Fylkeskommunen skjerpet alko-reglene

Rogaland fylkeskommune har strammet inn regelverket for hvor mye de ansatte kan drikke på det offentliges regning. Nå må all alkoholbruk for skattebetalernes penger være klarert på forhånd.

Publisert: Publisert:

Med Aftenbladets Dale-avsløringer som bakteppe, strammet Rogaland fylkeskommune inn på alkoholregelverket for både ansatte og politikere. Fylkesrådmann Trond Nerdal sier at all alkoholbruk på fylkeskommunens regning nå skal forhåndsgodkjennes. Foto: Rune Vandvik

 • Hans Petter Aass
  Journalist
 • Elisabeth Risa
  Journalist
 • Ove Heimsvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Aftenbladet avdekket i slutten av januar hvordan ledelsen i Dale Eiendomsutvikling AS fra 2011 til 2014 lot det lille, fylkeskommunale aksjeselskapet ta regningen for 180 bar- og restaurantbesøk.

Til sammen kostet maten og drikkevarene 416.414 kroner. Av dette gikk 132.061 kroner til champagne, vin, drinker og øl.

LES ALT OM DALE-SAKEN HER:

Luftslottet Dale - Aftenbladet.no

Ikke skrevne alko-regler

Da artikkelserien om Dale Eiendomsutvikling AS sto på trykk, hadde ikke Rogaland fylkeskommune skrevne retningslinjer som regulerte bevertning på det offentliges regning.

I et intervju med Aftenbladet etter Dale-avsløringene, stilte fylkesrådmann Trond Nerdal spørsmål ved om fylkeskommunen hadde god nok kultur ved restaurantbesøk. Janne Johnsen, som var fylkesordfører fra 2011 til 2015, uttalte at hun følte seg «ført bak lyset» etter å ha lest hvordan Dale-ledelsen hadde forvaltet fellesskapets penger.

– Gjorde inntrykk

– Det gjorde inntrykk å lese Aftenbladets framstilling av Dale-saken da sakene stod på trykk tidligere i år. Vi var allerede i gang med å formalisere regelverket rundt alkoholbruk før Aftenbladet skrev sine artikler, men de omtalte forholdene aktualiserte nødvendigheten av å gjøre dette, sier fylkesrådmann Trond Nerdal.

Han viser til at fylkestinget i forbindelse med arbeidet med økonomiplanen i desember 2016 ba administrasjonen vurdere om Rogaland fylkeskommune skal slutte seg til AV-OG-TIL – en kampanjeorganisasjon for alkovett. 48 frivillige organisasjoner, politiske partier, offentlige virksomheter og fagforbund står bak AV-OG-TIL, som i utgangspunktet jobber for å «redusere alkoholbruken der det kan være farlig eller gå ut over andre.»

Bare alkohol til mat

Da saken kom opp til politisk behandling i 2017, var det med Aftenbladets avsløringer rundt Dale-selskapet som bakteppe.

13. juni vedtok fylkestinget at fylkeskommunen skal inn i AV-OG-TIL, men det ble i tillegg føyd til egne, spesifikke krav for å redusere alkoholservering på Rogaland fylkeskommunes vegne. Nå skal all servering på fylkeskommunens regning forhåndsgodkjennes av fylkesordføreren på det folkevalgte området, og av fylkesrådmannen/rektor på det administrative området.

I tillegg er maksgrensen for alkohol satt til to enheter, og fylkeskommunen aksepterer kun regningen dersom enhetene er knyttet til måltider.

– Det nytter i utgangspunktet ikke å komme i ettertid og få godkjenning for alkohol. Alt skal være forhåndsklarert. Regelverket er blitt strengere nå, sier Nerdal.

Høyre og Miljøpartiet De Grønne mente det ikke var nødvendig å slutte seg til kampanjeorganisasjonen for alkoholvett for å gjennomføre innstramninger i regelverket. Et enstemmig fylkesting gikk inn for å servere alkohol på det offentliges regning kun ved spesielle anledninger, og da med en grense på to enheter per person.

LES OGSÅ:

Les også

Luftslottet Dale: Drømmen. Fiaskoen. Pengesluket.

Publisert:

Luftslottet Dale

 1. Dale-saken to år etter

 2. Opprørt Tom Tvedt sa opp Dale-verv i protest

 3. – Fylkeskommunen må bli en proffere selskapseier

 4. Fylkeskommunen – en passiv og uinteressert eier

 5. Her bommet Rogaland fylkeskommune

 6. Dale-saken: Ny gransking vedtatt – uten debatt

 1. Luftslottet Dale
 2. Vin
 3. Dale
 4. Trond Nerdal
 5. Alkohol