Sauda-budsjettet: Vil du flytte hit?

Hvis det ikke var for fallende folketall og en grånende befolkning, ville Sauda kommune hatt få bekymringer.

Publisert: Publisert:

Sauda satser på reiseliv og hytter for å skape grunnlag for et levedyktig samfunn. Svandalsfossen er en av attraksjonene langs Nasjonal turistveg. Foto: Pål Christensen

 • Tor Inge Jøssang
  Journalist

Kommunebarometeret viser at Sauda kommune leverer tjenester som blir rangert på 48. plass blant norske kommuner. Kraftinntektene sørger for at kommunen har betydelig større inntekter enn de fleste norske kommuner.

Problemet er befolkningsutviklingen. På det meste hadde Sauda cirka 6300 innbyggere, men folketallet har sunket jevnt og trutt siden toppåret 1963. Ved sist årsskifte duppet folketallet under 4600. Utvikling i folketall er viktig, fordi rammetilskuddet fra staten baserer seg på antall og sammensetningen av innbyggere.

– Vi står foran noen år hvor store kull kommer til å pensjonere seg. Det vil være en utfordring for så vel private virksomheter som for Sauda kommune å rekruttere inn ny arbeidskraft, heter det i budsjettforslag for 2020 fra rådmann Rune Kloster Tvedt.

Færre yrkesaktive innbyggere gir lavere skatteinntekter, samtidig som en aldrende befolkning øker utgiftene. Dette skaper bekymring på sikt, selv om kommuneøkonomien foreløpig er god. Verre er det hvis forslagene til Sanderudutvalget gjennomføres. Da kan Saudas kraftinntekter bli redusert med 63 millioner kroner. Men rådmannen tror ikke det blir så dramatisk.

For å bremse fallet i folketall har Sauda lenge satset på reiseliv, og kan blant annet by på Rogalands beste skitrekk. Kommunen har også bygd et utendørs badeanlegg for å ha noe å lokke med når været er dårlig. Sauda har i dag 1226 hytter, flesteparten bygd i løpet av de siste 20 årene.

– Vi bør legge stor vekt på utvikling av Sauda som reisemål for hytteturister og dagsturister, heter det i budsjettforslaget.

Ordfører Asbjørn Birkeland (Sp) kommenterer forslaget slik:

– Med forbehold om at jeg ikke har fått lest dokumentet grundig ennå, så ser det ut som vi klarer å opprettholde det gode tjenestenivået vi har i Sauda. Men jeg ser det er flere satsinger som det ikke finnes økonomisk rom til. Blant annet innenfor lege- og plansiden, kommenterer han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Raser mot kriminell misbruk av krisetiltak

 2. Ingrid (76) ble smittet på bussen: – En fantastisk tur, jeg kjenner meg helt frisk

 3. Kommuneoverlege om busstur for pensjonister: – Jeg ville tenkt meg grundig om

 4. Fem koronasmittede tok hurtigbåt hjem

 5. «Som å stupe inn i luksusfellen»

 6. Politiet var kjent med konflikt mellom partene

 1. Sauda kommune
 2. Reiseliv