Ambassade advarte Norge mot å stå utenfor dansk satsing på havvind

Da Danmark arrangerte toppmøte om havvind, var ikke Norge invitert. Ambassaden i København har advart mot å stå utenfor et samarbeid om dette i Nordsjøen.

Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, næringsminister Jan Christian Vestre og olje- og energiminister Terje Aasland under en pressekonferanse om havvind nylig.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Ifølge Dagens Næringsliv kommer advarselen i et internt notat fra ambassaden til Utenriksdepartementet, Olje- og energidepartementet, Næringsdepartementet, Finansdepartementet og Statsministerens kontor.

«De omfattende planene skaper betydelige muligheter for norsk næringsliv, men risikoen for å havne bak danske og andre europeiske aktører er også stor», skriver ambassaden i notatet som DN har fått innsyn i.

Det var i midten av mai at Danmarks statsminister Mette Frederiksen kunne ta imot blant andre EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen til et toppmøte om havvind i byen Esbjerg.

Ifølge DN viser interne eposter i Olje- og energidepartement at det i 2020 og 2021 var diskusjoner på embetsnivå om et mulig dansk-norsk samarbeid.

Departementet svarer slik på hvorfor samarbeidet med danskene stoppet opp: «Regjeringen har nylig lansert en storstilt satsing på havvind, som skal gi et grønt industriløft og sikre folk og bedrifter i hele Norge tilgang på rimelig kraft. Fra norsk side prioriterer vi nå dette arbeidet, i tillegg til områdene i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord».

Til DN sier olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) at han må komme tilbake til hvorvidt Norge skal slutte seg til erklæringen fra Esbjerg-toppmøtet.

Publisert: