Risa fikk tips om sabotasje på Hitlertennene

Jobben med å flytte Hitlertennene på Brusand midlertidig er et prestisjeprosjekt for Risa-konsernet. - Vi kan ikke feile, sier Geir Steinsland.

Hitlertennene skal snart festes der de opprinnelig sto.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Når det skal lages nytt kryss på Brusand må Hitlertennene vike. For en stund. Oppdraget med å flytte Hitlertennene er det Risa-konsernet som har fått.

I sommer reddet Bertelsen & Garpestad Trollpikken fra å ende opp som nok en stein i heia. Det ble vitset mye blant tilskuerne om at Bjørn Risa hadde elsket akkurat den jobben. Men Risa har sine egne steiner. Historiske steiner. Hitlertennene på Brusand er en prestisjejobb for konsernet.

– For oss er dette en veldig viktig jobb. Vi kan ikke feile. Det har vært mange møter i forkant med riksantikvaren. Nå bruker vi gps på de fire hjørnene på tennene for å kunne sette dem tilbake nøyaktig der hvor de sto, sier Geir Steinsland. Det er han som har ansvaret for jobben med tennene.

Egentlig handler jobben om noe mye større enn Hitlertennene. Det skal lages et T-kryss på Brusand for å få til en skikkelig omkjøringsvei mellom Stokkelandsvegen og fylkesvei 44. Likevel er det Hitlertennene som får all oppmerksomhet.

Geir Steinsland forteller at det er stor interesse for jobben med tennene. Eldre kommer innom eller ringer. De vil vite hvordan det går.

– Vi fikk tips om at tennene kunne ha vært utsatt for sabotasje av dem som satte dem opp under krigen. De kunne rett og slett være porøse. Det var de ikke, men de var tyngre enn vi trodde. Jeg vil anslå at de veier rundt 10 tonn.

Han berømmer folkene som står for den praktiske jobben. Alt har fungert perfekt med å løfte de ikoniske steinene. Det finnes ikke skader på dem.

– Dette er en kjekk opplevelse for oss. Vi prøvde oss fram på ei tann. Vi trakk den opp av sanden. Da det gikk greit, hadde vi metoden og kunne ta de andre.

Geir Steinsland regner med at tennene er tilbake på plass om tre til fire uker.

Publisert:
 1. Trollpikken
 2. Bjørn Risa

Mest lest akkurat nå

 1. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet

 2. Viking-trenernes dom: – Vi blir gode i år også

 3. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

 4. Han blir sjef i Bjørn Rygg-selskap

 5. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen

 6. – Vilt gøy at folk har tro på meg!