Regjeringen foreslår 365 millioner i kompensasjon til pelsdyrbønder. - En katastrofe, mener pelsdyrbonde

Det vil koste 2,3 milliarder kroner å avvikle pelsdyrnæringen, ifølge beregninger fra Oslo Economics og Samfunnsøkonomisk analyse. Regjeringen vil tilby pelsdyrbøndene i gjennomsnitt 1,5 millioner hver.

Om regjeringens nye lovforslag går gjennom, og kompensasjonsordningen på 365 millioner kroner blir godkjent, frykter pelsdyrbonde, og leder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem flere konkurser.
 • Håkon Jonassen Norheim
  Håkon Jonassen Norheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I Jeløya-erklæringen fra januar i år, ble det klart at Venstre hadde fått med seg regjeringen på å avvikle pelsdyrnæringen i Norge. Torsdag ble lovforslaget om forbud mot hold av pelsdyr sendt på høring. Lovforbudet foreslås å tre i kraft umiddelbart, men med en avviklingsperiode frem til 1. februar 2025 for produsenter som drev oppdrett av pelsdyr da loven trer i kraft.

Departementet foreslår at loven gir hjemmel til å fastsette forskrifter om kompensasjon for tap av retten til å holde pelsdyr, og vil tilby pelsdyrnæringen inntil 365 millioner kroner i kompensasjon. Dette reagerer næringen kraftig på.

– Det er en katastrofe for familiene som blir rammet. Ifølge beregninger gjort av Oslo Economics og Samfunnsøkonomisk analyse, vil det koste rundt 2,3 milliarder kroner som et minimum å avvikle pelsdyrnæringen. Dette er et skambud, mener pelsdyrbonde og leder i Norges pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

Ifølge Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) var det 201 pelsdyrbruk i Norge per 1.. januar 2017. Av disse hadde 87 bruk mink, 97 bruk rev og 17 bruk mink og rev i kombinasjon. Totalt utgjør pelsdyrnæringen mellom 450 og 500 arbeidsplasser i Norge. Skadsem er redd for at flere av disse ikke klarer å gjøre opp for seg om dette blir en realitet.

Pelsdyrbonde og leder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem under landbruksmøtet på Varhaug tidligere i år.

– Latterlig

– Flere oppdrettere har investert mye i næringen, og har kanskje en gjeld på 10 millioner kroner på gården. Det er rundt 200 oppdrettere i Norge. Tar du 365 millioner og deler på det får hver bonde halvannen million hver. Det er latterlig, sier han.

En oversikt fra Norges Pelsdyralslag viser at det i 2015 ble solgt rundt 920.000 skinn gjennom auksjonshusene i Finland og Danmark til en verdi av rundt 435 millioner kroner. I tillegg kommer noe innenlandsk salg, men dette utgjør veldig lite.

– Nå må vi slåss for at pelsdyrnæringen skal overleve. Vi vil jobbe politisk mot politikerne. Om KrF kommer inn i regjeringa har du tre partier som støtter pelsdyrnæringa. I dagens regjering er det bare Venstre som er mot, så nå setter vi vår lit til KrF i regjeringsforhandligene, sier Skadsem.

– Er det bønder som allerede har begynt å legge ned næringen?

– Nei, men det har vært en lang prosess, og folk er trøtte. Vi fikk et bærekraftig vedtak i Stortinget i 2017, og Jeløya-plattformen kom som et slag i trynet på oss. At dette forslaget kom i dag var veldig overraskende, og at det skulle være så dårlig hadde jeg aldri ventet, sier han.

Frykter konkurser

I Norge har det blitt drevet oppdrett av pelsdyr i rundt 100 år, og det er hovedsaklig rev og mink. Rogaland er Norges største pelsprodusent-fylke, og det er i kommunene Sandnes, Hå og Klepp produksjonen er størst. Nå frykter Skadsem mange konkurser i distriktet.

– Det er ikke gjennomtenkt, og om det går gjennom frykter jeg mange konkurser. Det er dramatisk, sier han, og forklarer at det fort kan komme flere søksmål fra pelsdyrbønder om det blir en realitet.

Skulle vernes

Stortinget vedtok i 2017 å verne og utvikle pelsdyrnæringen på en fortsatt bærekraftig måte, men i Jeløya-plattformen fikk Venstre gjennom et forbud av næringen på bakgrunn av spørsmål om dyrevelferden. Pelsdyrnæringen har nettopp lagt frem tall som viser at 99,8 prosent av pelsdyrene i norske pelsdyrgårder er uten skade.

I lovforslaget skriver departementet at det ikke foreligger en rettslig plikt til å kompensere pelsdyroppdretterne, men at de likevel ønsker at loven skal gi kompensasjon for tapet av retten til å drive pelsdyroppdrett.

De mener at selv om Stortinget skulle vedta et forbud i løpet av 2019, er det mest nærliggende at utbetalinger etter ordningen først vil starte i 2020.

Høringsfristen er satt til 31.1.2019. Deretter skal lovforslaget behandles i stortinget.

Her kan du se hele lovforslaget (ekstern lenke)

Les også

 1. Landbruksminister: – Mest krevende forhandlinger siden 1980-tallet

 2. Landbruksministeren: «Pelsdyrnæringen var Frps største tap i regjeringsforhandlingene»

 3. – Utrolig at de kan ofre en hel næring

Publisert:
 1. Statsbudsjettet
 2. Debatt
 3. Oslo Economics
 4. Samfunnsøkonomisk analyse
 5. Norsk institutt for bioøkonomi

Mest lest akkurat nå

 1. Slottet i Sirdal åpner i høstferien

 2. Bonde må i fengsel: De nyfødte lammene lå på våt møkk

 3. Riksrevisoren kan ikke granske pendlerbolig-saken: – Det kan vi takke Stortingets presidentskap for

 4. Meteorologen: – Pakk ned tram­polinen. Det meldes liten storm

 5. – Politiet kan ha snakket usant i Birgitte-saken

 6. Toppscorer for gammel storhet - vil senke klubben som ikke ga ham sjansen