Pensjonat-innehaver tiltalt for hallikvirksomhet
Flere av mennene som er bøtelagt for kjøp av seksuelle tjenester fra kvinner på Det lille pensjonat i Sandnes, risikerer å måtte vitne i saken mot innehaveren.
- Cornelius MunkvikJournalist

Tidlig formiddag 6. mars i år aksjonerte politiet mot Det lille pensjonat i Sandnes. Frem til da hadde flere titalls personer blitt bøtelagt for kjøp av seksuelle tjenester fra kvinner bosatt på pensjonatet. Ifølge politiet skal de seksuelle tjenestene ha blitt solgt fra rommene.
LES OGSÅ: - I kveld er kvelden jeg skal dø
I Norge er det lov å selge seksuelle tjenester. Å kjøpe sex derimot, er straffbart. Straffbart er det også å legge til rette for salg av seksuelle tjenester. Det er det siste innehaveren av Det lille pensjonat er tiltalt for (se faktaboks).
Ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvokat Nina Grande, visste innehaveren at kvinnene solgte sex fra rommet.
Erkjenner ikke straffskyld
Rettssaken mot innehaveren er foreløpig ikke berammet i Jæren tingrett. Her vil tiltalte møte sammen med sin forsvarer, advokat Odd Rune Torstrup i Advokatfirmaet Torstrup. Innehaveren erkjenner ikke straffskyld.
- Vi tar tiltalen til etterretning, sier Torstrup.
Aftenbladet intervjuet innehaveren kort tid etter politiaksjonen. Han fortalte at anklagene var en stor belastning både for ham og hans familie.
Politiet slo til mot 15 massasjeinstitutter
Strengere straff for voldtekt av prostituerte
- Å bli anklaget for hallikvirksomhet er helt forferdelig. Situasjonen er dessuten helt håpløs. De som vil leie et rom, kommer hit og betaler på forhånd. Jeg kan ikke avvise folk verken på grunn av hudfarge eller religion. Hva skal jeg gjøre? Skal jeg spørre kvinner som er mørkhudede om de har tenkt å drive prostitusjon? Ville ikke det vært litt feil? Ville ikke det til og med vært rasistisk, spurte den nå tiltalte mannen.
- Min klients syn på tiltalespørsmålet er som tidligere tilkjennegitt; han aksepterer ikke straffskyld, sier advokat Torstrup.
I nesten alle rommene
Da politiet aksjonerte mot pensjonatet, bodde det nigerianske kvinner i de fleste rommene. Aftenbladet snakket med en kvinne som ved flere anledninger hadde leid rom på Det lille pensjonat. Ifølge denne kvinnen var meldingen fra innehaveren klar: Det er ikke lov å selge sex fra rommene.
Den mørke siden av sexkjøpsloven
– Jeg har ingenting vondt å si om mannen som eier pensjonatet. Han har alltid vært hyggelig overfor oss. Aldri noe tull. Han var streng når det kom til røyking. Det var ikke lov. Og så sa han at det ikke var lov å selge sex fra rommene. Dette respekterte vi. Det var greit å bo på pensjonatet. Hvorfor skulle vi ødelegge noe som fungerte så godt for oss?, sa hun.
Hun forklarte at flere prostituerte på grunn av sexkjøpsloven nå må finne andre plasser å bo. Noen velger en såkalt «boyfriend»-løsning. Flere av dem Aftenbladet har pratet med sier at denne løsningen ofte er verre for kvinnene enn en ordning hvor de får leie sine egne rom.
Innkaller kunder
Politiadvokat Øyvind Haukland ønsker ikke å kommentere bevisene i saken før hovedforhandlingen i Jæren tingrett.
- På generelt grunnlag kan jeg bekrefte at den som leier ut rom har et ansvar for at dette ikke blir brukt til prostitusjon, sier politiadvokaten.
Stavanger-mann (63) skal ha tjent hundretusener som hallik
Mann tiltalt for hallikvirksomhet i Stavanger
For å bli dømt for brudd på hallikparagrafen (se faktaboks) er det nok om det er utvist grov uaktsomhet. I tiltalen skriver statsadvokat Grande at innehaveren av Det lille pensjonat visste om sex-salget.
- Vil det bli aktuelt for påtalemyndigheten å føre menn som kjøpte sex av kvinnene som vitner?
- Ja. Både de prostituerte og kunder vil bli innkalt som vitner. Det ligger i sakens natur, sier Haukland.