- Rabaldermøte på Blidensol

«Uverdig» og «rabaldermøte» er ord som ble brukt under årsmøtet ved Blidensol sykehjem fredag ettermiddag. Styret ble gjenvalgt.

Dagny H.H. Pedersen Welle, leder i driftsstyret ved Blidensol sykehjem, idet hun går forbi Brian Swan (til høyre) som ble foreslått som ny styreleder. Til venstre Jos Otten, fysioterapeut ved sykehjemmet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Styreleder rev fullmakten min i stykker og la på sprang. Dette er fullstendig galskap, det verste jeg har sett, sier Brit Munthe.

Fredag ettermiddag hadde hun troppet opp med en skriftlig fullmakt på vegne av Kåre Walvik i valgkomiteen. Walvik var forhindret fra å møte.

Munthe, som til vanlig er daglig leder for Domkirkens sykehjem, kom til årsmøtet ved Blidensol sykehjem med et alternativt forslag til nytt styre.

Disse ønsket nytt styre ved Blidensol. Fra venstre: Karen Hirth Thorsen, Reidun Skjold, Brit Munthe og Brian Swan.

Men både hun og en rekke ansatte, som hadde meldt seg inn i Pleiehjemsforeningen de siste månedene, ble nektet adgang til årsmøtet. Det er Pleiehjemsforeningen som eier sykehjemmet.

Låste dørene

Rett før årsmøtet startet klokken 15, låste styreleder i driftsstyret ved sykehjemmet, Dagny H.H. Pedersen Welle, dørene. Hun ba óg Aftenbladets journalist og fotograf om å forlate bygget før hun hastet videre.

Les også

Blidensol-styret får refs av Arbeidstilsynet

Les også

Blidensol-styret viker ikke for kommunen

Tidligere medlem i driftsstyret, Karen Hirth Thorsen og Reidun Skjold, medlem i Pleihjemsforeningen, hadde utarbeidet mistillitsforslag mot styret både i Pleiehjemsforeningen og driftsstyret ved sykehjemmet.

Kristin Aas Nordin har også trukket seg fra begge styrene, blant annet på grunn av hijabsaken. Hun har heller ikke underskrevet årsmeldingen fra Pleiehjemsforeningen.

Som begrunnelse for mistillitsforslaget heter det blant annet:

«Blidensols styre har gjort et unødvendig vedtak om å nekte ansatte å bruke hijab. Vedtaket har skapt stor uro og vært belastende for pårørende, ansatte og ledelse og anses ulovlig av Likestillings- og diskrimineringsombudet og Stavanger kommune. Ved å opprettholde vedtaket settes hele driftsavtalen med Stavanger kommune på spill. En terminering av avtalen vil gi negative økonomiske og driftsmessige konsekvenser.»

Forslaget innebærer også at det velges nye representanter til begge styrene. Som ny styreleder ble Brian Swan foreslått. Han er administrasjonsleder ved Jæren DPS og tidligere øknonomisjef ved Tasta sykehjem.

– Blir jeg valgt, blir det min første prioritet å rydde opp, både i forhold til Stavanger kommune og de ansatte. Jeg ønsker å reversere hijabvedtaket, sa han til Aftenbladet før han skyndte seg inn.

Thomas Middelthon har gått fra å være vara til å bli medlem av driftsstyret etter at Hirth Thorsen trakk seg. På vei inn til årsmøtet sa han til Aftenbladet:

– Jeg håper vi kan avvise klagen og at det går rolig for seg.

Og slik gikk det

Om lag halvannen time seinere var møtet ferdig. Mistillitsforslaget gikk ikke igjennom.

– Alle forslagene våre falt. Det var vi oppmerksom på på forhånd. Vi fikk heller ikke brukt noen av fullmaktene våre. Vi hadde fem fullmakter fra reelle medlemmer i tillegg til den som ble revet i stykker. Men det hadde ikke nyttet uansett. Det var et betydelig flertall for det sittende styret. Vi har i alle fall prøvd. Nå får det bli opp til Stavanger kommune hva de gjør videre. Det var et uverdig møte, sier Hirth Thorsen.

Thomas Middelthon bekrefter overfor Aftenbladet at mistillitsforslaget ble nedstemt.

– Det var et dominerende flertall for ikke å reise spørsmålet om mistillit. Litt rabalder ble det jo på møtet, men det avstedkom i beste velgående. Nå venter vi på resultatet 7. mars, sier Middelthon.

Han viser til at det er ventet et vedtak i hijabsaken i Likestillings- og diskrimineringsnemnda om hijabsaken 7. mars.

– Dersom det er dissens i nemnda, vil vi vurdere hva vi skal gjøre videre. Dersom det blir et enstemmig vedtak mot sittende styre, da er det fare for at vi nedlegger våre verv, sier han.

– Hvorfor ble ikke fullmakter godtatt?

– Det har vi aldri godtatt på årsmøtet.

– Flere ansatte som sa de hadde meldt seg inn i Pleiehjemsforeningen og betalt kontigent fikk ikke adgang. Hva er grunnen til det?

– De meldte seg inn etter inntaksstoppet da det var fare for kupping. Det ville da blitt et spørsmål om hvor mange som stilte med tropper for eller mot. Det kunne vi ikke plutselig ha på Blidensol, sier Middelthon.

Publisert: