Folkemordsiktet løslatt fra varetekt

Den 44 år gamle mannen, Eugene Nkuranyabahizi, som er siktet for deltakelse i folkemordet i Rwanda i 1994, ble onsdag kveld løslatt fra varetekt.

I nesten fire år har Eugene Nkuranyabahizi sittet i fengsel uten dom. Onsdag kveld klokka 19.00 ble han løslatt.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det bekrefter mannens forsvarer, advokat Brynjulf Risnes, overfor Aftenbladet. Fengslingen av Nkuranyabahizi ble forlenget senest 6. februar. Da hadde 44-åringen, som er bosatt i Sandnes kommune, allerede sittet varetektsfengslet siden pågripelsen i mai 2013.

Ytterligere undersøkelser

Aftenbladet har flere ganger truffet den folkemord-siktede mannen i Stavanger fengsel. Han har hele tiden nektet for å ha noe med folkemordet å gjøre. Nkuranyabahizi har også motsatt seg fengsling.

Les også

Dette har skjedd med menneskene på Rwanda-listen

Les også

Sandnes-mann (43) besluttet utlevert til Rwanda

– Å bli renvasket er mitt livs kamp, har han uttalt.

Risnes sier at politiet nå har besluttet å løslate ham. Grunnen er at det skal gjennomføres ytterligere undersøkelser i saken.

– Altså blir det ingen utlevering til Rwanda nå. Politiet har derfor besluttet å løslate ham, sier Risnes til Aftenbladet.

Personen som plasserte den siktede 44-åringen i forbindelse med en massakre som skjedde kvelden 14. april 1994 ved denne grenseelva i Rwanda, sier nå at han har forklart seg uriktig.

Forsvareren kjenner ikke til om klient er ilagt meldeplikt.

Nye opplysninger

Aftenbladet har tidligere skrevet om et dokument hvor det kommer frem at flere av vitnene, som har plassert Nkuranyabahizi i forbindelse med folkemordhandlinger, nå har trukket sine forklaringer.

Les også

Folkemordsiktet slipper ikke ut fra varetekt

Les også

Har sittet fengslet i 3 år og 5 måneder uten dom

Dette fremgår av en rapport som Kripos oversendte Justis- og beredskapsdepartementet høsten 2016. Rapporten inneholder en gjennomgang av nytt materiale som er innhentet av en nederlandsk advokat, en nederlandsk journalist og en privatetterforsker i Rwanda. Dette ble gjort på bestilling fra den siktede 44-åringen.

Funnene til de tre viser at flere vitner nå trekker sine forklaringer. Videre sier flere av vitnene at de ble presset til å vitne mot siktede, som kom til Norge i 1999.

Les også

Kjemper for sin folkemordsiktete venn

Les også

Sandnes-mann (41) nærmere utlevering til Rwanda

Les også

Folkemordsiktet er i menighetens tanker

I rapporten skriver Kripos: «Dersom en velger å se bort fra forklaringene de (to av de aktuelle vitnene journ.anm.) tidligere har gitt til Kripos, anses selve bevisene som plasserer siktede direkte på disse åstedene, og ved veisperringer, å være svekket».

Blant vitnene som sier at de ble presset, var det eneste vitnet som plasserte 44-åringen ved grenseelven Akanyaru da en massakrene fant sted.

Svekket mistanke

Eugene Nkuranyabahizi er sannsynligvis er den personen i Norge som har sittet lengst i fengsel uten dom. Da han ble løslatt onsdag kveld klokka 19.00, hadde han sittet i varetekt i nesten fire år.

I den nevnte rapporten understreker Kripos at det slik de ser det fremdeles er skjellig grunn til å mistenke 44-åringen for deltakelse i folkemordet. Skjellig grunn, altså sannsynlighetsovervekt, er kravet for å kunne utlevere siktede til Rwanda.

Les også

- Var på bar da massakren fant sted

Les også

104 vitner i folkemordsaken

I rapporten pekes det blant annet på at Gulating lagmannsrett i sin kjennelse trekker frem fem punkt i saken mot Nkuranyabahizi

 • Siktedes deltakelse i partiet MDR/JDR.
 • Siktedes rolle ved veisperringer.
 • Siktedes rolle ved massakre ved Akanyaruelven.
 • Siktedes rolle ved massakrene ved Cyahinda kirke.
 • Etterfølgende skadeverk/plyndring og tyverier.

Etter at vitner trekker sine forklaringer er mistanken knyttet til flere av disse punktene nå svekket. Også mistanken om siktedes deltakelse i massakren ved kirken.

Les også

 1. Folkemordsiktet: - Alle var velkomne i vårt hus

Publisert:
 1. Rwanda
 2. Folkemord

Mest lest akkurat nå

 1. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 2. Må nedprioritere testing i skoler og barnehager

 3. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger

 4. Her pakker Bertran T. Skadsem ned sine siste minkskinn

 5. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet

 6. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet