslippsfrie er dyrere enn busser med fossilt drivstoff.

– Men det er som sagt våre eiere som skal ta den endelige beslutningen gjennom sin politiske behandling, understreker Grethe Skundberg.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  4. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

  5. Gutt påkjørt på Bryne

  6. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!