Hilde har Downs og fulltidsjobb i barnehage

GJESDAL/STAVANGER: Hilde Haaland (25) har Downs syndrom og fulltidsjobb i Rishagen barnehage. Kristin Wirak (24) har CP og jobber på den britiske skolen. Det er dessverre ingen selvfølge.

Synne Søyland Håland (f.v), Sara Algaard Rafai og Tom Robin Figved får god hjelp av Hilde Haaland som jobber på kjøkkenet i Rishagen barnehage.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Kan du hjelpe meg, Hilde?

En tålmodig arm i rød t-skjorte legger seg rundt nakken til Sara (4). Hilde legger hånden sin over den lille barneneven og sammen skjærer de opp lange, tynne strimler med paprika.

Det er snart lunsj i Rishagen barnehage på Ålgård.

– Her trives jeg 100 prosent. Det er veldig viktig for meg å jobbe. Jeg føler meg som en del av gjengen, forteller Hilde stolt.

Hun er utdannet kokk og har jobbet i Rishagen barnehage siden 2011. Hver dag fra klokken 8 til 15 er Hilde på jobb, akkurat som de andre ansatte.

Hilde Haaland har et smittende humør og sprer mye glede i Rishagen barnehage.

Alternativet er dagsenter

– Hilde er en gledesspreder og en enormt viktig ressurs for oss. Hun lager klar lunsjen, kutter opp frukt og tar oppvasken. Noen ganger har hun dansegruppe med de største barna, forteller Line Nilssen, daglig leder i Rishagen barnehage.

Da Line fikk forespørsel fra faren til Hilde om å tilby en såkalt VTAO-plass (se fakta), var hun ikke i tvil.

– Vi har et samfunnsansvar med å sørge for at alle får en mulighet til å komme seg i jobb. Det er utrolig viktig å få lov til å høre til en plass. Alternativet for Hilde er et dagsenter. Og hva har hun der å gjøre? spør Line.

– Stiller bakerst i køen

Hilde bor for seg selv i egen leilighet og klarer seg stort sett selv. Lillesøsteren til Hilde har også Downs syndrom. Hun bor i nabolaget til Hilde og har akkurat fått praksisplass på Rema 1000.

Hilde Haaland stortrives når hun får være sammen med barna i Rishagen barnehage. Her sammen med Synne Søyland Håland (f.v), Sara Algaard Rafai og Tom Robin Figved. I bakgrunnen Line Nilssen, daglig leder i Rishagen barnehage.

For foreldrene har det vært en selvfølge at de to søstrene skal delta i samfunnet på lik linje med andre.

– Vi har jobbet i mange år for at de skulle få lov til å bli en del av arbeidslivet. Våre ungdommer stiller bakers i køen i et presset arbeidsmarked. Hemmeligheten er å få en avtale med en privat bedrift, sier Jan Haaland, far til Hilde.

– Ungdommer med en restarbeidsevne må få lov til å bruke sine ressurser. De kan ikke bare plasseres på et dagsenter, mener Haaland.

Praksisplass på den britiske skolen

Kristin Wirak har Celebral Parese, men har ingen planer om å la diagnosen skyve henne ut av arbeidslivet. Kristin styrer den elektriske rullestolen med stødig hånd. Hun rigger seg til foran kontorpulten. Nylig fikk hun forlenget praksisplassen sin ved den britiske skolen på Gausel.

Kristin Wirak er en av de heldige som har fått en praksisplass på den britiske skolen.

– Det betyr mye for meg å få lov til å bidra, å få være til nytte i samfunnet. Ikke minst betyr det sosiale enormt mye. Jeg håper jeg kan få fortsette her etter at kontrakten går ut om ett år, forteller Kristin.

Hun har fem års skolegang innen service og samferdsel fra videregående skole. Etter et halvt år som arbeidsledig fikk hun jobb ved den britiske skolen, via en praksisordning i Stavanger kommune. Ordningen jobber for at funksjonshemmede skal få trening i å delta i det ordinære arbeidslivet.

Kristin kontroller regninger og registrer kurs. Hun føler seg heldig som får jobbe.

– Jeg synes det er kjempebra at jeg får bruke min brukerstyrte personlige assistent på praksisplassen. Det er ikke alle steder en får gjøre det, forteller Kristin.

Dessverre kjenner hun mange som ikke er like heldige som hun selv.

– Jeg kjenner mange som ikke har jobb fordi det mangler denne typen arbeidsplasser.

Les mer:

Publisert: