100.000 besøker suksessen på Avaldsnes

Avaldsnes på Karmøy har kuppet Rikssamlingen fra Hafrsfjord etter kommunal handlingslammelse i sørfylket. Satsingen i nord har vært en suksess.

Publisert: Publisert:

Marit Synnøve Vea i Avaldsnesprosjektet. Foto: Norvegen Historiesenter

  • Ellen Kongsnes
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I fjor hadde historiesenteret på Avaldsnes 40.000 betalende gjester. Både cruiseturister, bilturister og lokalbefolkningen finner veien til historien om kongene og samlingen av Norge. Det åpne, kulturlandskapet på Avaldsnes hadde 100.000 gjester i fjor, inkludert leirskoleelever.

Til sammenligning har Jernaldergården i Stavanger 23.000 besøkende i 2016.

Les også

Turistmagneten på Jernaldergården

Satset i 1993

Etter innspillingen av NRK-serien «Vikingene», som nå er solgt til flere utenlandske kanaler, tror Monica Hausken i Opplev Avaldsnes på enda flere besøk. Opplev Avaldsnes skal kommersialisere kulturarven på Avaldsnes. De er sju årsverk og en omsetning på rundt 6.5 millioner kroner.

Fram til tidlig på 1990-tallet var det få som visste om kongesetet på Avaldsnes. Den gang stod Olavskirka fra 1250 midt i et område som var foreslått brukt til boliger og industri. Da tok Karmøy kommune og Rogaland fylkeskommune affære.

I 1993 startet Avaldsnesprosjektet som skulle synliggjøre den viktige kongehistorien på Avaldsnes og gjøre den kjent nasjonalt og internasjonalt.

Av hensyn til middelalderkirken og det historiske landskapet omkring, er det meste av senteret gjemt under jorda. Fra Karmsundet ser vi fasaden av glass og betong. Fra kirkeplatået ser vi bare det runde inngangspartiet som skal symbolisere Mimes brønn, kunnskapens kilde i norrøn mytologi. Foto: Norvegen Historiesenter

Les også

Bare is-Sonja tar imot turistene i Hafrsfjord

Rant ut i sanden

Midt på 1990-tallet dro også fylket igang prosjektet, «Rikssamlingsfylket Rogaland» der Stavanger, Sola, Rennesøy og Karmøy skulle samarbeide om å løfte fram i lyset historien om Norges fødested for et større publikum.

– Arbeidet begynte bra, men etterhvert rant det ut i sanden, sier Marit Synnøve Vea, leder for Avaldsnesprosjektet.

Geir Sør-Reime i Rogaland fylkeskommune har samme oppfatning. Han var den gang ansatt i kulturavdelingen og har fulgt arbeidet med å sette Riksamlingsfylket på kartet i mer enn 30 år.

Han oppsummerer slik:

Floppen i sørfylket

– Stavanger var aldri så veldig interessert. Sola forsøkte, men ble stoppet av naturverninteresser og mistet motet. Karmøy dro videre alene.

– På en måte kan man si at Karmøy kuppet rikssamlingen, og etterpå har det ikke vært kommunale initiativer som har jobbet for å få til noe rundt Hafrsfjord, sier Sør-Reime.

Han er imidlertid gryende optimist med tanke på den nye samarbeidet mellom Jærmuseet og Sola kommune om et Sagasenter på Sola Sjø i Sømmevågen, som nettopp er igangsatt.

– Jeg tror det kan bli bra, hvis noen virkelig vil og kommunen står bak. Et sterkt lokalt engasjement er helt avgjørende, sier Sør-Reime i fylkeskommunen.

Les også

Bare is-Sonja tar imot turistene i Hafrsfjord

Les også

Turistmagneten på Jernaldergården

Les også

Jakter skjeletter i Hafrsfjord med ubåt

Samarbeid med Hafrsfjord?

Allerede i 2000 ble Avaldsnes også utpekt som tusenårssted i Rogaland.

– Formidling av kulturhistorie, bevaring og forskning har vært vårt oppdrag. Vi skal fortelle og forske på Avaldsnes som kongesete i over tusen år, fra 200 til 1400. Rikssamlingen eller Slaget i Hafrsfjord er ikke vårt hovedtema, sier Marit Synnøve Vea.

Derfor mener Vea at det er godt rom for Hafrsfjord, uten at det konkurrerer med Avaldsnes. Snarere tvert imot.

– Se hva de har fått til på tvers av kommunene i Vestfold. De presenterer vikinghistorien sin i fellesskap, sier Vea.

De siste åra har det også vært satt lys på potensialet innenfor turisme og arbeidsplasser i kjølvannet av kongehistorien vi formidler, sier hun. Hun ser også fram til nye undersøkelser i Hafrsfjord:

– Det er kjempespennende at det kommer initiativ til nye arkeologiske undersøkelser av Hafrsfjord Jeg håper de finner noe. Og jeg er sikker på at vi kunne fått til et godt samarbeid. Kanskje kan vi få Rikssamlingsfylket Rogaland på beina igjen, sier Vea.

Fra åpningen av Norvegen Historiesenter der kongeparet var til stede i 2005. Foto: Anders Minge

Unngå Disney-fella

På Avaldsnes er det akkurat nå hektisk aktivitet rundt utgravingen av Kongshallen som ble funnet i 2012.

– Arkeologiske utgravinger, forskning og bevaring av kulturminner er vår hovedoppgave, sier Vea.

– Opplevelsene som vi gir til leirskoleelever og turister skal være ekte, autentsike og korekte. Det er sånn vi kan bli et godt tilbud, sier Vea.

Slik viser de fram den ekte kongehistoien som skjedde på Avalsnes i mer enn tusen år, fra 200 til 1400. Foto: Anders Minge

Publisert:

Les også

  1. Jakter skjeletter i Hafrsfjord med ubåt

  2. Turistmagneten på Jernaldergården

  3. Kommunen har brukt fem år på å si ja

  4. Bare is-Sonja tar imot turistene i Hafrsfjord

  1. Harald Hårfagre
  2. Hafrsfjord
  3. Rogaland
  4. Nordfylket
  5. Rikssamlingen