Venstre vil ha nybygg på Våland inn i statsbudsjettet

STAVANGER: Byggeplanene til Arkeologisk museum på Våland kom ikke med i regjeringens forslag til statsbudsjett. Men Venstre gir ikke opp kampen om å få det med og håper at alle gode ting er tre.

Direktør Ole Madsen er klar til å sette spaden i jorden for nybygget ved Arkeologisk Museum på Våland, men venter fortsatt på penger over statsbudsjettet.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tre år på rad har Arkeologisk museum i Stavanger håpet på penger til nybygg i statsbudsjettet. Like mange ganger har det vært stor skuffelse ved museum.

Forprosjektet var klar allerede i 2014, og prosjektet er kostnadsberegnet til 334 millioner kroner. Håpet hvert år har vært at regjeringen ville sette av 10-15 millioner kroner til oppstart av prosjektet.

Klar til å gå i gang

Selv om museet er klar til å sette spaden i jorden, lar pengene fortsatt vente på seg, og nybygget til museet kom heller ikke med i regjeringens forslag til budsjettet i høst. Venstre mener at museet har ventet lenge nok og vil sette av penger til å komme i gang med prosjektet.

Leder Kjartan Alexander Lunde i Rogaland Venstre mener Arkeologisk Museum i Stavanger har ventet lenge nok på penger til å gå i gang med nybygg.

– Nytt arkeologisk museum vil kunne ta imot utstillinger som virkelig vil sette Rogaland på kartet, og vi ser at museet kan få en stor nytte av en utvidelse. Nybygget er også noe som vil være et viktig bidrag for regionen i en omstillingstid gjennom at det bidrar til turismesatsingen, sier leder Kjartan Alexander Lunde i Rogaland Venstre.

Arkeologisk museum er en del av Universitet i Stavanger, og både museet og UiS hadde store forhåpninger til statsbudsjettet. Det er ikke første gangen Venstre jobber for å få nybygget med i statsbudsjettet.

– Prosjektet har vært klart i årevis, og museet har plassmangel, sa stortingsrepresentant Iselin Nybø til Aftenbladet i fjor.

Den gang nådde ikke partiet fram i forhandlingene med Høyre, Frp og KrF, og museet måtte vente nok et år på penger.

– I fjor var det utfordrende forhandlinger på klima. I år løfter vi fram skole og utdanning og håper at dette kan komme inn i en pakke på det, sier Lunde.

15 millioner til oppstart

Siden Rogaland Venstre og Nybø mistet stortingsplassen ved høstens valg, er det Terje Breivik fra Hordaland som nå tar over stafettpinnen i forhandlingene med regjeringspartiene som finanspolitisk talsperson og Venstres representant fra Vestlandet.

– Jeg ser på sjansene til å få det med på statsbudsjettet som rimelig gode, men det er alltid vanskelig å si hvordan det går. Nå har dette forslaget kommet gjennom Venstre sin stortingsgruppe, og det er en av de viktige saken fra Rogaland som vi ønsker å prioritere. Dette har vært et sterkt ønske både fra Rogaland Venstre og fra Stavanger Venstre, sier Terje Breivik.

Venstre vil presentere sitt alternative budsjettforslag på mandag, og der er det satt av en oppstartsbevilgning på 15 millioner kroner til nybygg ved Arkeologisk Museum i Stavanger. Tirsdag neste uke starter forhandlingene med regjeringspartiene.

Venstre mener at de har gode argumenter på hånd. Partiet peker blant annet på at prosjektet har vært klar i årevis og at museet har plassmangel. Det handler også om museet som arbeidsplass og om utstillingene som skal vises til publikum. Magasinforholdene på nåværende bygg er heller ikke gode nok, og Arkeologisk museum har i dag svært små utstillingsarealer sammenlignet med de øvrige kulturhistoriske universitetsmuseene i landet.

Les også

 1. Jernaldergården vil doble – snart åpner nytt besøkssenter

Publisert:
 1. Arkeologisk museum
 2. Statsbudsjettet
 3. Stavanger
 4. Politikk
 5. Venstre (V)

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 3. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 4. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

 5. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 6. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke