Det blir pøsregn på 17. mai

Meteorologen roper ikke hurra for 17.mai-været. Du blir søkkvåt på nasjonaldagen dersom værprognosene om 20 -30 mm nedbør slår til 17. mai.

Publisert:

17. mai-været fra 2012 gjør trolig comeback under årets 17. mai-fering. Foto: Jonas Haarr Friestad

Siv Hodne, daglig leder hos Husfliden, råder folk til å kjøpe lang nok regncape før 17. mai. Foto: Jonas Haarr Friestad

Mørke skyer over Gjesdal i 2005, men på Sola ble det ikke registrert nedbør. Foto: Jonas Haarr Friestad

Penvær var det også 17. mai i 2007. Foto: Jonas Haarr Friestad

Heller ikke i 2009 kom det nedbør 17. mai. Foto: Jonas Haarr Friestad

Heller ikke cowboy Arvid Mæland fikk regn på comwoyhatten da han holdt 17.mai-tale på Bryne i 2010. Foto: Jonas Haarr Friestad

Våt asfalt på Jørpeland 17. mai 2011, men på Sola ble det ikke registrert nedbør. På Våland i Stavanger ble det registrert 0,3 mm nedbør. Foto: Jonas Haarr Friestad

Verken på Våland eller på Sola er det registrert nedbør 17. mai 2013, men bildene fra Klepp viser noe helt annet. Foto: Jonas Haarr Friestad

Tørr asfalt og ingen nedbør i 2014. Foto: Jonas Haarr Friestad

— Dette ser ikke særlig bra ut. Vi fikk nye prognoser nå mandag morgen kl. 9, og det ligger an til å bli 20 til 30 mm nedbør i Rogaland 17. mai, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog ved værvarslinga på Vestlandet.

Han høres oppriktig lei seg ut.

— Nei, dette været er ikke noe å rope hurra for. Jeg vet ikke om det er noen trøst, men det blir regn over store deler av landet. Det ser ut som deler av Nord-Norge får noen lyspunkter, men ellers blir det vått, fortsetter Fagerlid.

Strålende sol Kristi himmelfartsdag

Paraplyer, regntøy og regncaper blir altså uunnværlig på nasjonaldagen.

— Det blir pålandsvind, så det skal gå helt fint å bruke paraply, trøster Fagerlid.

Temperaturen blir tosifret, rundt 10 grader.

— Er det virkelig ingen håp om at værmeldingen kan forandre seg?

— Vi har fulgt med på 17. mai-været i lang tid nå, og vi ser at det svinger. Det blir nok helt sikkert nedbør, men usikkerhetsmomentet er hvor mye det kommer til å regne.

Men før regn, kommer sol. Kristi himmelfartsdag byr på sol, blå himmel og opp mot 15 grader.

— Det blir veldig fint vær torsdag og fredag denne uken, men så kommer altså lavtrykket innover oss, gjentar Fagerlid.

17. mai 2006 i Stavanger, året da det pøste ned. På Sola ble det registrert 8,4 mm nedbør. Foto: Jonas Haarr Friestad

Slik redder du en våt bunadSiv Hodne, daglig leder hos Husfliden, mener regncape er det eneste som duger når regnet høljer ned, og du gjerne vil vise frem den flotte bunaden din.

— Husk at den må være lang nok slik at den dekker broderiet nederst på forkledet. Menn bør også gå til anskaffelse av regncape, mener Hodne.

Værmeldingen, som spår 20-30 mm nedbør 17. mai, gjør at Hodne venter storinnrykk frem mot søndag. Men alle er ikke like gode til å planlegge, og ender du opp med en søkkvåt bunad, har Hodne gode råd.

— Ullstoff tåler regn, så det er faktisk ikke krise om bunaden blir våt. Men mange har brokadevest i silke, og den bør ikke få så mye regn. I verste fall kan den farge av, advarer hun.

Men om bunaden først blir våt, gir Hodne følgende råd.

I 2007 skinte sola over nasjonaldagfeiringen i Rogaland. Her er drilljenter fra Sandved skolekorps i aksjon. Foto: Jonas Haarr Friestad

Regner sjelden 17. mai— Heng den opp i dusjen eller badekaret slik at den får dryppet av seg. Deretter damper du den tørr med strykejernet på svak varme. Men husk å legge et tynt kjøkkenhåndkle mellom strykejernet og bunaden, sier Hodne.

Og har du først vært så uheldig at brokadevesten din blir våt, får du bare krysse fingrene og håpe på at det går bra.

Men kan vi egentlig klage på at det stort sett alltid regner 17. mai? Nei, faktisk ikke. Værdata fra Meteorologisk institutt viser nemlig at det kun er registrert nedbør på Sola på en eneste nasjonaldag de siste ti årene. 17. mai 2006 ble det registrert 8,4 mm nedbør i løpet av 12 timer, men bildene fra arkivet til Aftenbladet viser at det også regnet i 2013. På Våland ble det også målt 4,6 mm nedbør i 2012. Det må altså finnes noen feil i værstatistikken til Meteorologisk institutt.

Den kaldeste 17. mai-feiringen de siste ti årene var i 2012 da gradestokken på Sola aldri krøp over 6,9 grader. I 2013 ble det registrert en maksimumstemperatur på 19 grader på Sola, og en minimumstemperatur på 15,5 grader.

Publisert: