Ny runde om tunnel mellom Espedal og Frafjord

Frp og Venstre er alt klare til å skrinlegge tunnelprosjektet mellom Frafjord i Gjesdal og Espedal i Forsand. Et stort flertall av fylkespolitikerne vil fortsatt holde muligheten åpen.

Publisert: Publisert:

Den omdiskuterte tunnelen mellom Frafjord og Espedal rykket mandag et ørlite skritt nærmere realisering.

 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel
Les også

LES OGSÅ: Tunnel må kunna byggast billigare

Les også

LES OGSÅ: Gjesdal kan hindre tunnelplaner i Espedal-Frafjord

Både Ap, Høyre, Sp, KrF og SV stemte i samferdselsutvalget i fylket for at det skal inngås en intensjonsavtale om finansiering av prosjektet mellom Rogaland fylkeskommune, Forsand kommune/Nye Sandnes kommune, Gjesdal kommune og Ryfylkefondet.

Les også

LES OGSÅ: Spleiselag for ny tunnel til Frafjord

Den drøyt 5 kilometer lange tunnelen Espedal-Frafjord skulle egentlig bygges som en del av Ryfast-prosjektet, men ble tatt ut da Stortinget strammet inn det såkalte nytteprinsippet for bompenger.

Spleiselag

Siden har prosjektet manglet finansiering. Nå forsøker Rogaland fylkeskommune å få penger på plass gjennom et spleiselag.

Spleiselaget går ut på at Rogaland fylkeskommune og Forsand kommune skal ta 49 prosent hver, mens Gjesdal kommune og Ryfylkefondet dekker siste 2 prosent.

I siste kostnadskalkyle fra mars 2019 har Statens vegvesen kalkulert prisen fra 857 millioner kroner til 1428 millioner kroner. Flertallet i fylkespolitikken og Forsand mener imidlertid det er realistisk å bygge tunnel for 750 millioner kroner, ut fra erfaringstall fra Ryfast og andre utbygginger.

Ingen beslutning

Da saken var oppe i samferdselsutvalget mandag, presiserte utvalgets leder, Arne Bergsvåg (Sp), at det kun er billigste alternativ som er aktuelt.

– Vi ønsker ikke å regulere på et forslag som er urealistisk. 750 millioner er noe lavere enn de anslag vi har fått. Men forslag til vedtak er ikke låst når det gjelder beløp. Vi vedtar ikke å starte bygging i dag. Vi vedtar bare hvordan en avtale om finansieringen kan se ut, sa Bergsvåg.

– Dersom noen av partene ønsker en dyrere løsning, må de være forberedt på å dekke dette selv i et spleiselag, supplerte Janne Johnsen (H), for anledningen i spann med de tre posisjonspartiene i fylkespolitikken, Ap, KrF og Sp.

– Høyre ønsker å få til dette prosjektet, sa Johnsen.

Inghild Vanglo (Ap) la vekt på at det er et svært gammelt prosjekt som ligger på bordet, og at fylkeskommunen og de aktuelle kommunene nå må ta ballen ned og ta en avgjørelse.

Heller rassikring

– Men vi må se de siste tallene før vi tar en endelig beslutning, understreket hun,.

Venstres Kjartan Alexander Lunde mente å vite nok allerede til å si nei, både når det gjelder kostnader, naturinngrep og inngrep i privat eiendomsrett.

– Vi vil heller bruke pengene på andre ting, som rassikring, trafikksikkerhetstiltak, gang- og sykkelveier og miljøtiltak, sa Lunde, som også mente det var millioner å spare på å stoppe regulering og planlegging alt nå.

Mats Danielsen (Frp) mente flertallet bedriver uansvarlig politikk i tunnelsaken.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at noen ville prioritere en tunnel mellom Espedal og Frafjord til 850 millioner. Det finnes flere alternative veier som folk kan benytte for å komme inn i Ryfylke. Denne forbindelsen er ikke nødvendig, sa Danielsen, som også var veldig kritisk til både mulige bompenger og for ekspropriasjon av privat grunn.

Delt i Gjesdal

Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) flagget i Aftenbladet lørdag sterk skepsis til hele tunnelprosjektet. Varaordfører Henry Tendenes (H) er skuffet over at ordføreren uttaler seg såpass negativt nå.

- Jeg har full forståelse for at grunneiere og naboer nederst i Frafjord mener det de mener, men i denne saken må vi løfte blikket. Dette er mye mer enn en vei mellom to bygder, det er regionalt og fylkesmessig viktig prosjekt, både for reiselivet og næringsutviklingen generelt, sier Tendenes.

Også han understreker imidlertid at den endelige beslutningen ikke skal tas ennå.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 1. Tunnel
 2. Gjesdal kommune
 3. Forsand
 4. Frafjord
 5. Nye Sandnes kommune