Full splid om sykehjemsplass til Berner (99) og Ester (93)

Sykehjemsplass til ekteparet Berner (99) og Ester (93) Jåsund skaper heftig debatt blant Sandnes-politikerne.

Berner fyller 100 år om to uker. Hans høyeste ønske er å bo med kona Ester (93). Høyre i Sandnes vil gi ekteparet sykehjemsplass i bursdagsgave, selv om det betyr at andre må vente lenger.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Onsdag skrev Aftenbladet om ekteparet Jåsund som etter 65 års ekteskap nå blir tvunget til å bo hver for seg. Berner har bodd et halvt år på korttidsplass på Sandnes Helsesenter i påvente av en fast sykehjemsplass. Ester må bo i parets enebolig i Smeaheia i påvente av å få innvilget vedtak om en sykehjemsplass.

Høyres ordførerkandidat Thor Magne Seland har tatt til orde for at paret bør få et dobbeltrom i gave når Berner fyller 100 år om to uker. Det mener ordfører Stanley Wirak er helt uhørt.

Irritert ordfører

— Så provosert som dette har jeg aldri før vært. Det går ikke an av en politiker å dolke våre ansatte i ryggen på denne måten. De jobber dag og natt for å gi våre eldre det beste tilbudet. Seland kan ikke si at de må fikse en plass når han ikke vet hva han snakker om. Det går ikke an å komme med slike populistiske utspill, sier en sint Wirak.

Han fortsetter, fortsatt like irritert.

— Skal vi politikere tildele plasser til dem vi synes om, eller skal vi la fagfolk som steller med dette, få avgjøre hvem som trenger det mest? Da posisjonen overtok for fire år siden var det 110 i sykehjemskø. I dag er det 60 som venter på døgnplasser. Høyre gjorde ingenting for å skaffe nye plasser da de satt i posisjon, raser Wirak.

Les også

Berner (99) og Ester (93) får ikke bo sammen

Men Seland gir seg ikke på at paret på få en plass med en gang.

— Jeg har ikke overprøvd det faglige fordi tildelingskontoret har fattet et vedtak om at han skal ha sykehjemsplass. Derfor mener jeg fortsatt at han bør få den første ledige plassen som dukker opp. Dette ekteparet blir bare sykere av ikke å være sammen, svarer Seland på kritikken fra Wirak.

Seland fikk flengende kritikk

Saken om ekteparet Jåsund har skapt et stort engasjement i sosiale medier. På Aftenbladet sin Facebook-side hadde 88 kommentert saken onsdag kveld. Alle mener det er uhørt at paret ikke får bo sammen på sykehjem. Saken hadde 570 likes.

Onsdag ble også saken heftig debattert i utvalg for helse- og sosialsaker da Seland gjentok sitt utspill om at ekteparet Jåsund bør få den første ledige sykehjemsplassen.

Aps Karen Irene Stangeland påstod at hun ikke trodde sine egne øyne da hun leste saken i Aftenbladet.

— Når Seland sier at den første ledige plassen bør gå til dette paret, så bør han være ærlig på at dette er et valgkamputspill. Denne typen oppslag synes jeg personlig ingenting om, og jeg undrer meg hva Seland får seg til å si, sa Stangeland i møtet.

Høyre står på sitt

Partifelle Anne Gravdal stemte i.

— Jeg blir nesten så opprørt at jeg blir skjelven. Seland sier at han ikke underkjenner tildelingskontoret sin jobb, men det er akkurat det jeg opplever at du gjør. Vil du at vi skal gi disse en sykehjemsplass fremfor å hjelpe dem som trenger det mest, spurte Gravdal.

Ap fikk støtte fra både Frp og Krf som mente at ingen kan gå foran i sykehjemskøen.

Les også

75 venter på sykehjemsplass i Sandnes

— Det er flere ektepar i Sandnes i samme alder som ønsker å bo sammen, men som må bo på ulike rom. Jeg vil derfor spørre kommunaldirektøren hvor langt de strekker seg for å få dette til? Utover det vil jeg ikke legge meg bort i hva som skal være kriteriene for tildeling av sykehjemsplasser, sa Tore Andreas Haaland (Frp).

Seland stod likevel på sitt, til tross for beinhard kritikk.

Ønsker bare å bo sammen

— Jeg mener ikke at alder skal være et kriterium, men når en person blir 100 år, mener jeg at vi skal ta bølgen, og sale opp for at skal få en plass. Spesielt fordi dette paret nå er skilt på femte måneden, sa Seland.

Ekteparet Jåsund og deres pårørende er opptatt av å få frem at de kun har gode ting å si om det tilbudet som blir gitt på Sandnes helsehus og i hjemmesykepleien i kommunen.

— Foreldrene mine får et enestående tilbud der de er i dag, men vi har alle et sterkt ønske om at de skal få tilbringe sin siste tid sammen, sier sønnen Sverre Jåsund.

Hva har kommunen tilbudt dere?

— Foreløpig har han ikke fått tilbud om fast plass noe sted. Vi har spilt inn at det ville vært praktisk med en plass på Lura siden mor bor like i nærheten, men vi har ikke satt noen krav. Vi har bare et sterkt ønske om at de skal få bo sammen den siste tiden, sier sønnen Jåsund

Per i dag er det 15 pasienter som har bodd lenger enn tre måneder på en kortidsplass, i påvente av en langtidsplass. Det til tross for at kommunen har et mål om at ingen skal bo lenger enn tre måneder på en kortidsplass.

Kommunaldirektør Elin Selvikvåg forsøkte å berolige utvalget med at kommunen gjør alt de kan både for at ekteparet Jåsund og andre par skal få bo sammen når de ønsker det.

— Vi gjør så godt vi kan for å tilrettelegge for par som vil bo sammen når begge har fått vedtak om langtidsplass, sa kommunaldirektøren til politikerne i utvalget.

Familien har ikke selv tatt kontakt med media om saken. De ble først kontaktet av TV 2 i forbindelse med en sak om at regjeringen for første gang har kartlagt hvor mange som står i kø for å få sykehjemsplass.

Publisert: