Full KrF-strid i Rogaland om Jonas Gahr Støre og Erna Solberg
Toppledelsen i Nye Stavanger KrF og 21 andre KrF-ere i Rogaland er på full kollisjonskurs med lokale ordførere når de krever Ap og Sp-samtaler som kan gjøre Jonas Gahr Støre til statsminister. Nå bekrefter ordførere at striden skader arbeidet med valglistene i 2019.
- Geir SøndelandJournalist

23 KrF-ere fra Rogaland (se faktaramme) sendte tirsdag et opprop til KrF sentralt før partiets strategi blir tema på landsstyremøtet fredag.
Bak oppropet står blant andre leder og nestleder i Nye Stavanger KrF, lokallags- og gruppeledere, tidligere ordførere og varaordførere, fylkesstyremedlemmer, en tidligere statssekretær og en kandidat som ny Stavanger-biskop.
- LES MER:
Frustrert over at KrFs unge ønsker å regjere med Frp
Rogaland KrF vil heller ha Frp enn Ap
KrFs viktigste fylkeslag skal drøfte regjeringsfrieri til Frp
– Vil være et svik
Disse advarer sterkt mot å følge Venstre inn i regjering med Høyre og Frp, fordi det vil«sette partiets politiske og ideologiske troverdighet i fare» og flytte det politiske tyngdepunktet «lengre mot høyre fløy enn noen annen regjering i norsk historie.»
– Det vil være helt feil for KrF politisk og mot det vi har sagt i valgkampen. Det vil være et svik mot egen politikk hvis vi ikke seriøst undersøker muligheten for å få til et samarbeid mot venstre med Ap og Sp som viktige medspillere, sier Inge Takle Mæstad, leder i Nye Stavanger KrF.
Mæstad mener det er for tidlig å si noe om formen på et slikt samarbeid.
– En sånn strategi kan også innebære å gjøre Jonas Gahr Støre til statsminister?
– Det kan bli en konsekvens av det, men KrF er i en fri og uavhengig opposisjonsrolle. Vi er ikke på regjeringsjakt. Samtidig har vi ikke fredet den sittende regjeringen for hele perioden. Regjeringens navigering i Stortinget avgjør om den har flertallet bak seg eller ikke, sier Mæstad.
KrF-strid bremser nominasjonsarbeid
Samtidig har partiledelsen i KrF også mottatt råd tirsdag fra sju ordførere eller varaordførere i Rogaland.
Finnøy-ordfører Henrik Halleland, Hå-ordfører Jonas Skrettingland, Kvitsøy-ordfører Mirjam Ydstebø, Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen, Time-varaordfører Sverre Risa, Klepp-varaordfører Torbjørn Hovland og Sola-varaordfører Jan Sigve Tjelta oppfordrer til fortgang i prosessen «da dagens uavklarte situasjon vanskeliggjør det lokale nominasjonsarbeidet i kommunene.»
«Vår klare anbefaling er at KrF på Stortinget bekrefter samarbeidet med høyresiden i norsk politikk. Et slikt retningsvalg vil uten tvil skape reaksjoner, men disse vil være små i forhold til alternativet – et linjeskifte mot venstresiden. Spesielt i Rogaland vil et linjeskifte skape stor uro både blant medlemmer og velgere», skriver ordførerne i en e-post TV2 omtalte først.
Dette vitner om full splid internt i Rogaland KrF om samarbeidsspørsmålet.
– Jeg vil ikke kalle dette full splid, men dette vitner om at det er ulike meninger. Mellomposisjonen vi står i nå, er ikke holdbar i lengden, sier Hå-ordfører Skrettingland.
Han opplever at KrF i Hå kommune er et sentrum-høyre parti.
– Og klart, skal man stille opp for partiet i en nominasjon, må man kjenne seg trygg på at det er der partiet er, sier Skrettingland, som ikke har kjennskap til om lokallaget har vansker med å sette opp valglisten som følge av veivalg-saken.
– Men under valgkampen for to år siden ble vi veldig utfordret på stand med bekymringer mot å velge venstresiden. Vi samarbeider godt med Ap i Hå. Det har ingenting med det å gjøre, men hva retning angår, så tenker jeg at KrF er et sentrum-høyre-parti, sier Hå-ordføreren.
– Men selv om jeg har sagt at vi må velge side, har jeg ikke sagt at tiden nå er inne for å gå i regjering. Jeg peker bare på hvem vi vil støtte, sier han.
Hareide ønsker regjeringsmakt
Samarbeidsspørsmålet er også tema i Knut Arild Hareides nye bok som ble lansert tirsdag.
Her innfrir Hareide delvis ett av kravene til de 23 KrF-erne i oppropet om å holde fast på blokkuavhengigheten.
For i boken sin skriver Hareide at det vil være et «linjeskift dersom KrF definerer seg tydelig som hjemmehørende i én av to blokker i det politiske landskapet.»
Samtidig argumenterer Hareide for å være tydeligere om samarbeidsspørsmålet før stortingsvalget i 2021 enn det KrF var før valget i 2017, og KrF-lederen tar til orde for å søke regjeringesmakt.
På pressekonferansen ville imidlertid ikke Hareide utdype sitt syn på samarbeidsspørsmålet nå før landsstyremøtet.
– Lytt til Einar Steensnæs
I september i fjor tok KrF-veteran Einar Steensnæs til orde for at KrF burde søke samarbeid med Ap og Sp.
I forkant av fredagens landsstyremøte har Steensnæs tatt til orde for å teste ut en sentrum-/Ap-regjering, blant annet i Vårt Land.
Den tjue pluss sterke KrF-alliansen i Rogaland slutter seg til Steensnæs råd og vil gi ledelsen fullmakt til å sondere til venstre, fortrinnsvis med Ap og Sp.
– Oppropet er ikke en marsjordre om å felle regjeringen. Vi er opptatt av å være tydelig om vår sentrumsposisjon og å finne ut hvilke muligheter som finnes for å få gjennomslag for vår politikk, sier Mæstad.
– Vil ikke dette budskapet være nokså kontroversielt i KrF-leire i Stavanger, Rogaland og på resten av Sør- og Vestlandet?
– Det er ulike meninger om regjeringsspørsmålet i KrF. Det er det ingen tvil om. Men som sentrumsparti har jeg vanskelig for å skjønne hva som er kontroversielt i å finne ut hvor vi får mest gjennomslag for politikken vår, sier han.
– Det største linjeskiftet KrF er jo den nære relasjonen vi har hatt til Frp nasjonalt gjennom flere år. Vi har konkludert med at et forpliktende samarbeid ikke er veien å gå. Vi har testet det ut, men vi har ikke testet ut den andre veien. Det mener vi ledelsen bør ha friheten til å vurdere, sier lokallagslederen.
– Det er ikke et mål for oss å fjerne Erna, men vi er tydelige på at Erna ikke er fredet, sier Mæstad.
Rogaland pekte på Erna
Aftenbladet var ikke kjent med «ordførerinnspillet» da Oddny Helen Turøy, fylkesleder i Rogaland KrF, ble intervjuet om oppropet til de 23 KrF-erne.
– Jeg tar dette som et tidlig innspill i debatten, sier Turøy.
– Dette er vel normalt kontroversielle toner i Rogaland KrF?
– Jeg vet at det er et delt syn på disse tingene, men det har nok vært tradisjon for å tenke at KrF tilhører borgelig side. Vi var jo tydelig i å peke på Erna Solberg. Nå skal vi ha en skikkelig god runde i partiet, landsstyret og fylkesstyret. Jeg har fått mange innspill, og dette opptar mange. Så må vi se hva Rogaland KrF vil etter hvert, sier fylkeslederen.
På oppfølgingsspørsmål om de to innspillene samlet vitner om full splid internt, svarer Turøy i en tekstmelding at dette bare er «mange med sterke meninger :D».
KrF-nestleder Olaug Bollestad skriver i en tekstmelding at «dette er en utrolig viktig prosess som engasjerer hele partiet».
«På fredag er det landsstyre hvor man skal starte prosessen for samarbeidsspørsmålet. Da må alle komme med innspill og jeg deler foreløpig mine vurderinger internt», svarer hun.