Tiltalt president vil renvaske seg i Stavanger tingrett

Loai Deeb hevder mektige fiender i flere land over en lang periode har drevet en organisert krig mot GNRD. Utro tjenere i menneskerettighetsorganisasjonen han var president for står angivelig bak forhold han selv er tiltalt for.

Loai Deeb avviser blankt at organisasjonen i Hillevåg hadde andre motiver enn å jobbe for fred, menneskerettigheter og rettferdig utvikling i verden. T.h Deebs forsvarer, Kjell Brygfjeld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Vi lever dessverre i en verden der de som støtter kriminalitet blir æret, mens de som sponser en humanitær organisasjon blir pågrepet og utsatt for teorier som minner Stalin-tiden, sier Loai Deeb.

Den 43 år gamle Sola-mannen er klar til å ta opp kampen for å renvaske seg for beskyldninger om grove økonomiske forbrytelser, dokumentforfalskning og menneskesmugling. Han risikerer opp mot 12 års fengsel om domstolene finner ham skyldig etter Økokrims tiltalebeslutning.

Tidligere GNRD-president Loai Deeb hevder Qatar og Israel presset norske myndigheter til å stoppe en brysom menneskerettighetsorganisasjon. - Jeg tror det har vært et stort press med et politisk formål på de som har drevet denne etterforskningen, sier Deeb.

Straffesaken mot den tidligere presidenten i menneskerettighetsorganisasjonen Global Network for Rights and Development starter i Stavanger tingrett mandag. Hverken Loai Deeb eller hans forsvarer Kjell Brygfjeld har ønsket å stille opp i mediene den siste tiden.

Aftenbladet gjennomførte imidlertid et langt et langt intervju med Deeb i vår. I tillegg svarte GNRD-presidenten på samme tid på en rekke spørsmål han fikk oversendt på mail. Uttalelsene i denne artikkelen er basert på svarene han da kom med.

Hevder etterforskere ble presset

Deeb er overbevist om at både han og Global Network for Rights and Development - under hans ledelse - snart kan fortsette arbeidet for menneskerettigheter som før.

– Jeg mener helt ærlig at Qatar og Israel har presset og påvirket noen hos norske myndigheter. Jeg tror det har vært et stort press med et politisk formål på de som har drevet denne etterforskningen, sier Deeb.

Les også

Kommer på Aftenbladet: En historie om store penger, frykten for en leiemorder i Stavanger og jakten på en antatt iransk spion

Han hevder at han sitter på dokumentasjon som kan vise at norske myndigheter - eller deler av det norske statsapparatet - har samarbeidet med Qatar siden høsten 2014 for å kvitte seg med GNRD. Dette skal være lekkede dokumenter fra Qatars ambassade i Stockholm til utenriksdepartementet i hovedstaden Doha.

I et dokument vises det til et angivelig møte mellom fra etterretningstjenesten i Qatar og deres norske kolleger i oktober 2014, der norske myndighetsrepresentanter skal ha lovet Qatar å tiltale Loai Deeb.

Avviser konspirasjon

– Påstander om at det foreligger en skjult konspirasjon mot organisasjonen faller på sin egen urimelighet. Vi hadde knapt hørt om GNRD før mediene begynte å omtale den våren 2015, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Aftenbladet.

Også Økokrim har tidligere avvist påstander om at de har vært under politisk press i etterforskningen.

Uregelmessigheter

GNRD gikk konkurs sommeren 2016 - et drøyt år etter at Økokrim aksjonerte. Deeb og forsvareren hans Kjell Brygfjeld sier at mye tyder på at det har foregått ting i menneskerettighetsorganisasjonen som presidenten ikke hadde kunnskap om.

– Organisasjonen ble stor. Jeg var ute av Norge 245 dager det ene året. Det var andre som hadde den daglige ledelsen, sier Deeb.

– Ting tyder på at det er uregelmessigheter i organisasjonen som har dukket opp når Økokrim har gjort sin gjennomgang. Men det er noe vi jobber videre med, sier Brygfjeld.

Deeb og hans forsvarer antyder at det er tidligere ansatte fra andre land enn Norge, og som nå har forlatt landet, som kan stå bak eventuelle ulovlige forhold som Økokrims etterforskning har avdekket.

Nekter for gambling med GNRD-penger

I løpet av perioden fra 2013 til 2015 ble det sendt over hundre millioner kroner fra bedrifter i Emiratene til GNRDs kontoer i SR-Bank. Økokrim mener bedriftene i den lille gulfstaten bare var tomme skall som ble benyttet for å skjule hvem som egentlig finansierte menneskerettighetsorganisasjonen i Stavanger.

Deeb er tiltalt for å ha underslått penger fra organisasjonen han ledet i Hillevåg. følge tiltalen skal han ha gamblet vekk over ti millioner kroner på forskjellige pengespill på internett. Politiet mener falske dokumenter er produsert for å skjule dette underslaget for sponsorene.

Selv om journalister både internasjonalt og i Norge har trukket inn etterretningstjenester og politiske aktører i Midtøsten som mulige bakspillere for GNRD, avviser Deeb at han frykter for sin egen sikkerhet.

– At jeg har spilt bort sponsorenes penger er urettferdige løgner. Jeg har heller ikke mottatt noen trusler. Jeg er en troende person og kommer ikke til å ta ett skritt tilbake om det skulle komme noen, heller, sier Deeb.

Vil fortsette å kjempe

Han avviser blankt at organisasjonen i Hillevåg hadde andre motiver enn å jobbe for fred, menneskerettigheter og rettferdig utvikling i verden. Ifølge den tidligere GNRD-presidenten lot ikke organisasjonen seg bruke av hverken etterretningstjenester, maktpolitikere eller utvalgte nasjoner.

Deeb er overbevist om at både han og GNRD vil komme tilbake.

– Jeg kommer til å fortsette å jobbe med menneskerettigheter så lenge jeg puster, og uansett hva det måtte koste meg. Det som gir mening i livet er å kjempe for en rettferdig sak. Jeg skal jobbe for å bevise at GNRD var uskyldig i anklagene som er rettet mot organisasjonen. Så skal jeg bruke loven for å straffe de ansvarlige for skadene GNRD er påført, sier Deeb.

Les også

Frykter at Stavanger-organisasjon smuglet iransk agent til Norge

Les også

Stavanger-organisasjon etterforsket i seks land

Les også

– Hvorfor intervjues ikke Loai Deeb og GNRD som seierherrer og renvasket for anklager om grov kriminalitet?

Les også

Han er nevnt som mulig statsminister i Syria - etter razzia på Sola er han under etterforskning i Sveits

Publisert: