Det nye redningshelikopteret veltet mens rotorbladene gikk

To flygere var om bord da det nye redningshelikoptrene til 330 skvadron veltet fredag ettermiddag mens motor og rotorblader var i gang.

Ingen personer er kommet til skade, men flere var ombord da maskinen veltet. Både motor og rotorblader var i gang da ulykken skjedde.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi har hatt en alvorlig hendelse med det nye helikopteret, sier pressetalsmann ved Forsvarets hovedkvarter, Brynjar Stordal til Aftenbladet.

Han forteller at to erfarne flygere var om bord i maskinen da den veltet. Fire personer oppholdt seg på utsiden.

Maskinen veltet i forbindelse med et testprogram som nå gjennomføres.

– Helikopteret veltet mens det hadde rotor og motor i gang, og drev det vi kaller bakkekjøring. Rotorbladene har tatt nedi bakken ved velten, sier Stordal.

Han legger til at rotorbladene løste fra festet og føyk av gårde.

Ingen personer er kommet til skade, men flere var ombord da maskinen veltet. Både motor og rotorblader var i gang da ulykken skjedde.

Folk ombord

Ingen personer er kommet til skade. De involverte blir nå ivaretatt på stedet.

– Personene som var involvert i ulykken tilhører personellet som driver testing av det nye helikopteret. Disse er tatt hånd om på stedet. Det skal ikke være behov for helsehjelp, sier Stordal.

Årsaken til at det nye helikopteret veltet, er foreløpig ukjent. Stordal har heller ikke detaljer om skadeomfanget.

– Men dette er en alvorlig hendelse og vi vil nå gjennomføre undersøkelser. Fredag kveld er det viktig å sørge for at ikke spor går tapt i vær og vind, sier Stordal.

Helikopterekspert: – Jeg er overrasket

– Jeg er forferdelig overrasket over at dette går an med dette nye helikopteret, sier helikopterekspert Per Gram i Stavanger.

Fredag ettermiddag har han fått med seg hva som har skjedd med helikopteret, som han fortsatt velger å ha stor tro på. Samtidig tror han det bør gå an å finne årsaken til havariet raskt.

– Her er det mange kompetente vitner, ettersom det var et crew om bord. Vi må også anta at ferdskriveren er intakt, den kan gi informasjon om blant annet motor og girboks, og den har også opptak av samtalen mellom flygerne før havariet. Dermed bør det være lett å komme til bunns i hva som har skjedd, sier Gram.

Helikopteret veltet under bakkekjøring.

– Enorme krefter

Han forteller at det er enorme krefter som er i sving når et så stort helikopter står på bakken med rotorblader og motor i gang.

– Rotorbladene har nok føket vegg imellom. Disse splintres opp. Jeg antar også at girboksen har tatt skade, trolig også motoren og skroget. Men til syvende og sist er dette neppe et totalhavari. Det kan nok la seg gjøre å bygge maskinen opp igjen, sier Gram.

Dersom veltet skyldes teknisk feil, tror Gram det vil føre til forsinkelse på de ytterligere 15 helikoptrene av samme type som er i bestilling.

– Personlig tror jeg man raskt finner årsaken og at dette ikke får større betydning for leveransene senere. Jeg har stor tro på dette helikopteret, sier Gram.

Hovedredningssentralen på Sola ble orientert om hendelsen i 15-tiden.

– Vi fikk melding om veltet like før klokken 15.00. Helikopteret står rett utenfor hangaren. Det skal ikke være personskader, sier pressevakt ved Hovedredningssentralen, Kjetil Hagen.

Han vet foreløpig ikke hva som er årsaken til at maskinen har veltet.

– Men dette skal ha skjedd under vedlikehold, sier Hagen.

Helikopteret, som er av typen AW101, skal ha fått skader.

Oppretter havarikommisjon

Bjørn Ivar Aarseth er leder for Justisdepartementets redningshelikopteranskaffelse, NAWSARH. Han opplyser at de ikke har noen rolle i undersøkelsen av havariet.

– Luftforsvaret oppretter en havarikommisjon på hendelsen, i tråd med vanlig praksis, sier Aarseth som er glad for at det ikke er rapportert om personskader som følge av havariet.

Han opplyser at fabrikanten, Leonardo Helikopters, i Yeovile i Storbritannia, er varslet om hendelsen.

Det første av de nye redningshelikoptrene har fredag ettermiddag veltet. Ingen personer skal være skadet.

Landet på Sola fredag

Helikopteret, som er det første av de nye redningshelikoptrene som skal erstatte dagens Sea King-helikoptre, kom fra fabrikken i Storbritannia til Sola fredag kveld for en uke siden.

På Sola skal helikopteret gjennom et omfattende test- og evalueringsprogram før det settes i ordinær drift. Det skal etter planen skje i 2018.

Helikopteret skulle etter den opprinnelige planen bli vist fram og presentert under en offisiell markering på Sola 20. desember.

Forsinket levering

Leveransen av de 16 nye helikoptrene er forsinket grunnet «utfordringer i produksjonen, test og sertifisering av de første helikoptrene».

Etter den opprinnelige planen skulle de to første blitt levert innen 1. april år. Justisdepartementet opplyste i juni til NTB at det første helikopteret skulle leveres i sommer, men det skjedde ikke.

Kontrakten om kjøp av en ny generasjon redningshelikoptre, totalt 16 maskiner, ble signert i desember 2013. Prisen for hele pakken, som inkluderer helikoptrene, service, utstyr og trening, er på 14,04 milliarder kroner.

Helikopteret, som er av typen AW101, skal ha fått skader. Dette skal ha skjedd under vedlikehold.
Det nye redningshelikopteret ankom Sola fredag for en uke siden.
Publisert: