Puttin' on the Ritz

Et skinnende epoksygulv innbyr til å ta noen dansetrinn fra stue til kjøkken, som i Irving Berlins gamle sang.

Publisert: Publisert:

Alle gulv har epoksy og varmekabler. Dermed er det ikke en eneste varmeovn i leiligheten. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Ann-mari Gregersen

Ritz-huset er et kjent navn i Stavanger. Foto: Jonas Haarr Friestad

Det store badekaret har plass til seks barn. Baderomsbenker er ofte 40 centimeter, her er den utvidet til 60 og får dermed plass til et stellebord. Eikebenken er også ekstra lang, med sine 2,40. Steinvasken er fra Keramikk & Flis, mens underskapene er fra Ikea. Speilskapet er fra Megaflis. Foto: Jonas Haarr Friestad

Krydderkunst! Krydderhylla fra Heges farfar er malt gul og troner bevisst i ensom majestet på kjøkkenveggen. Foto: Jonas Haarr Friestad

Egen tv-krok, med grå stol fra Bolia og gyngestol som er trukket om. 70-tallspuff fra foreldre. Foto: Jonas Haarr Friestad

Retrosofa fra Living, inspirert av Finn Juhls klassiske sofaer. Teppe, bord og sofa ved vinduet er alle fra Bolia. Foto: Jonas Haarr Friestad

Populært å skrible på led-lampen «Snakkes» fra norske Northern Lightning. Foto: Jonas Haarr Friestad

Fra takterassen ser du ut over Byfjorden, Sølyst, Grasholmen, Bybrua og videre innover. Foto: Jonas Haarr Friestad

Den store boligblokken i Pedersgata ruver mot sør. Foto: Jonas Haarr Friestad

Barnerommet Foto: Jonas Haarr Friestad

Ritz_43_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

På hemsen kan barna søke tilflukt fra de voksne. Foto: Jonas Haarr Friestad

Kjøkkenvinduet har utsikt mot Sølyst. Foto: Jonas Haarr Friestad

Uttrykket «puttin' on the Ritz» betyr egentlig å ta seg finklærne, noe øverste etasje i det tradisjonsrike Ritz-bygget i Pedersgata har gjort.

— Jeg fikk en telefon fra en eldre kvinne som hadde bodd i leiligheten før. Hun kom på besøk og fortalte om Ritz-husets historie,gikk rundt i leiligheten vår og forklarte hvor de hadde hatt soverom og kjøkken for nesten 100 år siden. Når vi forteller andre hvor vi bor, vet «alle» hvor det er, sier Anders Ohm.

Et kneipphorn, takk

Det er ikke så rart. Er du ikke fra Stavanger, eller ny i byen, kan vi fortelle at Ritz mettet sultne mager fra Pedersgata 12 i over 40 år. Særlig populært var fiskekaker og kneipphorn. På 2000-tallet la de ned, men nå driver andre videre under samme navn. I det som var boligdelen til Ritz i gamle dager, har nå familien Ohm på fire sin adresse. Anders og Hege bodde på Storhaug i en leilighet og kom over annonsen på Finn.

— Alt var grusomt stygt og trengte mye renovering, men vi så et stort potensial. Mot slutten av 2010 startet planleggingen. Det ble en lang fase med oppussing, men heldigvis hadde vi god hjelp av fagfolk, forteller paret.

Store takvinduer gir godt lys. Foto: Jonas Haarr Friestad

Det er både kjekt og vanskelig å skulle pusse opp og møblere en hel leilighet fra A til Å. Det er mange valg som skal tas. Noen er gjerne utålmodige og vil ha det raskt ferdig. Noen er gjerne veldig perfeksjonistiske og vil ha en optimal løsning. Noen ganger bor disse sammen. Da er det veldig godt å ha utenforstående som kan komme med gode innspill underveis.

Smarte venner

— Vi har to arkitektvenner. Tor Olav Austigard var veldig god å ha når vi skulle finne en god planløsning, mens Gabriel Gilje hjalp oss med interiørdelen. Tor Olav kjente oss nesten bedre enn vi gjorde selv, og sa nesten med en gang: Dere må velge mellom å ha det praktisk med tre soverom og en halvdårlig stue, eller ha det kult, lyst og luftig med to soverom. Så vi gikk for det siste, selv om tre soverom hadde vært fint, spesielt nå etter den siste familieforøkelsen. De to hemsene gjør likevel at vi får god romfølelse, og ungene elsker å leke på hemsen. De brukes også til overnatting. Så på én måte har vi flere soverom, sier Hege og Anders.

Kjøkkenet og stua henger altså sammen i et stort rom. Hvitevarene og innredningen er fra Ikea, men håndtakene ville Anders skulle være hvite. Det hadde ikke Ikea på den tiden. Så Kvik-håndtak ble valgt.

Vifter vekk matlukt

Kjøkkenvifta er stor, svart og touch-basert. Historien bak er en aha-opplevelse for andre som skal pusse opp.

