Gjør Black Friday grønn - kjøp noe brukt og billig!

Er nikkersen blitt for trang og beksømmene til arvingene for små? Eller er du på jakt etter en brukt kaffekanne, eller ei godt, lest spennende bok.

Erika Gjelsvik oppfordrer friluftsinteresserte til å bytte klær og utstyr for å ta vare på naturen.
 • Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fredag arrangeres grønn fredag - motstykke til handelstandens Black Friday. Mot bruk og kast

Blant aktørene som kaster seg på trenden med grønn fredag er Stavanger Turistforening og gjenbruksbutikkene til Det Norske Misjonsselskap (NMS).

I Rogaland driver NMS ti bruktbutikker. På Hana er Per Inge Fjelde en av de mange frivillige som jobber i butikken. Fredag håper han at butikken kan bidra til det motsatt av økt forbruk; lavere utslipp og redusert avfallsmengde.

– Vi håper at grønn fredag, som innebærer at vi selger alle gjenbruksvarer til halv pris, skal få opp salget og samtidig fører til økt gjenbruk, og mindre kasting, sier Fjelde.

Han lover også grønn te og rettferdig kaffe til de som kommer innom butikken.

Per Inge Fjelde på NMS gjenbruk på Hana, inviterer til Grønn fredag.
Black Friday: Disse varene bør du se etter – og dette kan du droppe
Les også

Julehandelen starter tidligere

I mai i år doblet gjenbruksbutikken i Hanasenteret arealene sine. Det har ført til økt besøk.

– Vi omsatte i år, i perioden mai til juni, for 500.000 kroner. Det er en dobling fra samme periode i fjor, sier Fjelde.

Mange unge i etableringsfasen er innom butikken på jakt etter brukte møbler. Akkurat nå er teak-møbler populært.

– Ellers har vi også et stort tilbud av brukte bøker, og det selges mye glass, keramikk og serviser, sier Fjelde, og legger til at de er en gjeng på om lag 60 frivillige som betjener butikken. De fleste pensjonister.

Turistforeningen arrangerer fredag byttedag i protest mot Black friday. Kaja Storaker, leder for tursenteret til Turistforeningen, håper på godt oppmøte.

Velger å bytte enn å kjøpe nytt

For tredje år på rad arrangerer også Turistforeningen Ung (DNT Ung) i Stavanger byttedag som et miljøvennlig alternativ til Black friday.

– På Black Friday kjøper folk alt mulig rart som de kanskje ikke trenger og ender opp med å kaste helt brukelige ting som de har hjemme i skapet, sier Erika Gjelsvik, ansvarlig for byttedagen til DNT Ung.

Både turklær og annet utstyr kan byttes, gis bort eller selges på Tursenteret i undergrunnen ved Rogaland Teater fredag ettermiddag. I fjor tok 250 personer turen innom Tursenteret. Arrangørene håper det blir enda flere i år.

– Ting blir aldri brukt opp. Hvis du har noe som du ikke bruker lenger eller som ikke passer, er det mye bedre å bytte det bort i noe annet enn å bare kjøpe nytt. På den måten kan en annen person få nytte av det du ikke lenger har bruk for. Det er ikke bare økonomisk, men også miljøvennlig, sier Gjelsvik.

Det som blir igjen av klær og utstyr blir gitt bort til Johannes Læringssenter.

Eirin Lirhus Lemme ønsker å gi tips og råd til hvordan du kan bruke hårprodukter som støver bort i baderomshyllen på Black Friday.

Gir tips og råd

Eirin Lirhus Lemme, eier av Floke frisør i Stavanger, er også positiv til konseptet grønn fredag. Hun inviterer alle til å ta med gamle hårprodukter til frisørsalongen slik at hun kan gi tips og veiledning til hvordan produktene kan brukes.

– Vi er en allergi og miljøvennlig frisørkjede som er opptatt av at folk skal bruke opp produktene de har hjemme før de kjøper nytt. Det er mye fokus på gjenbruk nå for tiden og vi ønsker å gjøre folk enda mer bevisste på det, sier hun.

To ansatte inkludert Lirhus Lemme, vil være i salongen fredag for å hjelpe de som kommer innom.

– Vi har fått mye positiv respons og håper så mange som mulig tar turen innom oss, sier Lirhus Lemme .

Jakob Hyllseth Ryen skal holde en appell i Parken i Stavanger fredag.

Demonstrerer mot kjøpepress

Miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire har lenge kjempet mot kjøpepresset i samfunnet. Medlemmene ønsker å bidra til en mer rettferdig og bærekraftig verden.

For andre år på rad arrangerer Spire en demonstrasjon i anledning Black Friday. Før demonstrasjonstoget starter, vil det bli holdt appell av Jakob Hyllseth Ryen, leder av Spire Stavanger.

– I fjor var vi rundt 20 personer som deltok på demonstrasjonen. Vi håper og tror vi blir flere i år. Vi har invitert forskjellige organisasjoner og politiske partier. Foreløpig har Greenpeace sagt ja til å bli med, sier han.

Etter demonstrasjonen blir det byttekveld i Det Grønne Huset i Stavanger.

– Så fort prisene synker tenker ikke folk lenger over om de trenger akkurat den tingen eller det klesplagget, de bare løper til butikken og kjøper det. Vi ønsker å få folk til å tenke mer på naturen, menneskeverd og dyrevelferd, sier han.

Les også

 1. – «Black friday» er blitt «Grey week»

 2. Årets pepperkakeby kan bli størst

 3. Starter ny kristen bokhandel i Stavanger

 4. Da Øystein forsvant

Publisert:
 1. Det Norske Misjonsselskap (NMS)
 2. Stavanger Turistforening
 3. Black Friday
 4. Gjenbruk

Mest lest akkurat nå

 1. Innfører påbud om munnbind på Nord-Jæren, venter med koronasertifikat

 2. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 3. 41 smittet på bedehus-basar

 4. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner

 5. Endelig kan årets morsomste bankran starte

 6. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren