Krever unnskyldning

— Jeg føler meg uthengt som en skurk, sier Magne Vaule (Ap), lederen av kontrollutvalget i Bjerkreim. Han krever en unnskyldning fra ordfører Marthon Skårland (H).

Dette var det nærmeste kontrollutvalgets leder Magne Vaule (t.v) og ordfører Marthon Skårland kom hverandre på gårsdagens møte i kommunestyret. I midten Vaules partikollega Karl Gjedrem (Ap), som raljerte med ordførerens forslag om mistillit. Foto: Pål Christensen

 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:

Magne Vaule var vara på kommunestyremøtet, før han her erklærer seg inhabil da politierkollegaene skulle behandle forslaget om mistillit mot ham og resten av kontrollutvalget. Foto: Pål Christensen

Høyre kom med et utsettelsesforslag som det ble stemt over. Flertallet gikk inn for forslaget; det vil si at kommunestyret skal ha et møte med kontrollutvalget for å diskutere saken. Foto: Pål Christensen

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Onsdag ettermiddag gikk flertallet i Bjerkreim kommunestyre inn for å utsette ordførerens forslag om å kaste kontrollutvalget. Forslaget kom fordi ordføreren ikke lenger hadde tillit til utvalgsleder Magne Vaule. Det er utvalget selv som ba ham vurdere tilliten, etter en rekke anklager mot Vaule. Anklagene gikk på at han hadde lekket fra et lukket møte, brutt forvaltningsloven og feilinformert fra møtet. Dessuten hadde han ikke klarert med utvalget at han informerte en part i en mobbesak. Men at en rekke eksperter overfor Aftenbladet fastslo at Vaule ikke har gjort noe galt, gjorde inntrykk — selv på Skårlands partifeller i Høyre. For det var Høyres gruppeleder som, tilsynelatende overraskende på ordføreren, foreslo å utsette den betente saken.

Les også

Først skal de vrake brysom politiker - så skal de feire Grunnloven

— Jeg kan ikke se at lederen av kontrollutvalget har gjort noe galt. Det å informere en fullmektig til en part om hva som blir sagt om dem i et lukket møte, har man lov til å gjøre, sa Sjøtrø til Aftenbladet før møtet.- Jeg tror denne saken koker ned til at noen mener utvalgslederen kunne hatt en annen arbeidsform. Det handler ikke om ulovligheter, sier Sjøtrø, som mener saken har blitt en belastning for Bjerkreim kommune.

- Stemplet som skurk

— Dette har vært usedvanlig belastende for meg. Det har vært ropt skurk i en måned nå, sa Magne Vaule rett etter at flertallet stemte for å utsette saken.

Magne Vaule like før mistillitsforslaget ble lagt fram for politikerne onsdag. Foto: Pål Christensen

— Jeg vil kreve at ordføreren ber meg om unnskyldning. Først har de fokusert på lov, lov, lov. Så har ikke det gått. Da har de forsøkt å framstå som tilsynet for høy moral. Men det har slått rett tilbake på administrasjonen.

— Hvem bør si unnskyld?

— Ordføreren på vegne av administrasjonen, svarer Vaule.

Høyres forslag går ut på at kommunestyret skal ha et møte med kontrollutvalget for å diskutere saken.

— De burde ha fått saken ut av verden, i stedet for å tvære den ut enda lenger, mener Vaule.

- Lojalitet til hvem?

Kun Aps Karl Gjedrem rakk å reise debatt, før Høyre kom med utsettelsesforslaget. Fra talerstolen hevdet han at alle nå anså anklagene om lekkasjer og lovbrudd som døde og maktesløse.

— Denne saken er vond og vanskelig, og bygger på en sak som har versert lenge, og som vi er lei, sa Gjedrem og siktet til mobbesakene kommunen har blitt kritisert for de siste åra.

Les også

Mens de voksne krangler

Han sa han hadde forsøkt å få ordføreren til å innkalle de aktuelle foreldrene for å si unnskyld på vegne av kommunen, uten hell. Han mente Vaule kun var skyldig i å søke førstehånds informasjon om den reelle situasjonen i en mobbesak. Dette gjorde han fordi kommuneledelsen angivelig ikke framstilte den riktig overfor kontrollutvalget.

— Ordføreren etterspør lojalitet. Lojalitet til hvem? Du har lojalitet til oppdraget du har fått og til folket du skal tjene, sa Gjedrem.

At ordføreren i saksframlegget etterlyste en etisk standard, karakteriserte han som patetisk.

— I denne saken er det gjort så mange feil og så stor urett mot leder av kontrollutvalget, at det er på plass med en unnskyldning, sa Gjedrem.

- Ingen unnskyldning i dag

Til Aftenbladet etter møtet sa ordfører Skårland:

— Hvis jeg har gjort noe feil, skal jeg be om unnskyldning. Jeg tar gjerne en prat med Vaule.

Ordfører Marthon Skårland virket overrasket over at hans partifelle foreslo å utsette hans mistillitsforslag. Foto: Pål Christensen

— Er det nå lagt dødt at Vaule har begått lovbrudd?

— Ja, det er lagt dødt. Ettersom jeg forstår er det Vaule har gjort tillatt. Men har han lov å gå ut og gjengi ordrett eller vrenge på hva som er sagt på et møte, eller er det bare dokumenter han kan gi ut? Det vet jeg ikke.

- Men vil du gi ham unnskyldningen han krever?

— Ikke i dag, hvertfall.

- Syns du at du selv er blitt urettferdig framstilt?

— Jeg syns det. Jeg føler at ting er blitt vrengt litt på. For jeg har prøvd å si at dette er et spørsmål som har kommet opp i kontrollutvalget. Det var utvalget som ba oss vurdere om vi har tillit til de.

— Men for all del, legger ordføreren til:

— Står du i stormen, så står du i stormen, sa Skårland, før han i likhet med Magne Vaule trakk opp til Bjerkreimhallen.

For å feire Grunnlovens 200-årsjubileum.

LES OGSÅ:

Les også

 1. - Ordføreren har skjønt lite

 2. Ordfører vil kaste brysom vaktbikkje

 3. Knusende kritikk av mobbeberedskap

 4. Foreldre må punge ut

 5. - Be om unnskyldning!

 6. Ordføreren har god samvittighet

 7. - Skuffende og svært alvorlig

 8. Oppvekstsjefen: - Vi har hele tiden tenkt på barna

 9. Rådmannen: - Står for det jeg har skrevet

 10. - Hva gjør du for barna våre, ordfører?

 11. Foreldre slår mobbe-alarm om kommunetopper

Publisert:
 1. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Seier til Viking med hele fire mål!

 2. Politiet måtte stoppe sjalusidrama på Olivia

 3. Front mot front i Hafrsfjord

 4. Lørdag kveld gjenopplevde Christer sin egen kollaps på fotballbanen

 5. Solbakkens sønn med rørende melding

 6. Dei har bygd eit hus svevande mellom fjord og himmel