«Jeg har aldri viet homofile eller fått spørsmål om å gjøre det, men om noen spør, vil jeg si ja»

TALGJE: Sokneprest Tor Egil Eriksen (57) har fått det til å storme i bedehusmiljøet på Finnøy fordi han sier ja til å vie homofile.

Sokneprest Tor Egil Eriksen (57) kommer opprinnelig fra Stavanger. Han ble tilsatt som ny sokneprest på Finnøy i april i år.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I april i år ble Tor Egil Eriksen (57) ansatt som ny sokneprest i Hesby sokn i Finnøy kommune. Noe som betyr at han også skal holde gudstjeneste på Talgje rundt en gang annen hver måned.

I et intervju med lokalavisen Øyposten fikk den nye soknepresten spørsmål om hva han mente om å vie homofile. Eriksen har aldri viet et homofilt par, men svarte at han vil si ja dersom han ble spurt.

Svaret har satt sinnene i kok blant annet i bedehusmiljøet på Talgje som referer til Eriksens standpunkt, som en av hovedgrunnene til at det tidligere styret ønsket å kaste kirken ut av bedehuset.

«Styrets vurdering er at kirka har brutt med den evangelisk lutherske bekjennelsen ved å innføre en liturg for velsignelse for likekjønnet samliv. Styret vurderer dette som vranglære. Situasjonen på Talgje fra i høst av er at vi har fått en prest som støtter dette vedtaket. Dermed vurderer styret det slik at kirka ikke kan ha sine arrangement på bedehuset.»

Presten: - Dette handler jo ikke om meg

– Hva tenker du om din rolle i saken?

– Det er klart at dette ikke er noe jeg ønsker, men samtidig handler dette om mer enn at jeg har sagt ja til å vie homofile. De fleste hadde meldt seg ut av kirken før jeg ble ansatt som prest i Finnøy, sier Eriksen.

Les mer:

Les også

Styret i Talgje bedehus gikk av

Sokneprest Tor Egil Eriksen (57) trives i sin nye jobb, og håper folk er mer opptatt av hans tro og erfaring enn av hans syn på homofilt ekteskap.

Selv om enkelte grupper og personer har sagt klart ifra hva de synes om hans ståsted, føler han seg velkommen som prest på Finnøy.

– Det er veldig mange som har tatt godt imot meg som ny prest. Mange har deltatt på gudstjenestene der jeg har forrettet, og det har vært kjekt.

– Hvordan blir det å fortsette som prest etter denne saken?

– Det får vi se. Det handler om hvilke reaksjoner som kommer når folk blir kjent med meg som prest. Jeg ønsker å fortsette mitt virke med glede og frimodighet, og det tror jeg at det skal være gode muligheter for på Finnøy. Og dersom det er noen som ikke ønsker å feiere gudstjeneste med meg, så har de sine fellesskap. Jeg håper at dette vil gå seg til. Dette handler jo egentlig ikke om min tjeneste, men om forholdet mellom kirken og folk på øyene som tilhører andre samfunn. Jeg håper at vi kan leve sammen som kristne søsken selv om vi har ulike syn i noen saker.

Les mer:

Les også

Utbryterne vil danne ny forsamling på Talgje

– Er du overrasket over at ditt syn har skapt slike reaksjoner?

– Det er det vanskelig å svare på. Jeg visste jo at det var folk som hadde meldt seg ut før jeg søkte, men samtidig visste jeg at jeg var ønsket som prest da jeg tok imot jobben.

– Har denne saken fått deg til å tenke annerledes i synet på vigsel av homofile par?

– Jeg står fortsatt ved mitt syn. Det er vanskelig å gi et kort svar på hvorfor jeg har kommet frem til dette synet, sier soknepresten.

– Opplever du at det er mange som er opptatt av ditt syn i denne saken?

– Jeg får egentlig ikke så mange spørsmål om det. De fleste er mest opptatt av mitt praktiske virke som prest. Jeg har aldri viet homofile eller fått spørsmål om å gjøre det, men om noen spør, vil jeg si ja, sier Eriksen.

Les mer:

Den 57 år gamle presten har en lang og variert bakgrunn fra kristenlivet. Eriksen var misjonær i Sør-Afrika fra 1987 til 1995, og deltok blant annet i kirkens kamp mot apartheidregimet. I 11 år var han krinssekretær i KFUK-KFUM i Sogn. Han har vært sokneprest på Utsira og på Rossabø i Haugesund før han i år fikk jobben som sokneprest på Finnøy.

Han håper folk ser han for mer enn hans standpunkt i homofilidebatten.

– Jeg ønsker å dele min tro og erfaringer som har bidratt til å forme meg som prest. Jeg har mange ulike erfaringer som har gjort noe med min gudstro, og dette har jeg lyst til å få formidle gjennom gudstjenestefeiring og møter med mennesker, sier Eriksen.

Publisert:

Bedehusstriden

 1. – Unektelig et stort paradoks at det er dagens «liberale» som opptrer som vår tids mest autoritære

 2. Bedehusstriden: – En sak med mange tapere

 3. Bedehuset på Fogn starter også ny menighet

 4. Ingen kan meir om toleranse i praksis enn folk på små stader. Som Talgje

 5. Her er det nye bedehusstyret på Talgje

 6. «Jeg har aldri viet homofile eller fått spørsmål om å gjøre det, men om noen spør, vil jeg si ja»

 1. Bedehusstriden
 2. Finnøy
 3. Øyposten
 4. Talgje
 5. Den norske kirke