Vardene ut mot havet

<p> En annerledes tur til varder denne gang; til Børaunen i Randaberg kommune. Ikke til fjells, men ut mot havet. </p>

Foto: Pål Christensen

  • Helge Johanson
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Ikke bare én varde, men to, begge like flotte og like høye, står ytterst i havgapet på Børaunen. Kommunen fikk i 1986 rehablitert vardene som opprinnelig sto her ute.

– Vi fikk to eldre karer fra bygda som visste hvor vardene opprinnelig sto, og hvordan de så ut, til å sette dem opp, sier Egil Larsen i Randaberg kommune.

Vardene ble i sin tid brukt som navigasjonshjelpemidler. I dag står de mest til pynt, men er likevel vel verd en tur ut å se nærmere på. Til og med de minste kan klare turen.

Vår tur starter fra Sandebukta, på veien ut mot Tungenes fyr. Stor parkeringsplass på venstre side av veien forteller om stor aktivitet her. Spesielt om sommeren, når badeglade inntar området. Stranden er da også blant de fineste på Nord-Jæren.

Vi skal til venstre fra parkeringsplassen, sørover, og på godt oppgått sti, hele tiden langs sjøkanten.

Er du heldig, møter du både ponnier og kyr underveis. Samt et rikt fugleliv ute i strandkanten.

Vardene er godt synlige nesten fra første steg etter at bilen er parkert. Du passerer flere naust på vei ut mot vardene, og mange små båthavner, samt mye rullestein.

Vel ute er vardene et flott syn. I skikkelig uvær er det ekstra spennende, for da får du oppleve naturen på nært hold når sjøen slår mot land.

Navnet Børaunen omfatter både selve rullesteinsvollen, «raunen», og halvøya sør for denne. Området er særmerket og har stor verneverdi både i forhold til geologi, fugleliv, planteliv og kulturhistorie.

Foto: Pål Christensen

Rullesteinsvollen blir regnet blant de største i sitt slag i Nord-Europa. De grunne våtmarkssonene er fine beite— og rasteplasser for mange fuglearter, særlig ender og vadefugl. Fuglelivet har derfor vært fredet i mange år.

Inne i bukta på denne sørlige delen kan en i dag også se restene etter et sildesalteri, så det er rom for mange opplevelser på denne turen.

Børaunen ble etter initiativ av daværende Rogaland Naturfredningsforening, fuglefredet i 1942. Kommunen oppforder blant annet derfor alle turgåere til å vise hensyn. Det gjelder ikke minst hundeeiere, siden det er båndtvang hele året her ute.

De spreke kan også forlenge turen. Faktisk er det godt mulig å gå nordover langs sjøkanten til Tungenes fyr. Eller sørover forbi Børaunen til fyret på Vistnes, og videre til Viste og Viste hageby. Men da skal du ha god tid.

helge.johanson@ aftenbladet.no

Publisert:

Turtips - Sola og Randaberg

  1. Randaberg: Visteturen

  2. Randaberg: Kystturen

  3. Sola: Skadbergturen

  4. Sola: Hålandsturen

  5. Sola: Tanangerturen

  6. Sola: Sentrumsturen

  1. Turtips - Sola og Randaberg