Travelt for redningsmannskapene på Preikestolen og Kjerag

Tidenes travleste dag på Preikestolen resulterte i fire pasienter i løpet av tre-fire timer. Luftambulansen gikk i skytteltrafikk, mens redningsmannskaper sprang fram og tilbake.

Luftambulansen henter en pasient ved Preikestolen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Torsdag var stien til Preikestolen fullpakket av turister. Aldri har det vært flere på tur til den verdenskjente fjellknatten, anslår Stiftelsen Preikestolen. Mer enn 2000 bussgjester, opp mot 50 busser i tillegg til rutebusser, og fullt med biler på de 1000 parkeringsplassene. Norsk Folkehjelp hadde 11 mannskaper i aksjon og de sprang, bokstavelig talt, mellom skadde.

– Først fikk vi melding om fallskade på en ung gutt ved Tjødnane. Den andre skaden snublet vi over, mens vi var der oppe. For på returen fra første skaden, hørte vi skriket til en mann som brekte en fot. Vi var hos han få sekunder etterpå og fikk spjelket foten. Tilfeldigvis var Luftambulansen på vei fra Bergen til Stavanger. Den la om kursen og hentet pasienten. Det er den raskeste behandlingen noen sinne. Mens vi lastet pasienten om bord, så fikk vi melding fra AmK om en ny hendelse, der en kvinne hadde besvimt lengre ned, ved svillene. Mens vi var på vei til henne, så kom det melding om en ny hendelse ved Preikestol-platået. En del av mannskapene snudde og gikk oppover. Det var mye tåke, men så klarte Luftambulansen å hente pasienten ut, uten vår hjelp. Det var ufattelig mye folk i stien og vanskelig å komme seg fram, forteller Arne Alsvik, operativ leder i Norsk Folkehjelp i Strand og Forsand.

Cirka 75.000 vil besøke Kjerag i løpet av denne sesongen. Det fører til noen skader.

– Blir garantert mer

Luftambulansen er blitt kalt Preikestolekspressen. Ifølge fungerende seksjonsoverlege for Luftambulansen Stavanger, Einar Johan Tveit, har det vært 28 oppdrag på Preikestolen og 6 på Kjerag fra 1. april til 10. august i år. I fjor hadde de 23 oppdrag på Preikestolen og 9 på Kjerag i perioden 1. april til 1. november.

– Ut fra dette kan vi se at det er en økning i antall oppdrag til begge fjellområder, men tallene er så små totalt sett at dette neppe vil ha noen statistisk betydning. Nå er ikke sesongen slutt. Det blir garantert flere oppdrag i løpet av høsten, kommenterer Tveit, som kommer fra Jørpeland.

Han påpeker at antallet oppdrag henger sammen med antallet turister som går på tur. Det er stor variasjon blant de som hentes ned med skader.

– Noen glir på dårlige sko eller begir seg ut på en tur de kanskje skulle unngått. Andre har både godt utstyr og fysiske forutsetninger, men har uflaks og skader seg. Generelt ser vi få alvorlige skader, men på grunn av terrenget er det ofte mer hensiktsmessig å hente skadde ned med helikopter enn å bære dem. Norsk Folkehjelp har gjort en kjempejobb i Preikestol-området i sommer, og bidratt ved flere aksjoner, både alene og som assistanse for Luftambulansen, bemerker Einar Johan Tveit.

HRS Sør-Norge

En del av redningsoppdragene håndteres av Hovedredningssentralen for Sør-Norge. For perioden fra januar til 9. august har HRS hatt seks oppdrag på Preikestolen hvert av de siste årene. Det har vært mer å gjøre i Kjerag-området: To oppdrag i 2015, seks i 2016 og ni i 2017. Av årets Kjerag-oppdrag har det blant annet vært en alpinulykke, en luftsportulykke, en leteaksjon og fire personskader.

LES OGSÅ: Men onsdag måtte de redde koreaner

Les også

Koreansk turist brakk foten ved Preikestolen

– Preikestolen er business as usual. Økningen har kommet på Kjerag, konstaterer fungerende redningsinspektør Stein J. Solberg i HRS.

Punkter markert rødt viser HRS-oppdrag i Kjerag-området fram til 9. august 2017.

Bakkemannskapene har også hatt nok å gjøre.

– Den totale mengden oppdrag for oss frivillige er stadig økende, og vi må derfor være i forkant både med å ha gode mannskaper klar og utstyret som kreves for å løse oppdragene, sier beredskapsleder Arne Alsvik i Norsk Folkehjelp Strand og Forsand.

