Slik blir det nye stupetårnet i Stavanger

Stupetårnet Værbitt ble vinneren i arkitektkonkurransen om nytt stupetårn i Strømvig (Godalen) i Stavanger. Dette til tross for at publikum hadde en annen favoritt.

Publisert: Publisert:

Værbitt er vinneren av designkonkurransen for nytt stupetårn. Foto: Illustrasjon: Stavanger kommune

 • Hilde Moi Østbø
  Journalist

– Værbitt skårer høyt når det kommer til realiseringsmuligheter. Samtidig tilfredsstiller konseptet de ulike elementene i evalueringen på en god måte. Konseptet krever ingen store inngrep i naturen, passer godt inn i miljøet og ivaretar sikkerheten til de badende, sier leder for juryen Linda Susanne Krüger til Stavanger kommunes nettside.

Juryens begrunnelse:

Juryen er imponert over samspillet mellom natur og arkitektur. Konseptet vil fremstå som et ikonisk landemerke, samtidig som det ivaretar de funksjonelle kravene til et stupetårn. Situasjonsforståelsen og konseptet er forslagets store styrke. 

De uttrykksfulle formene skaper undring og nysgjerrighet, og vil med sin egenart tiltrekke seg besøkende gjennom hele året. Det er valgt en reversibel løsning med lite terrenginngrep. Samtidig står materialvalgene med cortenstål og tre i stil med landskapet rundt. I tillegg orienterer også stupeanlegget seg mot både sjøen og svømmebassenget. Dempet belysning som varierer i intensitet med perforeringen understreker også stedets sarte identitet.  

Sikkerheten ved parallell aktivitet fra alle stupehøyder vurderes å være meget godt ivaretatt. Anleggets fremtoning og dets materialvalg vurderes til å ha et moderat vedlikeholdsbehov.  

Ut fra en helhetsvurdering mener juryen at Værbitt best ivaretar både de sikkerhetsmessige, de funksjonelle og de arkitektoniske kravene i konkurransen.

Les også

Nytt stupe­tårn i Stavanger: Ber inn­byggerne stemme på sin favoritt

Hoppe sa gåsa Foto: Illustrasjon: Stavanger kommune

Folket likte best «Hoppe sa gåsa»

Befolkningen kunne stemme på sin favoritt på kommunens hjemmeside, og rett i underkant av 2000 har gjort dette. De likte best «Hoppe sa gåsa». Likevel ble ikke dette vinneren.

– Det store engasjementet rundt saken og publikums tilbakemeldinger førte til at vi i juryen måtte ta noen ekstra runder med gode og lange diskusjoner før vi falt ned på konseptet vi valgte, sier Krüger og fortsetter; 

- Noen vil kanskje reagere på at vi ikke valgte folkets favoritt, og det har jeg forståelse for.  Men jeg håper at folk har forståelse for at enkelte kriterier ikke kommer like godt frem på et bilde, og for oss har det vært viktig å vurdere elementer som sikkerheten i selve anlegget, hvor stort inngrep i naturen konseptene krever, sammen med realiseringsmuligheten og det arkitektoniske uttrykket.

Firmaene ASAS arkitektur AS og AtSite, Sweco, LightBureau står bak Værbitt.

Konseptet Rett fra fjell ble utarbeidet av Arkitektkontor Nils Tveit AS, Bar bakke landskapsarkitekter.AS, Luminator og Steelmaster AS.

 Rintala Eggertsson Arkitekter, Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS, Kristine Jensens Tegnestue, SML Lighting utarbeidet konseptet Hoppe sa gåsa.

Publisert:

Les også

 1. Flytende badstue nær lansering i Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Han har skrevet mange fabelaktige bøker. Denne er så bra at det knapt kan gjøres bedre.

 2. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

 3. – Ikke i tvil om at dette var et drapsforsøk

 4. Slik tilbringer tyske Ralf karan­tenen i Norge. Smitte­vern­lege er bekymret

 5. Jobbintervju: Dette bør du ikke svare på spørsmålet «Hva er dine svake sider?»

 6. Snart blir det tryggere å kjøre fra Ålgård til Oltedal

 1. Stavanger
 2. Arkitektur