Derfor legger Stavanger om eldreomsorgen

En eldreomsorg som både er bedre for de gamle og billigere for kommunen? Går det an? Ja, mener de som sjefer over eldreomsorgen i Stavanger.

Publisert: Publisert:

I gårsdagens avis fikk du møte Inger Undem (85) som den første i Stavanger som får tilbud om hverdagsrehabilitering. I november ble et team med fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier og to hjemmetrenere opprettet. Disse skal hjem til eldre som søker om hjelp fra kommunen for første gang. I første omgang gjelder dette Madla bydel. Foto: Fredrik Refvem

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Marit Bore, levekårsjef i Stavanger. Foto: Fredrik Refvem

Både levekårsjef Marit Bore og leder av levekårstyret Kåre Reiten (H) er overbevist om at "hverdagsrehabilitering" er veien å gå. Et pilotprosjekt i Madla bydel er nå satt i gang, og etter at dette er evaluert til våren skal den nye måten å jobbe på innføres i hele byen i løpet av de to kommende årene.

Kåre Reiten (H), leder av levekårstyret i Stavanger. Foto: Jonas Haarr Friestad

Gode resultater

De får medhold fra Dansk Sundhedsinsitut. Forsker Pia Kürstein Kjellberg har studert omleggingen fra passiv pleie til "hverdagsrehabilitering" i Frederica sørøst på Jylland. I går var hun invitert til Stavanger for å fortelle om de gode resultatene til politikere, ansatte i eldreomsorgen, Eldrerådet, Funksjonshemmedes råd, med flere:

I løpet av to år har 404 personer gjennomgått hverdagsrehabilitering. Det er en tredjedel av de nye søkere til hjelp i hjemmet (praktisk hjelp, hjemmesykepleie). 45 prosent av disse klarer seg nå selv uten hjelp. 40 prosent klarer seg med mindre hjelp enn de ellers ville ha trengt. 15 prosent får samme hjelp som de ellers ville ha fått.

Borgerne som mottar hjemmehjelp har i gjennomsnitt blitt 13,9 prosent billigere etter at Fredericia gikk i gang med hverdagsrehabilitering, noe Fredericia sparer 13 millioner kroner på årlig. Det er fordi de etter en periode med intensiv hjelp klarer mer selv.

Viktige forskjeller

Hva er så de tre største forskjellene på den vanlige hjemmehjelpen/hjemmesykepleien og hverdagsrehabilitering? Den danske forskeren forklarte det slik:

Mål: Det vanlige er at man fatter et vedtak på hvor mye hjelp og hva slags hjelp en person har rett til. Så gir man vedkommende det. Ved hverdagshabilitering finner man først ut hva brukeren ønsker.

Eksempel: En mann på 65 år, har hatt hjerneblødning, vondt for å gå, bruker rullator, snakker lite. Han fikk hjelp og støtte til å bli vasket, kle på seg og til å holde det ryddig og rent i leiligheten. Det viste seg at han var likeglad med det. Det viktige for ham, var å møte sine venner på det lokale vertshuset. Det var en stor overvinnelse for de pene menneskene i hjemmesykepleien å la ham beholde sin nettundertrøye med gule flekker på, og la være å rydde vekk sigarettstumper og pizzarester, men hjelpe ham, trene til han klarte å først få rullatoren ut av døra, så ut på gata og bort til vertshuset. Men for en forskjell det ble på mannens trivsel!

Tid og fokus: Hvor tidsforbruket i den alminnelige hjemmepleie er konstant og eventuelt stigende over tid, bruker de som jobber med hverdagsrehabilitering masse tid i starten inntil brukeren ideelt sett klarer seg selv.

I den vanlige hjemmeomsorgen gjør man ofte ting for brukerne. Dette er både ut fra at man vil være hjelpsom og fordi det er mest effektivt. Et viktig mål med hjemmerehabilitering er å hjelpe brukerne til å klare oppgavene selv: Eksempel: Hjemmepleierne kommer flere ganger daglig for å hjelpe en sengeliggende dame over i toalettstolen midt i stua. Det tar fem minutter. Hverdagsrehabiliteringsteamet trener heller damen slik at hun etter to-tre måneder klarte det selv, noe som er viktig for hennes verdighet og trivsel.

Suma summarum: Hverdagsrehabilitering gir borgerne et bedre liv, et liv med større verdighet, større selvstendighet, økt mestring og økt trivsel, konkluderte den danske forskeren.

Publisert:

Les også

 1. Sola først ut med heimerehabilitering

 2. - Jeg er så redd for å falle!

Mest lest akkurat nå

 1. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 2. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

 3. – De kaller det tidenes funn i Norge

 4. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

 5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

 6. Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

 1. Stavanger