Går i krigen for elevene

En av tre fullfører aldri videregående skole. Unge Høyre møter frafallet bevæpnet med løfter om å fjerne arbeidsgiveravgiften og øke bedriftenes lærlingtilskudd. Kampen er allerede i gang, svarer AUF.

Publisert: Publisert:

- Læreplasser må skapes, ikke lovfestes, mener leder i Rogaland unge Høyre Morten Landråk Asbjørnsen. Foto: Ivar Vasstveit

  • Ivar Vasstveit
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

- Bedriftene forteller meg at gode fagfolk er viktigere enn skattelette, sier SV-politiker Eirik Faret Sakariassen. Foto: Fredrik Refvem

Jakob Bjelland Eriksen (til høyre) og AUF vil innføre valgfag i ungdomsskolene for å slippe at ungdom blir skoleleie før de begynner på videregående. Foto: Lars Idar Waage

Arbeidsløshet, uføretrygd og kriminalitet — det er ifølge unge Høyre konsekvensene av frafallet i videregående skole. Ungdomspolitikerne har sett seg lei av skoletrøtt ungdom som slutter grunnet det de kaller manglende tilrettelegging fra den rød-grønne regjeringen. Nå vil de bruke Rogaland som modellfylke for resten av landet i «krigen mot frafallet».

— Det er sterke ord, men så mye frafall som det er for øyeblikket fungerer ikke. Samfunnet er tjent med at langt flere består. Unge Høyre sentralt ser at det arbeidet partiet gjør her i fylket gir resultater. Det vil vi ta videre nasjonalt, sier leder i Rogaland unge Høyre Morten Landråk Asbjørnsen.

— Det er flott at unge Høyre vil gå til krig mot frafall, men det er en kamp regjeringen allerede kjemper, svarer Jakob Bjelland Eriksen, leder i AUF Rogaland.

God økonomi med lærlinger

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nærmere en av tre studenter aldri gjør seg ferdig med videregående. Aller verst er frafallet i yrkesfag. For å gi bedriftene større insentiv til å ta i mot lærlinger vil unge Høyre gå inn for å fjerne arbeidsgiveravgiften og øke bedriftenes lærlingtilskudd.

Hvis bedriftene skal skatte på lærlinger kan de like gjerne ta inn noen som er ferdigutdannet.

— Hvis bedriftene skal skatte på lærlinger kan de like gjerne ta inn noen som er ferdigutdannet. Vi vil at bedriftene skal se på det å ta inn lærlinger som både en anledning til å få inn flere fagfolk og en mulighet til å tjene penger, forklarer Landråk Asbjørnsen.

Det er feil innfallsvinkel, mener bystyrerepresentant for SV og tidligere leder av Stavanger Sosialistisk Ungdom, Eirik Faret Sakariassen.

— Når jeg snakker med små- og mellomstore bedrifter sier de at gode fagfolk er viktigere enn skattelette. Derfor må vi tilpasse undervisningen bedre slik at det elevene lærer er relevant, sier han og utdyper:

— For eksempel bør lærerne på bilmekanikerlinja bruke faguttrykk i engelsktimene. Den type tiltak gir en dobbel effekt; elevene blir mer motiverte til å gjennomføre faget, og det gir større kompetanse til å møte arbeidslivet.

Les også

Kommunene svikter lærlingene

Bort med skoletrøttheten

Videre vil unge Høyre ha hele landet til å følge Rogalands-praksisen hvor skoletrøtt ungdom på yrkesfag får jobbe praktisk med studiet sitt fra VG1. — Mange som begynner på yrkesfag er allerede skoleleie. For at de som er i faresonen skal slippe å sitte på skolebenken bør de kunne ta en større del av utdanningen i praksis. Jo tidligere de får gå ut i arbeidslivet, jo bedre, sier Landråk Asbjørnsen.

Det er imidlertid ikke bare unge Høyre som er bekymret for skolelei ungdom. AUFs Bjelland Eriksen er enig i at skolegangen på yrkesfag er for teoribasert, men samtidig ønsker han å jobbe forebyggende tidligere. Både gjennom bedre rådgivning og økt satsning på en variert skolehverdag, før videregående.

— Vi vil gjeninnføre valgfag i ungdomsskolen. Da blir skolegangen mer interessant og vi unngår at mange blir skoleleie i det hele tatt, sier han.

Høyre er for valgfrihet, men likevel fjernet de valgfag.

Det er Faret Sakariassen enig i.

— Høyre er for valgfrihet, men likevel fjernet de valgfag. Ved å møte elevene tidligere unngår vi problemer med skoletrøtthet i det de begynner på videregående, sier han.

Les også

Størst karakterforskjell hos de private skolene

Vil lovfeste lære

Å lovfeste retten til læreplass er prioritet nummer en for både Bjelland Eriksen og Faret Sakariassen. Slik skal en unngå frafall.

— Når elever på yrkesfag er ferdige med skolen og ikke får lære er det mange som forsvinner. Til sammenligning tror jeg det hadde blitt ramaskrik på studiespesialiserende om tredjeklasse hadde blitt nektet eksamen. Slik er tilstanden for yrkesfag nå, sier Bjelland Eriksen.

— Det er en god tanke, men de er ikke i kontakt med virkeligheten. Det sentrale nå er å skape læreplassene, ikke å vedta rettigheter til plasser som ikke finnes, svarer Landråk Asbjørnsen.

Sikker på gjennomslag

I mai blir forslaget lagt fram for Høyres landsmøte. Rogaland unge Høyre-lederen er sikker på gjennomslag.

— Det viktigste er å få folk ut i praksis og da må vi bruke næringslivet som en ressurs. Vi har suksessoppsriften, mener han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking leier ut tre spillere

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  4. Dette skjedde i natt

  5. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  6. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast