UiS bekrefter varsel om avskjedigelse

Universitetet i Stavanger har opprettet avskjedigelsessak mot professor Nils Rune Langeland (53).

UiS-styret skal torsdag denne uken behandle en avskjedigelsessak mot Nils Rune Langeland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er universitets- og høgskoleavisen Khrono som kjenner til at ledelsen ved Universitetet i Stavanger forbereder en avskjedssak mot historieprofessor Nils Rune Langeland. Saken skal behandles i Styrets ansettelsesutvalg, fredag 24.november.

Mandag formiddag la UiS ut følgende melding på sine nettsider:

«Universitetet i Stavanger bekrefter advokat Kjell M. Brygfjelds opplysninger til nettavisen Khrono 19.11.17, om at det er gitt forhåndsvarsel om avskjed til professor Nils Rune Langeland. Saken vil bli behandlet i Styrets ansettelsesutvalg fredag 24. november. Arbeidsgiver har ikke ytterligere kommentarer til saken eller innholdet i varselet nå.»

Seksuell trakassering

Saken startet med at flere kvinner meldte fra om upassende meldinger fra Langeland, blant dem tidligere studenter. Meldingene ble lagt ut på sosiale medier. I meldingene skal Langeland ha sendt seksuelle kommentarer og spørsmål.

Meldingene fikk blandt annet Pedagogstudentene og Foreningen for studentene ved IKS (FIKS) til å sende inn klager til universitetet.

I meldingene kom Langeland med seksuelle og upassende forespørsler og kommentarer. I en av meldingene sto det «Liker du rimming?», og i en annen «kan jeg kjøpe trusen din?».

Professor Nils Rune Langeland.

Aftenbladet kjenner til at nye interne forhold, som blant annet dreier seg om trakassering, gjør at styret torsdag denne uken skal behandle en avskjedigelsessak mot Langeland.

Nye interne forhold

— Du kan sitere meg på at det er en avskjedssak, at det etter min mening åpenbart ikke er grunnlag for avskjed og at en eventuell avskjed vil bli påklaget og tatt til retten, skriver Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld i en tekstmelding til Khrono.

I september bestemte ledelsen ved UiS at professor Nils Rune Langelands ikke skal undervise i studieåret 2017/2018, men UiS åpnet likevel for at han kunne undervise «mer enn normalt» i framtiden.

Flere har reagert på at saken den gang ikke fikk større konsekvenser for Langeland. Deriblant kvinnegruppen Ottar.

Langeland er professor i historie og har vært ansatt ved UiS siden 2008. Khrono kjenner til at professoren skal ha ha fått minst tre muntlige advarsler og tre skriftlige fra sin arbeidsgiver siden 2010.

Det har foreløpig ikke lykkes Aftenbladet å komme i kontakt med UiS-rektor Marit Boyesen eller Langelands advokat.

Åge Hultgren, leder i Forskerforbundet ved UiS, skriver i en SMS til Aftenbladet at de ikke ønsker å kommentere saken.

Heller ikke Svein Erik Tuastad, som er ansattlesesrepresentant for vitenskaplig personale ved UiS, ønsker å kommentere saken.

Dette er Langeland-saken:

  • 2. juli ble det publisert flere grove meldinger som historieprofessor Nils Rune Langeland (53) har sendt kvinner privat og på Facebook. Saken fikk massiv oppmerksomhet i media.
  • Langeland ble kalt inn på teppet til ledelsen ved UiS.
  • Lørdag 8.juli beklaget Langeland saken, uten forbehold, via en sms til NRK.
  • Ledelsen ved UiS bestemte i august at skulle undervise mer i år, men kun forske. Det ble understreket at han kunne komme til å undervise i framtiden.
  • Langeland fikk beskjed i begynnelsen av oktober om at han ville bli avskjediget.
  • 24. november skal ansettelseutvalget bestemme om Langeland skal avskjediges.

Les mer:

Publisert: