Veggene viser din personlighet

Vis meg din veggfarge og jeg skal si deg hvem du er. Eller ta en fargediskusjon med Marit Roti. Hun kan mye om akkurat det.

Publisert: Publisert:

Foto: Erik Holsvik

 • Kristin Støle Kalgraff
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Du kan finne ut mye om deg selv ved å se på dine vegger og yndlingsfarger, fargene gjenspeiler nemlig mye av din personlighet.

— Interessen for farger har alltid vært til stede, men det er først i voksen alder at jeg våger å sette denne interessen i system. I løpet av de siste årene har jeg fulgt Lene Bjerregårds undervisning, en dame som blant annet har skrevet flere bøker om farger og fargers påvirkning, forteller Marit Roti, sivilarkitekt - og nå holistisk fargekonsulent.

Hun har nylig flyttet hjem fra København hvor hun de siste tre årene har bodd sammen med familien. Der har hun både jobbet som arkitekt og utviklet kunnskapen sin til å kunne gi råd om farger.

Omgitt av sine egne fargerike malerier og ting i hjemmet på Sola, fremholder den fargerike damen at hun slett ikke ønsker å revolusjonere folks syn på farger. Bare å hjelpe dem som tror de kan ha noe igjen for det.

Selv holder hun oransje som sin favorittfarge, ifølge henne et nokså typisk valg for mennesker med kreativitet og livsglede.

 • Derfor bør jeg ikke ikle meg for mye oransje, poengterer hun og ler. - Da kan det bli litt mye.

Hun har en opplevelse og en mening om farger som er langt mer utviklet enn de fleste av oss. Fargene forteller ikke bare noe om hvem vi er, men hvor vi vil og hva vi vil oppnå. Derfor påtar Roti seg oppdrag både for privatpersoner og bedrifter.

 • Det er viktig å minne om at ingen farge er rett eller gal. Men samtidig må man huske at farger påvirker ens natur og kropp, alt etter om det er fargen på veggen eller det man har på seg. Temaet er såpass stort at det er vanskelig å kort forklare hvordan man treffer det beste valget. Det kan tross alt påvirkes både av sinnsstemning eller hvor langt man er kommet i livet, forklarer Roti.

Foto: Erik Holsvik

Visste du for eksempel at den røde veggen du nylig malte, kan ha en stressende effekt på deg, eller at den blå veggen burde vært annerledes fordi du trenger mer energi og ikke motsatt. Ofte er det mindre vellykket å gå etter ekspeditørens anbefaling, din egen yndlingsfarge eller det som er mest moteriktig. Alternativt kan det være et heldig valg for deg, men uheldig for resten av familien. Det er dette man kan få hjelp til av Roti.

Hittil er hun den eneste i Norge som både er sivilarkitekt og fargespesialist. Dermed representerer hun også en nisje som hittil er nokså ukjent.

Roti forklarer at farger bare er en av mange faktorer som påvirker oss i hverdagen, men at det er en faktor som veldig mange mennesker er opptatt av.

Foto: Erik Holsvik

— Mange mennesker, blant annet arkitekter, er veldig flinke med farger og gjør mye bra. Men ofte blir fargevalgene gjort intuitivt, og en kan ikke alltid forklare hvorfor valget ble akkurat slik. Det er dette jeg har lært på min fargeskole. Jeg har lært å forklare fargens påvirkning og begrunne hvorfor den er god i de ulike rommene. For å gjøre det må jeg vite stemningen som er ønsket, aktiviteten i rommet, hva slags mennesker som skal være til stede og hvilke signaler rommet skal sende.

 • Barnerommet er et godt eksempel på et sted hvor man ikke bør velge sterke farger. Det er nok av farger på deres leketøy, og for å falle til ro om kvelden har de det best med lyse pastellfarger. En regel sier at man helst ikke bør bruke sterke farger før barnet er passert ti år. Dessuten kan det svare seg å lytte til barnas eget valg av farger på klær og værelse, de vet selv hva de har behov for. I motsetning til oss voksne, som mister den egenskapen med årene, forklarer Roti.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mann fra Rogaland vant 46,8 millioner kroner

 2. Tidligere rallykjører fra Stavanger selger sjelden bil for 7,5 mill.

 3. Viking-treneren var forbannet. Nå hever han en advarende pekefinger

 4. Her er det trygt å bade – og her bør du styre unna

 5. Flere spillere får slakt på Viking-børsen

 6. - Kjempegenialt. Terningkast 5!

 1. Bolig