Radiocentralen gjenoppstår

Stavanger Radiocentral gjenoppstår, mer lik originaltegningene fra 1938 enn originalen som ble revet i 2006.

  • Magne Olsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Det hevder iallfall Olav Tønnesen, som eier Radiocentralen sammen med brødrene Per og Sverre.

Nybygget skal stå ferdig til nyttår.

Det karakteristiske funkisbygget fra 1938, formet som en radio med røde og hvite striper, var plutselig forvandlet til en ruinhaug den 24. mars 2006. Uten rivingstillatelse.

Venstre-politiker Helge Solum Larsen slo alarm, og lydnivået ble ikke akkurat lavere da kollega Per A. Thorbjørnsen fulgte opp. Thorbjørnsen rettet skytset mot byggesakssjef, kommunaldirektør i byutvikling for altfor slappe reaksjoner og fyrte også av en kraftig salve mot Faber Bygg AS. Venstre anket et vedtak om skriftlig advarsel, men kom ikke videre med saken.

Tok nattesøvnen

Olav Tønnesen husker alt dette som om det var i går.

– Vi tok nok nattesøvnen fra Venstre-politikerne. Vi hadde møte med blant andre Faber Bygg og byantikvar Skogland. Vi påviste at fundamentet til bygget var elendig, også taket. Byggherren i Klostergården-kvartalet, advokat Kåre Vierdal, lovet gjenoppføring, en prikklik kopi. Byantikvaren godtok riving. Men hun var i god tro. Hun trodde det forelå rivingstillatelse. Men det var jo feil, sier Olav Tønnesen.

Start i 1930

Faren startet radioforretning her i 1930 og sønnene mener dette er Norges eldste butikk i sitt slag. Samtidig drev bestefaren, Lauritz, som smed i kjelleren. Det var bestefar som laget smijernsgjerdet rundt Breiavatnet, rundt og fint håndarbeid den dag i dag. Denne svære jobben ble skapt i en kjeller i Pedersbakken. Kjenn på gjerdet neste gang.

Men huset de holdt til i brant ned i 1938. Da ble funkisbygget reist på tomta.

– Men nybygget er så solid at det blir stående i minst 100 år og det er til og med tatt prøver av malingen på det gamle, for å sikre størst mulig likhet, sier Olav Tønnesen.

Radiocentralen flyttet i 2006 like over gata, til Smedgata 2, også eid av familien.

Spørsmålet er om forretningen flytter tilbake til den tradisjonsrike tomta, i nybygget?

– Vi vet rett og slett ikke. Får vi et godt leietilbud kan det hende at vi slår til. Det er vel 50 prosent sjanse for at vi blir her.

Drama

Strøket ved Pedersbakken, Smedgata har vært i dramatisk søkelys ved flere anledninger.

16. november 2006 raste byggegrunnen ut fra tomta ved Klostergården, raset gikk helt inn i Bergelandsgata. Ansvar og økonomi er ikke klarlagt.

I oktober 2003, mens det høljregnet, holdt Rune Rhode Garders leke— og morobutikk Birkemo på med graving inn i kjelleren til nabohuset i Pedersbakken, for å utvide butikklokalene. Grunnen raste ut, og Tønnesens hus i Smedgata 2 sank 30 cm. Det ble en del kjefting i strøket.

– Men vi er venner nå, sier Olav Tønnesen.

I 1979 var det nok et ras lengre borte i Bergelandsgata. Det ble bygd parkeringsplass for Madlands Radio og TV. I tøværet etter en frostperiode raste et hjørne av veien ut og deler av naboeiendommen fulgte med i juvet.

Altså et byggeområde der det må trøs varlig, kanskje det mest følsomme i hele byen; menneskelig, politisk, teknisk.

Men Tønnesen-brødrene stortrives i denne delen av sentrum.

– Dette blir et stadig bedre utgangspunkt for å drive butikk og gi god service, sier Olav, etter å ha solgt en svær flatskjerm med Aftenbladet som imponert tilskuer.

magne.olsen@ aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Forsker har ikke funnet tegn til planten på fem år

  2. Drapet i Nilsabakken: Trekker anke etter drapsdom

  3. Ordføreren om Braut Haaland-hyllesten: – Det var denne måten det måtte skje på

  4. Ber reisende om tålmodighet når vedlikeholdsarbeid stenger Jærbanen i ni dager

  5. Strømsmell for Helgø Meny – tapte 14 millioner i fjor

  6. De ble fra­tatt sønnen sin av barne­vernet. Så finner helse­syke­pleier en urovekkende kul på lille­brorens hode