Beleilig skattevekst kan hindre budsjettkutt

Stavanger kommune har fått litt av en julegave i form av en uventet høy skattevekst på tampen av året.

Publisert: Publisert:

Dag Mossige og Kari Nessa Nordtun kan få en enklere vei fram mot budsjettbehandlingen etter svært gode skattetall for Stavanger. Bak i trappa følger budsjettkameratene Eirik Faret Sakariassen (SV), Mímir Kristjánsson (Rødt), Dagny Sunnanå Hausken (Sp) og Daria Maria Johnsen (MDG). Foto: Jarle Aasland

 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist

Skatteinnbetalingen for november i Stavanger slår alle rekorder. 1049,1 millioner er om lag 180 millioner høyere enn budsjettert for måneden Det var Rogalands Avis som først omtalte saken.

Kommunens prognose nå er en skatteinngang i år på 5321 millioner kroner. Det er 253 millioner mer enn budsjettert.

Større andel til kommunen

Pengestrømmen er betydelig høyere enn forventet og dette skyldes primært korrigerte fordelingsoppgjør mellom kommunene, staten, fylkeskommunene og trygdeforvaltningen.

I oppstarten av et skatteår anslår staten hvor stor andel den enkelte kommune skal ha av skatteinntektene. Denne andelen beregnes på nytt året etter når ligningstallene er kjente. For 2018 beregnet staten en adskillig høyere andel til Stavanger kommune etter at ligningstallene ble klare, og dette utgjør om lag kr 83 millioner i merinntekter.

Restanseinngangen er også doblet i november, noe som gir 45 millioner i ekstra merinntekter.

Ikke klart ennå

Begge disse postene har gitt betydelig høyere inntekter enn forventet, og det er også ytterligere forhold som har slått positivt ut for Stavanger.

Samlet skattevekst for perioden januar-november utgjør 5,2867 milliarder kroner. Veksten på 390 millioner kroner utgjør om lag 8 prosent. Gjeldende budsjettprognose i kommunen er bare 2,5 prosent.

Det er imidlertid ennå et åpent spørsmål hvor stor andel av julegaven Stavanger kommune får beholde. Først når skatteinngangen for hele landet er klarlagt, og skatteutjevningen mellom rike og fattige kommuner er foretatt, får man et svar man kan sette to streker under.

Stormkast

Men mer penger i kassa blir det uansett.

Gruppeleder Dag Mossige (Ap) har den siste uka vært beleiret av folk både innenfor idretten, andre frivillige organisasjoner, kunsten og kulturen og kirken. Alle mener seg stemoderlig behandlet av det nye flertallet i Stavanger kommune.

LES OGSÅ:

Les også

Stavangers nye fleirtal kuttar millionar i kulturbudsjettet

Les også

MDGs budsjett for omveltninger

– Er det slik nå at de nye skattetallene slukker alle sorger før julen ringes inn?

– Det er ingen automatikk i at alle kutt reverseres fordi om vi har en gunstig innspurt i skatteinngangen. Men det gir oss jo økt handlingsrom, som vi vil utforske nærmere fram mot budsjettmøtet i kommunestyret 16. desember, sier Mossige.

– Vil bli endringer

– De frivillige organisasjonene, inkludert idretten, kan de forvente å få kuttene reversert?

– Utgangspunktet vårt er at vi ønsker en bærekraftig politikk. For å oppnå det er det nødvendig med et kritisk blikk på flere budsjettposter. Vi står fast ved at vi ønsker en gjennomgang, blant annet for å vri den kommunale støtten til lag og foreninger over fra lønnstilskudd til direkte støtte til aktivitet i lagene. Men vi ønsker ikke å ramme frivillig aktivitet. Hvis det er det vi er i ferd med å gjøre, tar vi selvfølgelig selvkritikk på det, sier Mossige.

– Så det blir endringer i flertallspartienes budsjettforslag før kommunestyremøtet?

– Ja, det blir det.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Prestens datter døde - nå er han regionleder i Human-etisk forbund

 2. Suldal kan ha satt ny iskald rekord - og nå advarer meteorologen: - Det kommer mye regn

 3. Kraftig uvær sør for Jæren: Fraråder alle å gå ut med båten

 4. En person pågrepet i væpnet aksjon i Sandnes

 5. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

 6. Brudd på vannledning i Sandnes

 1. Stavanger kommune
 2. Dag Mossige
 3. Politikk
 4. Rogalands Avis