Sylvi Listhaug (Frp) trekker seg fra toppmøte i Stavanger

Innvandrings- og integreringsministeren dropper verdidebatt mot blant andre Knut Arild Hareide (KrF), Hadia Tajik (Ap) og Bent Høie (H) i helgen.

KrF-leder Knut Arild Hareide får ikke møte Sylvi Listhaug (t.h.) til verdidebatt i regi av Imi-kirken søndag etter at innvandrings- og integreringsministeren meldte forfall torsdag kveld. Her i politisk debatt på Evangeliesenteret tidligere i sommer sammen med også Tone Wilhelmsen Trøen (H).
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Søndag kveld klokken 18:00 inviterer Imi-kirken på Tjensvoll til «verdidebatt» som du kan følge direkte på Aftenbladet.no.

Torsdag kveld fikk arrangørene forfall fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Samme dag la hun til grunn at menneskerettigheter må vike for å trygge befolkningen ved å ta til orde for å utvide bruken av lukkede mottak.

Knut Arild Hareide, her sammen med KrF-nestleder Olaug Bollestad, hadde sett fram til debatten som Sylvi Listhaug nå har trukket seg fra.

– Trist

– Jeg synes det er trist at ikke Listhaug stiller, spesielt fordi vi kunne fått en bra debatt i lys av at hun mener at Norge ikke bør følge menneskerettighetene, sier KrF-leder Hareide til Aftenbladet.

– Jeg har ikke opplevd tidligere at et regjeringsparti så tydelig setter til side menneskerettigheter, sier Hareide, som ikke har noen grunn til å tvile på forfallsgrunnen.

– Det er trist, men jeg ser fram til å møte de andre debattantene i Stavanger, sier Hareide, som møter statsråd Bent Høie (H) i debatten.

Høie avklarte til NRK at Høyre og Frp her har ulike standpunkt, og at Høyre mener Norge skal respektere menneskerettighetene.

– Listhaugs utspill torsdag om å sette menneskerettigheter til side overfor de ureturnerbare, er svært oppsiktsvekkende og gjør det ekstra synd at vi ikke kan få henne med i en samtale om dette søndag, sier Imi-pastor Egil Elling Ellingsen.

Hareide synes Høies avklaring er bra, men:

– Jeg synes også statsministeren må si noe når en statsråd i en regjering stiller spørsmål ved om regjeringen vil følge eller sette til side menneskerettighetene. Høie er ikke sjefen til Listhaug. Da må vi vite om dette er regjeringens politikk eller ei, sier Hareide.

– Er du statsråd, så er du det 24 timer i døgnet. Vi kan ikke gjette oss fram til når en statsråd uttaler seg på vegne av seg selv som privatperson eller på vegne av regjeringen. Nå har det vært nokså mange utspill, og dette er kanskje det utspillet som går lengst, sier KrF-lederen.

Solveig Horne, her avbildet i Arendalsuka med Atle Simonsen (Frp) i bakgrunnen, stepper inn for Sylvi Listhaug søndag.

Erstattes av Solveig Horne

Erstatteren blir barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), som mistet oppgaver til Listhaug da Erna Solberg og Siv Jensen la statsrådkabalen på nytt i desember 2015.

Les også

Støre: Helt feil at norske verdier er under angrep

Les også

Hareide kritiserer politikere for å utnytte kristne verdier

Les også

Solfrid Lerbrekk føler seg støtt av KrF

Listhaug ble flyttet over fra Landbruks- og matdepartementet til Justis- og beredskapsdepartementet og har siden da blitt en av regjeringens aller største og mest omdiskuterte profiler.

– Vi ville veldig gjerne hatt Sylvi Listhaug her, først og fremst fordi integrering engasjerer oss og henne. Vi har utfordret henne på noen punkter og hadde sett fram til å få svar på det søndag. Samtidig har vi stor respekt for jobben hun har, sier pastor Egil Elling Ellingsen.

– Vi fikk beskjed om at Listhaug skulle komme for et par-tre uker siden. Plutselig kom det en kontrabeskjed torsdag kveld, sier Ellingsen, som fredag ettermiddag fikk beskjed om at forfallet skyldes «en sjelden dobbeltbooking».

Frp: Dobbeltbooking

Listhaug-rådgiver Espen Teigen (Frp) forklarer forfallet med en «dobbeltbooking».

– Det har ikke noe med at vi ikke ønsker å komme eller noe sånn.

– Hva skal Listhaug i stedet?

– Noe som hun er forpliktet til å møte på i Møre og Romsdal.

– Er dette en strategi fra dere for å unngå flere debatter med Knut Arild Hareide (KrF) resten av valgkampen?

– Nei, vi skal møte Knut Arild i Bergen. Dette er rett og slett en dobbeltbooking, sier Teigen.

Hadia Tajik: – Mulig at det var tilfeldig

Også Hadia Tajik (Ap), Iselin Nybø (V), Anna Kvam (MDG) og Eirik Faret Sakariassen (SV) stiller i panelet.

Tajik stiller seg undrende til Listhaugs prioritering:

– Det er selvfølgelig mulig at det var tilfeldig at forfallet kom rett etter at temaene for debatten ble kommunisert til deltakerne, og at det ikke har sammenheng med at denne debatten dreier seg om mer enn innvandring og asyl. På den annen side er det sjelden jeg opplever at Sylvi Listhaug er interessert i å diskutere andre viktige samfunnsspørsmål for Norge enn innvandring, som klima, velferd eller nye arbeidsplasser, oppgir Tajik til Aftenbladet i en e-post.

Sakariassen mener det er feigt av Listhaug å melde forfall. Han vil nå kreve en forklaring av Frp-apparatet.

– Det kan ikke være slik at en statsråd som så godt liker å provosere, ikke stiller opp når hun møter litt motstand, sier Sakariassen.

– Ikke bare er det snakk om en stor velgergruppe i Rogaland. Det er også en menighet som har engasjert seg spesielt i papirløse flyktninger og deres rettigheter. De, mer enn noen andre, ville vært interessert i å høre henne forklare hva hun står for, sier han.

Selv uttaler Listhaug dette i en tekstmelding:

«Jeg skulle så gjerne vært med på dette, men kunne ikke denne gangen grunnet en dobbeltbooking i kalenderen. Har vært hos IMI-kirken før og har bare positivt å si om deres engasjement og arbeid. Jeg lover å komme så fort jeg har anledning. Ønsker dem lykke til med arrangementet og er sikker på at Solveig Horne vil være en god representant for oss i denne debatten.»

Les også

Sylvi Listhaug: «Klart det er forbode for papirlause å arbeide»

Les også

Listhaug vil nekte hatpredikanter adgang til Norge

Les også

Listhaug: - Hets av jenter med hijab er uakseptabelt

– Listhaug er tøff og modig

Pastoren Ellingsen planla blant annet å utfordre statsråden på frivillige aktører i integreringsarbeidet og situasjonen for de papirløse, altså ureturnerbare personer.

– Vi opplever en fryktelig uverdig situasjon som utfordrer grunnloven og menneskerettigheter. Vi ville ha spurt om hva hun vil gjøre for å løse den situasjonen, sier pastoren.

Les også

Hadia Tajik: - Hvis man slikker en imam, så må man vaske munnen sin

Les også

Listhaug vil utfordre menneskerettighetene ved å øke bruken av lukkede mottak

– Jeg synes Listhaug er en tøff og modig politiker som går inn i områder med mange steile fronter. Jeg har respekt for det, og jeg er ikke i tvil om at hun ønsker det beste. Samtidig opplever jeg at noe av retorikken hun bruker om noen av dem som kommer til landet vårt, er uheldig, og jeg skulle ønske hun viste en større vilje til å gjøre mer for å løse den uverdige situasjonen ureturnerbare flyktninger lever under i Norge, sier pastoren.

– Kristne stemmer både på Hareide og Listhaug, selv om de framstår med et nokså ulikt verdigrunnlag. Hvordan ser du på det?

– Vi har medlemmer fra det store, brede, politiske landskap. Verken menigheten eller jeg som pastor, tar politisk stilling, men løfter fram saker som er viktige. Heldigvis står kristne fritt til å tenke selv. Det er kanskje et litt kjedelig svar, men folk må selv finne ut hvilket parti de stemmer, sier han.

Hareide får dette spørsmålet av Aftenbladet:

Hvordan reflekterer du rundt det at både du og Listhaug får stemmer fra mange kristne selv om dere tilsynelatende har et nokså forskjellig verdigrunnlag?

– Kristne velgere er som andre velgere. Det er en spennvidde der. Jeg er opptatt av at KrFs politikk bygger på kristne verdier. Jeg synes det er flott med debatt om kristne verdier. Det har KrF snakket om i valgkamp i 50 år. At andre nå løfter dette, er bra. Det viktigste er å ha et innhold i hva vi mener om kristne verdier. Den debatten er vi klare til å ta med Frp og andre partier, svarer Hareide.

Kontroversielle ansettelser

Pastor Ellingsen oppsummerer kirkens integreringsarbeid slik:

– Vi arrangerer språkskole for 100 studenter fra en rekke nasjonaliteter hvert semester. Vi jobber med konvertittsaker hjelper dem med hensyn til avklaring av ulike forhold. Gjennom Plog og Arne Viste har vi ansatt såkalte papirløse i et ønske om å utfordre lovligheten av regelverket på det området, sier han.

Arne Viste kjempet lenge for å bli anmeldt i håp om å få en rettslig avklaring. Tidligere denne måneden meldte Imi-kirken at politiet ikke ville straffe Viste.

I en pressemelding konkluderte kirken med at «Nå er det fritt frem å ansette de ureturnerbare». Listhaug svarte imidlertid til Aftenbladet at det selvsagt er forbud for papirløse å arbeide.

NB! Arrangementet er åpent for alle.

Publisert:
 1. Verdidebatt
 2. Regjeringen
 3. Knut Arild Hareide
 4. Sylvi Listhaug
 5. Bent Høie

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 4. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 5. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 6. Klar for klubb som sjokkerte i Europa