Krever at søvnråd fjernes

Barneombudet er bekymret over statlige søvnråd for barn. Nå krever Landsgruppen av helsesøstre at anbefalingen av gråtekur fjernes fra statens hjemmeside.

Publisert: Publisert:

Barneombud Anne Lindboe sendte en bekymringsmelding, etter at Aftenbladet skrev at statlige søvneksperter anbefaler opptil tre nettrer med gråtekurer for små barn.

Denne artikkelen er over syv år gammel

Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer opplyser til Aftenbladet fredag ettermiddag at rådet på deres hjemmeside trolig vil bli endret.

Aftenbladet skrev mandag at Kompetansesenteret er klaget inn til Helsetilsynet. Grunnen er et råd om å la barn som ikke får sove, ligge alene på sitt rom og skrike i inntil tre netter. Barneombudet opplyser at det jevnlig mottar henvendelser fra foreldre som er bekymret for om denne gråtekuren er forsvarlig.

Etter Aftenbladets artikler har barneombud Anne Lindboe sendt en bekymringsmelding til Landsgruppen av helsesøstre, som tilhører Norsk sykepleierforbund.

Barneombudet ønsket spesielt å vite om organisasjonen går god for anbefalingen av de beinharde gråtekurene.

Det er ikke heldig at denne metoden nå ligger ute på en statlig hjemmeside som et råd til foreldre.

Astrid Grydeland Ersvik, leder av Landsgruppen av helsesøstre, hadde ikke mottatt bekymringsmeldingen da Aftenbladet tok kontakt fredag. Men svaret er glassklart:

Astrid Grydeland Ersvik Foto: Marit Fonn

– Det er ikke heldig at denne metoden nå ligger ute på en statlig hjemmeside som et råd til foreldre. Kompetansesenteret kan godt vise til forskning som viser at det ikke er påvist at metoden er skadelig for barn. Men det er uheldig at foreldre rådes til å bruke metoden i denne varianten, sier Grydeland Ersvik.

Enighet blant helsesøstre

Hun sier at landsforeningen nå vil be Kompetansesenteret fjerne rådet, og tydeliggjøre hvilke metoder som anbefales.

– Dette er en variant av en gråtekur som vi helsesøstre ikke anbefaler. Den såkalte gråtekuren kan anbefales, men da bare hvis man lar barna gråte en mindre periode. Det er snakk om minutter, ikke timer. Grunnen er at barnet ikke må oppleve å bli forlatt og dermed bli utrygt. Dette tror jegdet er bred enighet om blant helsesøstre i Norge, sier Grydeland Ersvik.

Hun er overrasket over at Kompetansesenteret har rådet på sin hjemmeside. For nylig møtte hun fagfolk derfra, som hun opplevde hadde et mer nyansert syn på søvnråd og barn.

– Kan du vise til forskning som sier at det er skadelig å la et barn ligge alene og skrike en natt eller to?

– Jeg kan ikke konkret vise til det. Men den generelle utviklingspsykologien tilsier at barn ikke skal forlates gråtende alene over lang tid.Vi har ingen grunn til å betvile forskningen Kompetansesenteret legger til grunn. Men man skal ikke alltid se seg blind på forskning, eller se den isolert. Barn har ulik sårbarhet. Tøffe gråtekurer som gjennomføres hele netter, kan være uheldig, sier Grydeland Ersvik.

Endrer søvnråd

– Vi ønsker velkommen henvendelser som den fra Barneombudet, sier professor Bjørn Bjorvatn, leder av Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer.

– Det er ikke meningen at folk skal hoppe på den tøffeste metoden som et førstevalg. Jeg har heller ikke oppfattet at teksten vår sier det. Men jeg ser at dette kan bli misforstått. Hvis mange oppfatter det slik, er det jo uheldig.

Les også

– Barnet kan gråte natta lang

– Vi ved Kompetansesenteret vil nå se nærmere på teksten, og sørge for at den framstår slik at folk ikke misforstår, sier Bjorvatn, som ennå ikke har mottatt noen henvendelse fra Helsetilsynet om klagen, ei heller noen henvendelse fra Landsgruppen av helsesøstre.

– Jeg vil gjerne få understreke én ting: Det vi er opptatt av, er å formidle gode, vitenskapelig funderte råd som kan hjelpe barn med søvnvansker, sier Bjorvatn.

Publisert: