Coop fikk nei til å rive to trehus på Våland

Høyre-gruppen sprakk da utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) torsdag behandlet planene til Coop i Storgata på Våland. Dermed ble et ja til nei.

Et knapt flertall i UBS vendte torsdag tommelen ned for dette butikk- og boligprosjektet.
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:

Partiene Ap, MDG, Venstre og Rødt trengte én stemme til for å få vedtatt sitt forslag. De fikk den fra Cille Ihle (H).

Ikke riving

Dermed blir planen tilbakesendt til utbygger. Flertallet tillater ikke riving av Storgata 30 og Rosenkrantz’ gate 17 og ber om at trehusene må innarbeides i planen.

Cille Ihle brøt med sin gruppe i denne saken. Høyres gruppe stemte enstemmig for prosjektet sist saken var oppe, i 2019.

Da satt Ihle ikke i dette utvalget, men hun satt i bydelsutvalget for Eiganes og Våland, et utvalg som da nær enstemmig var mot prosjektet i Storgata.

Cille Ihle (H) ble avgjørende i sak om byggeprosjekt på Våland

– Overrasket

– Høyre er opptatt av forutsigbarhet. Jeg har valgt å stemme som i Eiganes og Våland bydelsutvalg høsten 2019. Jeg er helt for at det skjer noe på tomta, men ikke det forslaget som ligger på bordet nå, selv om det er veldig mye bra med det også, sa Ihle, som støttet seg på formuleringer i Stavanger Høyres program om tilbakeføring og revitalisering av gamle trehus.

Mats Danielsen (Frp) var overrasket over utviklingen i saken.

– I august 2019, like før lokalvalget, behandlet vi dette sist. H, Frp og FNB ville legge saken ut på høring uten noen anmerkninger. Høyre sa i sitt program at de ville jobbe for raskere og bedre prosesser som skaper forutsigbarhet for utbyggere. I stedet er det nærmest blitt en vane å forstyrre arbeidsprosessene. Som i saken om hotellet på Holmen, der også utbrytere fra Høyre sørget for et vedtak som kostet utbygger mange millioner. Dette er en svært positiv plan som vil føre til at flere vil bo på Våland. Næringsdrivende vil få en moderne butikk. Her trengs det fornying, mente Danielsen.

– Ingen tvang

Høyres John Peter Hernes og Hilde Karlsen stemte sammen med Frp og FNB i saken, men Hernes følte behov for å forsvare Ihles standpunkt også.

– Det er alltid slik når en sak blir behandlet i to ulike perioder at et flertall kan endre seg. I litt større partier er ikke alle alltid helt enige. Vi tror på frihet for enkeltmennesker og tvinger ikke medlemmer i kne, sa Hernes.

Kjartan Alexander Lunde (V) ville på sin side berømme Cille Ihle for hennes engasjement.

– I denne saken ble hun avgjørende. Jeg er glad det er representanter i mange partier som brenner og jobber for å ta vare på den flotte trehusbyen vår, sa Lunde, som også hadde en dose lokalhistorie på lager.

Samvirke

– Begge husene er oppført i 1909. Storgata 30 har en 100 årig historie som dagligvarebutikk på Våland, og gikk tidligere under navnet «Forbruksforeningen Bikuben - utsalg nr. 22». Rosenkrantz’ gate 17 er et typisk Vålands-hus. Trehusbyen har som helhet både en lokal, nasjonal og internasjonal verdi, sa Lunde.

Thomas Bendiksen (MDG) varslet alt tidligere i uken at hans parti ikke var fornøyd med forslaget til reguleringsplan, selv om utbygger har redusert både høyde og antall boliger fra sist runde.

– De to husene kunne sannsynligvis fint vært innarbeidet i planen. I sentrumsplanen er et av delmålene å bevare og videreutvikle Stavangers historiske identitet som sjøfartsby, industriby og trehusby. Det overrasker meg at vi på tross av dette, får slike planforslag, og at vi har en administrasjon som forsvarer en nedbygging av trehusbyen vår, sa Bendiksen.

Lappeteppe

Frode Myrhol (FNB) hadde et helt annet syn på saken.

– Dette er et godt prosjekt, og det har blitt veldig mye bedre siden sist. Det overrasker at det da er parti som var for dette, som nå ikke lenger er det. Dette handler også om byutvikling, om vi skal ta vare på absolutt alt av et lappeteppe av toetasjes bygninger ut over et svært areal. I stedet for å få til fortetting, og fortsatt bruke tre som materiale, velger flertallet nå å ta vare på trehus som er i ferd med å gå ut på dato, sa Myrhol.

Sissel Fuglestad (Ap) minte om at det ikke er bare hensynet til trehusene som har fått hennes parti til å vende tommelen ned.

– Det ligger en barneskole like ved, og dette prosjektet vil føre til både økt trafikkbelastning og gateparkering. Både FAU og bydelsutvalget har vært mot. I tillegg er det en nabo som ville miste alt sollys inn på sin eiendom. Det er ikke noe argument at et nybygg vil heve området. Vi må følge strenge retningslinjer. Det kan ikke være slik at det er greit å rive bare husene har forfalt nok, sa Fuglestad.

Les også

Her svever huset i Pedersgata i løse luften

Les også

Vil tillate Coop-utbygging på Våland

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Coop
 3. Lokalhistorie
 4. Frode Myrhol
 5. John Peter Hernes

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 2. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 3. Avhørte vitner kan ha husket feil

 4. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 5. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget