– Vi har ingenting å skjule

Ordfører Marthon Skåland (H) lovet full gransking av skole og kommune, overfor opprørte foreldrene onsdag kveld.

Publisert: Publisert:

– Hvis noen ikke har det greit, skal jeg gjøre alt jeg kan for å få orden på dette, bedyret ordfører Marthon Skåland. Foto: Fredrik Refvem

 • Elisabeth Risa
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Jeg håper og tror at de fleste elevene på Bjerkreim skole har det greit. Men hvis noen ikke har det greit, skal jeg gjøre alt jeg kan for å få orden på dette.

Det sa ordfører Marthon Skåland til et tyvetalls foreldre, som var møtt opp på kommunestyremøtet i Vikeså i Bjerkreim kommune onsdag kveld.

I forrige uke slo FAU ved Bjerkreim skole alarm om at skolens rektor, kommuneledelsen og barnevernet angivelig skal ha ignorert flere mobbesaker over tid. Onsdag skrev Aftenbladet om det åtte sider lange anklageskriftet.

Les også

Foreldre slår mobbe-alarm om kommunetopper

Allerede torsdag var FAU i hastemøte med kommuneledelsen. FAU-leder Lisebeth Stokkeland opplevde at kommuneledelsen hadde innvendinger mot at FAU klaget på en enkeltsak.

— Familiens siste utvei

Onsdag kveld gikk hun på talerstolen og fortalte kommunens politikere at FAU hadde blitt kontaktet av en familie, som hadde bedt om hjelp i en mobbesak. Den opplevde å ikke få hjelp av verken av skolens ledelse eller kommunen.

– Familien henvendte seg derfor til FAU, som en siste utvei. Vi vet at FAU normalt ikke behandler enkeltsaker. Men ut i fra alvoret i denne saken, valgte vi likevel å gjøre det. For oss er det ungene dette handler om. Og vi syns det er viktig å fremme ungene sine rettigheter, sa Stokkeland.

Hun understreket at det er mange dyktige lærere på Bjerkreim skole. Det FAU peker på, er alvorlig systemsvikt i forhold til å håndtere mobbesaker.

– Så i dag spør vi deg ordfører: Hva kan du gjøre for å sikre at barn på Bjerkreim skole har det godt?

SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET.

Et tyvetalls foreldre møtte opp for å markere alvoret for politikerne. Nummer to fra høyre: FAU-leder Lisebeth Stokkeland. Foto: Fredrik Refvem

Intern og ekstern gransking

– Skole og kommune har ingenting å skjule. Å bli sett i kortene, er en god ting, sa ordfører Marthon Skåland, under "spørrehalvtimen" i begynnelsen av møtet.

Så redegjorde han for alt som var satt i gang, etter at FAUs formelle anklager slo ned som en bombe i forrige uke:

Kontaktlærerne ved Bjerkreim skole har nå samtaler med alle foreldre på alle trinn om barnas hverdag. Trivselsundersøkelser og annen dokumentasjon om barnas hverdag vil bli gjennomgått. Flere eksterne aktører skal også vurdere hva slags tiltak kommunen og skolen bør iverksette: Fylkesmannen, organisasjonspsykologfirmaet Bjørnson, Rogaland revisjon og PPT.

Skåland varslet en sak om Bjerkreim skoles og elevenes psykososiale miljø til neste kommunestyremøte i november.

– Grundige undersøkelser av fakta, gjennomgang av eksterne rutiner og systemer og bruk av eksterne aktører vil gi oss svar på hvilke forbedringspunkter skolen står overfor, sa ordføreren.

Gå inn på Aftenblad-stafetten "Stopp mobbing i skolen" her.

– Ikke svar å få

Ytterligere en forelder fra salen tok ordet. Hun skal ha sendt et brev om en mobbesak til Bjerkreims skole i mars i år, og ennå ikke fått svar.

– Hvis det stemmer, er det høyst kritikkverdig. Sånn skal ikke Bjerkreim kommune framstå, sa ordfører Skåland, og fortalte at man i slike saker skal ha svar innen en måned, og i minste fall få beskjed om når man kan forvente svar.

– Ordførere sier han skal ta tak i problemene. Jeg håper han står for det han sier, sa FAU-leder Lisebeth Stokkeland til Aftenbladet etter møtet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Oilers kriger seg til en seier. Den var viktig

 2. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

 3. Avslo det beste tilbudet hun hadde sett på grunn av treneren

 4. 150.000 i gebyr for ulovlige boliger

 5. Tiltakspakkene og den voldsomme oljepengebruken må ta slutt

 6. Gulvet er åpnet, men arkeologene får ikke grave

 1. Mobbing