— Vi ønsket oss en bestemt vifte fra italienske Elica. En god vifte er viktig for oss som lager mye mat. Prisen i Norge fikk oss nesten til å besvime. 46.000 kroner var uaktuelt. For moro skyld sjekket jeg med byggekontakter i Polen. Der kunne de skaffe den til meg for 17.000 kroner, med moms og frakt, forteller Anders.

Kjøkkeninnredning fra Ikea, med håndtak fra Kvik. Vifta er fra Elica, har lys og tre styrker. Foto: Jonas Haarr Friestad

De har tenkt økonomi, stil, helhet og tatt bevisste valg på det meste. Noe har kostet en del. Andre valg har vært billige og praktiske.— Takvinduene på 1,34x1,40 er vi ekstra fornøyd med. Det tillates ikke takvinduer mot veien i særlig grad. Vi har mange mot nord, som gjør at vi får mye lys samtidig som leiligheten ikke blir et drivhus. Takvinduer koster mye, men de er verdt hver krone.

Kjøkkenbordet var derimot billig.

— Bjørkefiner-plata fra Byggmakker er pusset, oljet og vokset etter oppskrift fra Gabriel. Beina er fra DFU i Sandnes. Gabriel mente egentlig at vi burde ha enda lengre bord, men med plass til ti stoler syntes vi at det holdt.

Hvor er varmovnene?

Er du på besøk hos familien, vil du ikke unngå å legge merke til at det er en veldig lun temperatur inne. Og ikke en varmeovn i sikte. Det er fordi det er lagt varmekabler i hele leiligheten. Og når du ser på gulvet, kan du undre deg litt. For de har ikke fliser på badet eller parkett i stua. De har valgt hvit epoksy i stua og svart på badet.

— Epoksy brukes mest av bedrifter. Den er vanntett, behagelig å gå på og veldig enkel å holde ren. En annen fordel er at du nettopp kan legge varmekabler under. Vi synes det er praktisk, og så slipper du å ha varmeovner og en haug med stikkontakter på veggene, sier Anders.

Han har noen gode råd dersom du vil velge samme løsning. Sjekk referanser. Epoksy hos privatpersoner er det ikke mange som har erfaring med. Utfordringen er at massen skal jevne seg ut av seg selv og bli helt glatt. Det som kan skje, er at det blir ujevnt om det ikke gjøres riktig.

— Vær forberedt på at prosessen kan ta tid, om du ikke blir fornøyd første gang. Epoksy er veldig dyrt i innkjøp, så det er kostbart for gulvleggerne å gjøre det om igjen. Da kan det fort bli diskusjoner. Vi valgte dessuten hvitt, og det er ikke hvitthvitt, slik en kan få på veggene. Vi visste om dette og liker hvitfargen. Men vi fikk høre at noen firma ikke la hvit epoksy, da de fikk klager i etterkant da kundene mente det ikke var hvitt nok, forklarer Anders.

Krydderhylla måtte med

Leiligheten er blitt slik paret ønsket. Oppussingen tok tid, og plassering av møbler og bilder på veggene er gjort med god hjelp av Gabriel Gilje.

Ritz_75_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

— Vi visste hva vi ville ha på veggene og hvilke møbler vi ønsket. For meg var det for eksempel viktig å ha med en bokhylle, stoler og en krydderhylle fra min farfar. Men det var vanskelig å se helheten. Gabriel så behovene våre og fylte de også ut, sier Hege.

Forvent det uventede

Selv om de hadde gode venner som hjalp, og det meste var nøye planlagt, er det ofte en uventet hendelse som kommer snikende inn fra høyre i enhver oppussing. Så også her.

— Gabriel tegnet to stiger til hemsene, men det var vanskelig å få noen til å lage dem. Noen mente det var for komplisert, andre hadde ikke tid. Endelig fikk vi en ja fra en leverandør, og stigene skulle være klare i god tid før jul i 2012. Det ble jul, ingen stiger. Så er leverandør på flyttefot. Midten av januar er neste dato. Hører ikke noe før februar. Joda, de er ferdige men ikke malt. Lakkeringsmaskinen er ute av drift. I mars ble de omsider lakkert, men de var ikke fornøyd med resultatet og kunne ikke stå inne for det. Etter et halvt års venting, sa vi at vi ville ha stigene levert uansett. Stigene og regningen kom, med fratrekk for dårlig maling, sier Anders.

To hemser brukes som lekerom og gir plass til overnatting. Foto: Jonas Haarr Friestad

Stigene ser fine ut for oss som er på besøk, men vi går ikke videre langs den veien. For det meste er på pluss-siden for familien, som liker nabolaget.— Med to små er det tryggere og kjekkere enn hva vi, og andre, hadde trodd. Det er faktisk også overraskende lite trafikk og støy her. Så liker vi også følelsen av at alt er tilgjengelig, kort vei til kino og takeaway. Vi er minst én gang i uka hos naboen Original Thai Takeaway.

Publisert: