Nynorsken vant på Sviland

57 prosent stemte for nynorsk som skriftspråk i Sviland skolekrets. Dermed tapte bokmålsfolket omkampen i sandnesbydelen.

Publisert: Publisert:
  • Einar Tho
iconDenne artikkelen er over 19 år gammel

SVILAND: Klokka 19.25 i går gikk Janeth Åreskjold med bestemte skritt mot inngangen på Sviland skule i Sandnes kommune. Sammen med Paul Hansen var hun på vei til valglokalet for å være med og bestemme om barna deres skal skrive nynorsk eller bokmål på skolen. Vi spurte om hun hadde bestemt seg for hva det ville stå på lappen hun skulle putte i urnen.

Å, ja. Jeg stemmer på bokmål. Jeg er selv oppvokst på Sviland og skrev nynorsk på skolen. Det var vanskelig. Derfor vil jeg at barna skal få skrive bokmål, svarte Åreskjold bestemt.

Men avstemningen gikk ikke Åreskjolds vei. De foreløpige tallene sent i går kveld viste at 389 hadde avgitt sin stemme. 222, eller 57 prosent, hadde stemt på bokmål. Bare 167 ville ha bokmål som skriftspråk i kretsen. Disse tallene vil endres noe i løpet av dagen fordi noen få stemmer skal sjekkes mot manntallet før de telles.

Jeg er selvsagt kjempeglad, sa Johnny Bråtveit da Aftenbladet serverte ham de ferske tallene litt over klokka 22.00 i går. Bråtveit har vært en av de ivrigste nynorskforkjemperne. Han er ikke sjokkert over at resultatet ble annerledes enn sist.

Vi har mobilisert. Når alle får stemme, er det flere eldre som støtter nynorsk. Jeg tror resultatet gir et riktig bilde av bydelen. Og de som ikke stemte, har vel ingen mening, sier Bråtveit.

For det var mange som ble sittende hjemme. Bare 53 prosent av de 734 stemmeberettigede sa sin mening.

Urnevakt Tore Andreas Haaland fra Frp kunne i går kveld likevel melde at det hadde vært et jevnt sig til valglokalet siden valget åpnet klokka 17.00. Fire timer var urnen tilgjengelig.

Manntallsavkrysser og stemmeteller Else J. Langøen (Ap) er noe skuffet over oppmøtet, men synes gjennomføringen gikk greit. Hun merket tydelig at skriftspråket er en følelsesladd sak på Sviland.

Det er positivt at det har vært veldig mange unge innom. Mange av de yngste med stemmerett har stemt, opplyste Tore Folkvord (Sp) som også sjekket velgerne opp mot manntallet.

Akkurat det var en viktig jobb. Etter fjorårets avstemning hvor bokmål vant med tre stemmers overvekt, klagde nemlig Sandnes Mållag bokmålsvedtaket til fylkesmannen fordi de pekte på feil i manntallet. Klagen førte imidlertid ikke fram og førsteklassingene skulle plutselig lære bokmål.

Ved den forrige avstemningen var det bare foreldre til barn på skolen som fikk stemme. Nye regler sier nå at det er allmenn stemmerett i skolekretsen. Det var regelendringen som gjorde at Sviland fikk ha en ny avstemning uten å måtte vente fem år fra den første.

einar.tho@ stavanger-aftenblad.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Elever i Stavanger og Sola har fått påvist covid-19

  2. Vil skape et robot-eventyr på Tau

  3. Kristoffs trener om den gule triumfen: – Helt ubeskrivelig

  4. Busstreik utvides til Rogaland fra lørdag – alle sjåførene tas ut i streik

  5. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  6. Slagsmål i Stavanger sentrum