Vil gjøre Preikestolen til pengemaskin

Strand kommune vil gjøre kommunesenteret Jørpeland til hovedinnfallsporten for Preikestolen. Attraksjonen ligger i Forsand kommune og blir kommunevåpenet til Nye Sandnes fra 2020.

Næringssjef Tor Arne Johnsen i Strand foreslår å glemme allemannsretten og heller kommersialisere Preikestolen, for å skaffe inntekter til store investeringer.

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

300.000 turister ventes til Preikestolen i år.

– Dette er så mange at allemannsretten i praksis har brutt sammen, hevder næringssjefen i Strand, Tor Arne Johnsen.

Han mener derfor Stiftelsen Preikestolen må endre strategi, og i større grad basere forvaltningen av turistmagneten på kommersielle prinsipper. Stiftelsen har lagt fram en handlingsplan for de neste 10 årene. Det er tidligere bygd 1000 parkeringsplasser, toaletter og bred sti. Nå planlegges nye investeringer for 41 millioner kroner, blant annet et servicebygg omtrent halvveis til toppen. Utenom er det planlagt et velkomstbygg til 120 millioner Bakgrunnen er at turisttrafikken ventes å doble i løpet av noen få år.

– Med 600.000 besøkende vil allemannsretten uthules ytterligere. De store turiststrømmene har negative effekter på Preikestolen. For eksempel mer forsøpling, flere redningsaksjoner, forvitring av infrastruktur og selve destinasjonen, argumenterer Johsen.

I år betaler turistene 200 kroner i parkeringsavgift. Ifølge Stiftelsen Preikestolen vil de årlige parkeringsinntektene dekke driftskostnadene og en del av de planlagte investeringene. Resten må hentes eksternt.

LES OGSÅ: - Undres over at det går godt

– Som en kopp kaffe

– Årets parkeringsinntekter gir cirka 31 kroner i inntekt per hode – omtrent som en kopp kaffe på Tau-ferja. Stiftelsen Preikestolen må endre sin forståelse rundt hva turiststrømmene til Preikestolen faktisk er. Den gjør ikke nok for å skape inntjening og bør lete etter nye modeller, så de kan gjøre investeringene det er behov for, mener Johnsen.

Tor Arne Johnsen.

Dette er bakgrunnen for at Strand kommune ønsker å gå i tettere partnerskap med stiftelsen, som har kontor på Jørpeland. Hensikten er blant annet å skape enda større næringsutvikling og løse utfordringene som vil oppstå når turiststrømmen øker. Konkret ønsker Strand kommune å styre en større del av trafikken til Jørpeland. Til sommeren skal det stå klar ny parkeringsplass ved rådhuset med plass til 140–160 biler.

Når Ryfast åpnes i 2019, legges to ferjesamband ned og reisemønsteret blir endret. Som alternativ til en busstur gjennom verdens lengste undersjøiske veitunnel, er det aktuelt å tilby fjordcruise fra Stavanger til Jørpeland, og buss videre til stien.

– Vi ønsker at Jørpeland skal bli innfallsporten til Preikestolen. Byen har en fantastisk beliggenhet, med kort vei til fjellstua. Hvis vi arbeider på riktig måte, kan det blir virkelig mye turister her, spår Johnsen.

Han viser til at Stiftelsen Preikestolen kan velge mellom ulike strategier: Enten regulere trafikken for å begrense negative effekter - men da vil inntjeningen begrenses. Eller se hvordan inntjeningen kan økes, slik at det kan investeres mer.

Næringssjefen i Strand går inn for det siste. Kommunen holder på med et mulighetsstudium for å se på hvordan den sammen med blant annet Stiftelsen Preikestolen kan utnytte mulighetene som økte turiststrømmer gir.

– En kundemasse på 600.000 med høy betalingsvillighet bør være en pengemaskin i et hvilket som helst marked, mener Johnsen.

– Kupp

Saken skal diskuteres i Strand formannskap 22. mars. Preikestolen ligger i Forsand kommune, det vil si Nye Sandnes fra 2020, mens hovedinnfallsporten er i Strand. Forsand-ordfører Bjarte Dagestad (H) liker ikke forslaget.

Forsand-ordfører Bjarte Dagestad jobber for privat ferjedrift på Høgsfjorden når Ryfast åpnes. Dette er foreløpig ikke på plass.

– Stiftelsen Preikestolen skal ivareta området sammen med kommunene. At Strand nå prøver å ta en lederposisjon overrasker meg ikke, men er ikke helt i den retning det bør ta. At en kommune kommuner på banen og skal kuppe stiftelsen. Så jeg synes dette er et soloutspill fra Strand. Stiftelsen gjør lurt i å fortsette det gode samarbeidet med alle involverte kommuner, og ikke lar seg sluke av en, kommenterer Dagestad.

Leif Magne Kleppa, styreleder i stiftelsen, vil ikke mene noe om saken nå.

– Preikestolen har en veldig viktig funksjon med å skape næringsaktivitet i denne regionen. Nå har vi sendt saken ut på høring og venter i spenning på innspill som kommer og håper på stort engasjement, sier Kleppa.

Preikestolen blir nytt kommunevåpenStrand vil ha Preikestolen av Nye SandnesNy maraton: Skal løpe 4,5 ganger opp og ned til PreikestolenBråstopp for Preikestolen nasjonalpark
Publisert:
 1. Preikestolen
 2. Tau-ferja
 3. Strand kommune
 4. Jørpeland
 5. Strand

Mest lest akkurat nå

 1. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

 2. Frelsesarmeen beholder arven fra Inger-Tones adoptivmor

 3. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 4. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt

 5. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 6. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste