Vernet gårdsanlegg havner på trafikkøy

Mellom E 39 og den nye sykkelveien på Helleland ligger Klokkergården. Riv, sier kommunen. Bevar, sier verne-entusiaster.

Klokkergården på Helleland var lenge en perle, men E 39 har sneket seg lenger og lenger innpå det gamle tunet.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Klokkergården på Helleland har lenge vært en verkebyll for kommunen. Den gamle skolestua, og det som trolig er Hellelands eldste hus, ligger like ved E 39. Det er problemet. For en del år siden ville kommunen bruke det koselige huset til kulturaktiviteter, men det viste seg å være vanskelig å få til med den lite gunstige plasseringen. Dermed ble Klokkergården stående tom og forfalle. Det er kommunen som eier huset, og kirken som eier tomten.

Oase

Sist Aftenbladet skrev om saken handlet konflikten om at huset måtte rives for at gang- og sykkelstien skulle kunne bygges. Nå er den snart ferdig og man har lagt den på tunet mellom den gamle løa og hovedhuset. Dermed kan de som går inn for å bevare huset notere seg for en liten seier. Et av argumentene for riving er borte.

– Den nye gang- og sykkelveien er helt konge. Det er nesten som en gammeldags setting med vei som går gjennom et gardstun. Tidligere var Klokkergården litt utilgjengelig. Nå fremstår anlegget som en tilgjengelig oase, sier Gro Lavold i Rogaland fortidsminneforening.

I festtaler snakkes det ofte om den vakre trehusbyen Egersund. Eigersund liker å fremstille seg som en kommune som tar godt vare på det gamle. Det selvbildet setter fortidsminneforeningen et spørsmåltegn ved.

– Eigersund har ikke en kulturminneplan. Dermed koker alt ned til enkeltsaker. I det siste er det for eksempel revet to gamle skolehus. Når det skjer som enkeltsaker, går det under radaren. En annen enkeltsak som er på gang, er planen om å gjøre det gamle hage- og hytteanlegget i Fiskervik om til industriområde. Hvis alt dette, inkludert Klokkergården, hadde vært en del av en kulturminneplan, så hadde vi sluppet disse enkeltsakene, sier Gro Lavold.

Løsning

Fortidsminneforeningen mener det er spesielt uheldig at det er kommunen som vil rive en kulturhistorisk bygning.

– Det kan gi en uønsket signalvirkning når kommunen river sine kulturminner, for hvorfor skal ikke de samme reglene gjelde for kommunens innbyggere som for kommunen selv?

Venneforeningen til Dalane folkemuseum og fortidsminneforeningen mener det finnes en løsning. De to aktørene, sammen med Eigersund kommune, danner en stiftelse.

Lavold forteller at det har meldt seg folk som vil jobbe dugnad på anlegget. I tillegg finnes det personer som ønsker å bruke Klokkergården i framtiden.

Les også

Er dette huset ved E39 en kulturskatt eller ei rønne?

Et av argumentene i Planteknisk utvalg den gang det vedtok riving, var økonomi. Hvorfor skulle kommunen fortsette å bruke penger på et hus som ikke ble brukt?

– Kommunen må vite at det også koster å rive. I slike tilfeller må alt dokumenteres. Hvis dette beløpet for eksempel er 1 million kroner, så vil lokale entusiaster komme langt med et slikt beløp til oppussing og vedlikehold, sier Gro Lavold.

Ingen skam å snu

Samuel Tengs er en av dem som ivrer for å redde Klokkergården.

– Nå går sykkelveien gjennom tunet, det er bra, men det er satt opp to stygge murer i hver ende. De skulle selvsagt vært i naturstein. Vi regner med at Planteknisk utvalg snur når saken kommer opp i september. Nå har de fått det lokale initiativet de etterlyste, sier Tengs.

Han forteller at de vil trenge en lite, årlig sum fra kommunen til vedlikehold, men at pengene kommer til å rekke langt siden det er frivillige som skal bruke dem.

Publisert:
 1. Arkitektur
 2. Eigersund
 3. Eigersund kommune
 4. Dugnad
 5. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. 46-åring om­kom i klem­ulykke på Moi – navnet er fri­gitt

 2. Dette er de nye omikron-tiltakene

 3. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 4. Studio A: Mener bråket i Kristiansund kan være bra for Viking

 5. Aslak tjener 450 millioner på salg av mølle

 6. Enighet i budsjett­forhandlingene