I år har lokallaget investert over 4,5 millioner kroner i utstyr for å være i best mulig stand til å hjelpe uheldige fotturister. Fem ganger i 2017 har Norsk Folkehjelp hjulpet turgåere ned fra Kjerag-området, en liten nedgang fra i fjor. Men det er nå i august og september at aksjoner normalt kommer. 14 ganger har Norsk Folkehjelp vært på assistanseoppdrag på Preikestolen, og to ganger har de etter oppdrag fra politiet eller Hovedredningssentralen deltatt i søk etter savnede personer. Han peker på bedre tilrettelagte stier, bedre merking og aktivt informasjonsarbeid som nøkkelfaktorer til nedgangen. At de fleste har mobiltelefoner tilgjengelig, hjelper også på.

Punkter markert rødt viser HRS-oppdrag i Preikestolen-området fram til 9. august i 2017.

– Tallet på leteaksjoner både for Kjerag og Preikestolen-området har vært dalende de siste årene, og vi tror dette skyldes godt forebyggende arbeid fra alle aktørene i området. Selv om det er færre leteoppdrag, så øker antallet assistanse- og medisinske oppdrag. I år ligger det an til en økning på Preikestolen. Vi venter at økende trafikk til Kjerag også fører til mer å gjøre for oss. Det er på denne tiden av året at hendelsene pleier å komme, sier Alsvik.

Les også

Kjerag taper terreng for Trolltunga

Arne Alsvik og Norsk Folkehjelp ligger an til flere oppdrag til Preikestolen i år enn i fjor.

Totalt har lokallaget rykket på 36 oppdrag så langt i år. Det er utført 480 dugnadstimer hittil.

– Det er ennå for tidlig å konkludere, for tallene endres etter vær og vind. Men går alarmen, så rykker det ut mannskaper med gode kunnskaper og godt utstyr for å bistå den eller de som måtte trenge det, sier Alsvik.

Audun Rake i Stiftelsen Preikestolen bekrefter også at turgåere trenger mindre hjelp enn før.

– Når antallet turister øker, så må det forventes at også antallet skader øker. Kjerag og Preikestolen har ikke hatt flere utslitte gjester enn før, snarere færre, sier Rake.

Les også

中国人来了! Kinesarane kjem!

210 Røde Kors-oppdrag i juli

Også Røde Kors melder om flere redningsoppdrag i sommer. Hjelpekorpset har hjulpet 15 prosent flere i sommermånedene enn på samme tidspunkt i fjor. En del av veksten skyldes imidlertid at vannredning for første gang er inkludert i statistikken.

– Antall søk kan variere fra år til år ut ifra været og andre forhold. Men vi ser i juli at trenden fortsetter med at turgåere og andre selv kan melde fra hvor de er, men hvor de er skadet eller ikke klarer å komme seg tilbake av andre grunner, sier Ole Gladsø, leder i landsråd hjelpekorps i Røde Kors.

De siste tre månedene, og særlig i juli, har Røde Kors opplevd en 15–20 prosents økning på søkeoppdrag på land og oppdrag for å hente personer som har skadet seg eller av andre grunner trenger hjelp.

Preikestolen ligger foreløpig an til 285.000 besøkende i år.

Oppdragene er spredt over hele landet, med et tyngdepunkt på det sentrale østlandsområdet, på Vestlandet og Nord-Vestlandet. All økningen har skjedd i Sør-Norge, i Nord Norge har det vært noen færre oppdrag.

Røde Kors har imidlertid ikke hatt noen aksjoner på Preikestolen eller Kjerag - dem er det Norsk Folkehjelp som tar seg av. På forespørsel fra Aftenbladet kan distriktsrådsleder Kjell Olav Bjørnerud kun finne to aksjoner i regionen i år:

Én på Kyrkjenuten i Sauda og én på Låtefoss ved Åkrafjorden.

Hjelpekorpsleder Gladsø mener ikke det er mangel på fjellvett som har gjort at antallet oppdrag på landsbasis har økt.

– De fleste er fornuftige og viser fjellvett, hvis vi ser bort fra enkelte grupper turister som undervurderer utfordringene, sier han.

Røde Kors forbereder seg imidlertid på travle uker framover. Etter påskeuken er august, med fjell- og bærturer, tradisjonelt den travleste måneden for de frivillige i hjelpekorpsene.

Publisert: