Vil løsrive seg fra Forsand

Hvis Forsand blir slått sammen med Sandnes, krever gamleordfører Fridtjov Thorsen Norland en folkeavstemming om løsrivelse av hele nordsiden av Lysefjorden, inkludert Preikestolen.

Ordfører Bjarte Dagestad, til venstre, rådmann Søren Jensen møtte Fridtjov Thorsen Norland utenfor kommunehuset.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
Fridtjov Thorsen Norland troppet opp på kommunehuset i Forsand med en rev som han skulle ha skuddpremie for, samt underskriftslister med krav om folkeavstemming om løsrivelse.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag troppet Fridtjov Thorsen Norland opp på Forsand kommune med en rev som han skulle ha skuddpremie for, samt underskriftslister med krav om folkeavstemming. Thorsen Norland har vært Senterparti-ordfører og bor på Meling, ikke langt fra ferjekaien på Oanes. I dette området har aksjonister gått fra hus til hus for å samle underskrifter til et innbyggerinitiativ.

– Hvis Stortinget vedtar sammenslåing av Forsand og Sandnes, vil vi kreve folkeavstemming. Da ønsker vi folkeavstemming i vår krets om at denne delen av Forsand skal løsrive seg fra resten og slås sammen med Strand, sier gamleordføreren.

Krav om raskt svar

Aksjonistene ber kommunestyret behandle saken så snart som råd. Kommunestyret plikter å ta stilling til et forslag som gjelder kommunens virksomhet dersom minst 2 prosent av innbyggerne står bak forslaget. I Forsand, som har 1200 innbyggere, trengs det bare 24 underskrifter.

– Det tok bare halvannen time å samle rundt 70 underskrifter, forteller Fridtjov Thorsen Norland.

Ifølge den tidligere lokalpolitikeren er det et tverrpolitisk krav om folkeavstemming blant folk som bor på nordsiden av Lysefjorden, altså Meling, Kolabygda, Lerang, Høllesli, bygdene som ligger nærmest Jørpeland, kommunesenteret i Strand.

Hald fingrane av fatet, HjelmelandBorgli: - Styrket i troen på Sandnes og Forsand

Forsand kommunestyre har vedtatt sammenslåing med Sandnes, men Fylkesmannen i Rogaland anbefaler at Forsand skal slås sammen med Strand og Hjelmeland. De to sistnevnte forhandler for tiden om sammenslåing og har signalisert at de vil foreslå at Forsand skal tvangsinnlemmes i den nye kommunen med arbeidsnavnet Ryfylke kommune.

Preikestolen

I april blir det kjent hva regjeringen går inn for. Før sommeren skal Stortinget tegne kommunekartet. Hvis resultatet blir Nye Sandnes, krever aksjonistene folkeavstemming om grensejustering. Det som blant annet står på spill er turistattraksjonen Preikestolen og kraftinntekter fra Lysebotn.

– Vi opplever at folk er arge på at det ikke ble holdt folkeavstemming i Forsand før kommunestyret gikk inn for Sandnes, sier Fridtjov Thorsen Norland.

Han traff tilfeldigvis dagens Forsand-ordfører Bjarte Dagestad (H) utenfor kommunehuset. Der ble underskriftslistene overrakt.

– Dette kom brått på og jeg må få lest innholdet først før det er mulig å si når og hvordan dette innbyggerinitiativet blir behandlet videre, sier han.

Publisert:
 1. Preikestolen
 2. Sandnes
 3. Strand
 4. Hjelmeland
 5. Forsand kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag morgen går strømprisen til himmels

 2. Medaljehåpet lever for Viking etter sterk borteseier

 3. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

 4. – Vi skulle helst vunnet med et par mål til

 5. Nå er det nesten umulig å få tak i ved i Stavanger og Sandnes

 6. Trenger man å trene hvis man går 10.000 skritt om dagen? Eksperten svarer