Flere søker yrkesfag, men ungdommen rømmer fra kulturfagene

Rett over 54 prosent har søkt yrkesfaglig opplæring for neste skoleår. Det er 1,9 prosent flere enn i fjor. «Koronaåret» 2020 ser ut til å ha påvirket ungdommenes valg av utdanning.

Kristine Idland Anda (29) begynte som tømmerlærling hos Veidekke i januar. Hun oppfordrer flere til å velge utradisjonelt.
Publisert: Publisert:
  • Se søking til den enkelte skole nederst i saken.

Koronapandemi og et tøft arbeidsmarked har gjort det ekstra spennende å følge med på årets søkertall til videregående opplæring. Søknadsfristen gitt ut mandag 1. mars og nå er tallene klare.

Totalt har 22.127 søkt videregående opplæring i Rogaland for skoleåret 2021/22, mot 21.618 samme tid i fjor. Når søknadene til landslinjer fra andre fylker er klare om kort tid, vil søkertallet stige ytterligere.

Færre har søkt studieforberedende program, med søkertall på rundt 46 prosent. Mens søkertallene til yrkesfag stiger med 1,9 prosent og ender dermed på 54 prosent.

– Vi er glade for at søkertallene til yrkesfag øker. Om få år vil vi trenge mange godt kvalifiserte fagarbeidere innenfor flere bransjer. Vi forventet at «koronaåret» ville gi flere søkere til helse- og oppvekstfag. Tallene viser at dette slo til, sier Helge Eide, seksjonssjef i opplæringsavdelingen, i en pressemelding.

30 prosent færre søkere

Vg1 musikk, dans og drama har hele 30 prosent færre primærsøkere enn i fjor. Det er også færre søkere til idrettsfag og til medier og kommunikasjon, som faller ytterligere i popularitet.

– Vi ser at musikk, dans og drama har færre søkere enn i fjor. Det kan handle om et år med nedstenging og strenge restriksjoner innen kultur, men også at det krevde veldig gode karakterer for å komme inn i fjor. Det betyr nok at noen har valgt andre program, fortsetter Eide.

Helse- og oppvekstfag har de største søkertallene blant yrkesfaglige program, og er førstevalget til 15 prosent av ungdommene. Det er over dobbelt så mange søkere til informasjonsteknologi og medieproduksjon som det er plasser.

Det er rundt 13 prosent flere som har læreplass som første ønske, 2.477 mot 2 195 i fjor. Noe av årsaken til økningen skyldes færre primærsøkere til Vg3 påbygg.

Søking til den enkelte skole

Oversikten viser noen eksempler på skoler og programområder som har flere søkere enn tilgjengelige plasser (Tabellen viser kun primærsøkere med ungdomsrett):

Publisert: