Gjert ble hasteinnlagt med hjerteproblemer, nå er alle løper-sønnene sertifiserte instruktører

Gjert Ingebrigtsen fikk smerter i brystet i periode med mye stress og ble sendt rett til SUS. - Når vi i tillegg har sønner som presser kroppen sin til det ytterste, er dette noe vi må ta veldig på alvor, sier han til Aftenbladet. Nå lanseres ny app for hjerte- og lungeredning.

Far og sønn Ingebrigtsen.
 • Tommas Torgersen Skretting
  Tommas Torgersen Skretting
  Leder Lokal, Aftenbladet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Gjert er av natur livredd for alt. Da vi var ungdommer hendte det jo at det var en fotballspiller eller en annen idrettsutøver som fikk hjertestans på trening - en spydkaster på Østlandet, blant andre. Det var sånn det begynte at Gjert ville ha oss ungene sjekket. Jeg husker at jeg ble dratt med til Egersund for ultralyd i 14–15 årsalderen, forteller Henrik Ingebrigtsen.

– Dette var så tidlig at fastlegen vår gjorde oss oppmerksom på at «dette er det ingen som gjør», husker Gjert Ingebrigtsen.

Var i Flagstaff da Dale Oen døde

– Det satt en ny støkk i meg personlig da Alexander Dale Oen døde av hjertestans under en samling med landslaget i 2012. Jeg var nemlig selv i Flagstaff i Arizona da det skjedde og fikk dette tett innpå livet. Jeg var der alene og det slo meg hvor ofte vi reiser og trener alene - vi må være i stand til å redde hverandre. Både Filip, Jakob og jeg er nå sertifiserte instruktører og kan nok til å lære det videre. Vi har også hjertestarter med oss i bilen, sier Henrik.

– Gjerte-starter, skyter faren inn.

Gjert Ingebrigtsen tar hjerteproblemene i familien på det største alvor. Nå har han lagt om kostholdet og kontrollerer seg jevnlig.

– Vi befinner oss i et grenseland

– Selv fikk jeg hjertetrøbbel i 2009, sier Gjert. Jeg ble innlagt på sykehuset et døgn til overvåkning og begynte på blodtrykksmedisin og en helsikens mye styr og fram og tilbake. Det var i en periode med mye stress, vi hadde blant annet kjøpt et gammelt hus som vi pusset opp. Jeg fikk smerter i brystet. Det var først legevakten og så rett på sykehuset for full sjekk.

– Filip fikk problemer med hjertet i 2015 i Hyères etter et løp og måtte legges inn på overvåkning der. Jakob har også hatt noen skikkelige runder i flere sammenhenger. Det ligger liksom der rett under overflaten. De driver jo og pusher seg selv disse, kanskje med unntak av Henrik, sier han med glimt i øyet og kikker bort på sønnen, - da er man i et grenseland. Vi gjør det vi kan for å ha den lille ekstra tryggheten.

Henrik mener en del av problemene til Gjert skyldes Taffelsticks og Firkløver. Gjert selv påpeker at mange i slekta både på hans og konas side har dødd av hjertesvikt.

– Bestefar døde mens han plukket bær i Sirdal, bestmor til Tone døde i godstolen sin. Man skal dø av noe, og disse var godt oppi årene. Men dette er ikke noe som bare skjer med mennesker som er 80 pluss.

Brenner lyset i begge ender

– Det beste for hjertet er moderat aktivitet en halv time til dagen og at du spiser sunt. Jeg føler at vi når vi trener så hardt som vi gjør brenner lyset litt i begge ender. Hjertet og hele kroppen får en helt enorm belastning, sier Henrik.

– Ole Einar Bjørndalen. Marit Bjørgen. Martin Johnsrud Sundby. Flere utøvere som driver med kondisjonsidrett har fått hjerteflimmer. Mørketallene er nok større, sier Gjert.

Sondre Turvoll Fossli fikk hjertestans i bilen i fjor, ble reddet av en forbipasserende syklist og la opp etter det. Når vi springer til vi kaster opp, det skjer noen ganger i året, da er det kroppen sin måte å si: Nå må du roe deg ned.

– De fleste nøler når de kommer opp i en slik dramatisk situasjon. Men det er bare å kaste seg ned og begynne. Hvis du nøler bare ett minutt, får sannsynligheten for overlevelse kraftig ned, sier Henrik Ingebrigtsen. Faren Gjert har tatt en liten pause fra kompresjonene.

Deler av familien har invitert Aftenbladet hjem til seg på Lura for å snakke om en nyutviklet app og formidle hjerteredningens ABC.

– Vi er med på dette fordi vi vil at det skal være noen i nærheten av oss den dagen vi eventuelt får et problem. Og at vi kan være der for andre, sier Gjert.

– Når man får hjertestans er det ofte de i nærmest relasjon som kan hjelpe deg. De må holde deg i live til ambulansen kommer fram med hjertestarter. Hvert minutt som går kan være avgjørende, sier Henrik og minner om den punktvise framgangsmåten dersom man kommer over en hjertestans.

 • Sjekk at området er trygt.
 • Sjekk om pasienten er våken.
 • Sjekk om pasienten puster normalt.
 • Ring 113 etter hjelp.
 • Start brystkompresjonser. 30 kompresjoner.
 • To innpust.

Korona skaper bekymring for munn-til-munn

– Dersom man er bekymret for covid-19, så kommer man også langt med hjertekompresjon, dersom du bare kan gjøre én ting, gjør du det. Det er ganske mye bedre enn ingenting, sier far og sønn.

Gjert Ingebrigtsen har lagt om kostholdet og har nå sluttet på blodtrykksmedisin. Jeg kontrollerer meg også jevnlig.

– Han har gått ned fra en pose taffelsticks til en liten skål, opplyser Henrik.

– Halvannen, korrigerer Gjert.

Henrik Ingebrigtsen instruerte flere familiemedlemmer under en seanse hos Safer fredag.
Jakob Ingebrigtsen fikk instruksjon av broren Henrik under lanseringen av den ny hjerte- og lungeredningsappen QCPR. - En verdensnyhet, mener Tore Lærdal i Laerdal Medical. - Neste år på verdens hjertestartdag vil millioner lære hjerte- og lungredning på denne måten, eller friske opp kunnskapen sin.
Gjert Ingebrigtsen demonstrer hvordan man gjennomfører hjertekompresjoner.
Publisert:
 1. Gjert Ingebrigtsen
 2. Henrik Ingebrigtsen
 3. Trening
 4. Jakob Ingebrigtsen
 5. Filip Ingebrigtsen

Mest lest akkurat nå

 1. Steinras på riksveg 13 i Suldal - veien er sperret

 2. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati

 3. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 4. June Kommune klarer seg fint, hun. Men du skal ikke kimse av mannen inni blusen

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. At det finnes barn i Norge, i Sandnes, som ikke bor på en fast adresse, er nesten ikke til å tro