Jubel da køsnikere fikk 6800 kroner i bot og tre prikker i førerkortet

Etter at halve Vålerengtunnelen på E6 i Oslo ble stengt for vedlikehold, kjører mange ulovlig for å snike i køen. 33 ble stoppet da politiet holdt kontroll.

Publisert: Publisert:

Denne taxisjåføren var en av flere som ble stoppet for køsniking mellom Operatunnelen og Vålerengtunnelen onsdag. Foto: Olav Olsen

 • Wasim Riaz

– Det var tuting og tommel opp fra bilister som så at vi tok dem som snek i køen, sier politioverbetjent Audun Storvik i trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

I juni ble det nordgående løpet i Vålerengtunnelen stengt for rehabilitering. Derfor er det toveistrafikk i det sørgående løpet. Der er det kun to felter. Det betyr at bilister som kommer fra Oslo sentrum gjennom Operatunnelen, må flettes sammen fra to til ett felt.

Politioverbetjent Audun Storvik hadde mer enn nok å gjøre da de stoppet køsnikerne onsdag ettermiddag. Foto: Olav Olsen

Bilistene får beskjed om dette via gul pil som lyser i tunneltaket. Etter 100 meter kommer det et rødt kryss og deretter flere til.

Likevel fortsetter mange bilister å kjøre ulovlig i dette feltet før de smetter inn i køen lenger fremme. Det koster dem dyrt hvis de blir tatt for det.

Onsdag ettermiddag skjedde nettopp det. 33 sjåfører ble stoppet fordi de kjørte ulovlig. 30 av dem fikk forenklet forelegg på 6800 kroner og tre prikker i førerkortet. Hvis man får åtte prikker i løpet av tre år, mister man førerkortet i seks måneder.

Tre av dem som ble stoppet, ville ikke vedta forelegget på stedet. De er nå anmeldt, og saken blir avgjort av en politijurist.

I tillegg fikk tre sjåfører 1700 kroner i bot for å bruke håndholdt mobiltelefon mens de kjørte. Én sjåfør fikk bot på 4200 kroner for å ha kjørt på sperrelinje. Totalt fikk statskassen et tilskudd på over 200.000 kroner på to timer.

Farlige situasjoner

Storvik sier at flere bilister som kjørte ulovlig, prøvde å smette inn i køen igjen da de så politiet. Men da var det for sent.

– Det var ikke alltid slik at det var ledig plass i køen. Vi kan heller ikke se bort fra at de som kjørte lovlig, ikke ønsket å slippe dem inn i køen, sier Storvik.

Mange prøvde å komme seg over til riktig kjørefelt da de så politiet utenfor Vålerengtunnelen, men det var ikke så lett. Legg merke til politibetjenten helt til høyre i bildet. Foto: Olav Olsen

Han understreker at det å kjøre forbi et rødt kryss er det samme som å kjøre på rødt lys.

– Det er en grunn til at feltet er stengt, og at det er rødt kryss i taket for å fortelle at her er det ikke lov å kjøre. Det kan ha vært en ulykke eller anleggsarbeid etter noen meter. Jeg har selv rykket ut til trafikkulykker i tunneler og opplevd nestenulykker fordi enkelte bilister gir blaffen i det røde krysset og kjører i full fart.

Kunne tatt flere

Finn Erik Grønli, politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt, sier at de kunne ha tatt langt flere for køsniking hvis flere politifolk deltok i kontrollen.

– Det er tydeligvis mange som ikke vil stå i kø. Å snike er en egoistisk handling overfor dem som står i kø, og det skaper farlige situasjoner, sier Grønli.

Føreren av denne bilen fikk forenklet forelegg på 6800 kroner og tre prikker i førerkortet fordi vedkommende fortsatte å kjøre forbi det røde krysset som forteller at feltet er stengt. Bak den kommer en bobil som også kjører ulovlig. Foto: Olav Olsen

Han er ikke overrasket over at bilister i køen roste politifolkene som sto der.

– Det ene løpet i Vålerengtunnelen skal være stengt frem til våren 2021. Vi vil ha flere kontroller her fremover, sier Grønli.

Han legger til at tunnelstengningen har ført til at en god del bilister også er tatt for sniking gjennom bommen på Galgeberg. Der står det skilt som forbyr gjennomkjøring, men mange sniker seg forbi bak bussene, som har bombrikke.

– Vi var på Galgeberg tirsdag. Der ble det skrevet ut forelegg og anmeldelser. Vi har tidligere stått der og veiledet folk uten å skrive forelegg. Likevel dundrer det på med biler som kjører ulovlig, sukker Grønli.

Sikkerhetsavstand

Vegtrafikksentralen følger med på Oslo-trafikken døgnet rundt. De kan fortelle at køsniking er et kjent fenomen ved Vålerengtunnelen.

Politibetjenten helt til høyre på bildet passer på at bilister som har kjørt ulovlig, ikke smetter inn i køen og dermed slipper å få bot. Foto: Olav Olsen

– Det er uheldig at noen ikke respekterer de røde kryssene. Konsekvensen kan være at de kolliderer med andre, sier Birte Roverudseter, fungerende seksjonssjef for Vegtrafikksentralen øst.

– Hvorfor kan ikke bilistene kjører litt lenger før feltet blir stengt?

– Det skal være en viss sikkerhetsavstand i forbindelse med flettingen. Derfor er også fartsgrensen satt ned. Og så får sjåførene beskjed om det god tid i forveien.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Finansministeren: Ja til julebord på gavekort

 2. Bytyqi-forhandlingene: – Tror og håper vi kan bli enige

 3. Nå er «Lykkeland»-innspillingen i gang igjen i Stavanger

 4. Ny klatrepark i Ryfylke til haustferien

 5. Risa-bil begravd i eksplosjon i vindkraftanlegg

 6. Ansatt ved intensivavdelingen smittet - smittekilden er usikker

 1. Trafikk
 2. Førerkort
 3. Oslo
 4. E6
 5. Politiet