Underskriftskampanje for psykebilen

— Et godt initiativ, mener erfaringskonsulent Målfrid Frahm Jensen ved Helse Stavanger.

Publisert: Publisert:

I skrivende stund har 133 personer skrevet under på at psykebil-tilbudet må bestå i Stavanger. Listen vil bli sendt til ledelsen i Helse Stavanger. (Illustrasjon: Skjermdump)

Denne artikkelen er over seks år gammel

I skrivende stund har 133 personer skrevet under på at psykebil-tilbudet må bestå i Stavanger. Listen vil bli sendt til ledelsen i Helse Stavanger.

— Jeg startet underskriftskampanjen fordi jeg ser hvilkenviktig funksjon den har. Mennesker som er syke skal behandles som syke og medrespekt. Å sette et menneske som er sykt i håndjern er fornedrende, respektløstog helt feil. Det bryter med alle verdier vi som samfunn sier vi har.Psykebilen var et viktig og riktig steg i retning av at vi aksepterer ogrespekterer psykisk syke som det de er- syke. Vi som fagpersoner som arbeidermed dem har er ansvar for å kjempe for rettighetene deres, mener initiativtaker Lise Berger.

Vernepleieren har vanskelig for å forstå hvordan en kan legge ned ettilbud som nettop har blitt startet med stor suksess til en gruppe sykemennesker.

Måfrid Frahm Jensen takker henne for initiativet.

Les også

Politiet vil ha døgndrift av psykebilen

— Jeg har allerede videresendt kampanjen til gruppene «Ja til psykebil i alle fylker» og «Brukermedvirkning innen psykisk helsetilbud». Kampanjen vil føre til et bredere engasjement, mener erfaringskonsulenten.

Mobiliserer

Lørdag gikk visepolitimester Gøril Våland ut på Aftenbladet.no og ytret ønske om døgndrift av psykebilen, som i dag er på veiene mellom klokken 09.00 og 21.00 i ukedager.

— Det undrer meg at ledelsen i Helse Stavanger i det hele tatt kan foreslå å kutte psykebilen. Allerede i dag knyttes for mye av politiets ressurser opp til henting av psykisk syke mennesker, sier Våland i lørdagens intervju.

Frahm Jensen er glad, men ikke overrasket over at politiet deler hennes syn på saken. Nå varsler erfaringskonsulenten at en rekke brukerorganisasjoner vil mobilisere i kampen for å bevare psykebilen.

— Jeg reagerer litt på at alle sier at psykebilen er et «godt tilbud». Husk at psykiatriske pasienter, i likhet til somatiske pasienter, har lovfestet krav på akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus, påpeker hun.

Inviterer til møte

Førstkommende tirsdag har hun invitert Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RiO), Mental Helse, Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) og Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE) til et strategimøte.

— Her håper jeg at vi kan diskutere om det er noe mer vi kan gjøre for å verne om psykebilen. Som politiet ønsker selvfølgelig vi også at psykebilen skal være operativ døgnet rundt og også i helgene, sier Frahm Jensen.

Publisert: