7 millioner i bot etter at dette skipet ble forsøkt smuglet ut av Norge

Økokrim har gitt Singapore-selskapet Wirana Shipping 7 millioner kroner i bot for å ha forsøkt å smugle skipet «Tide Carrier» ut av Norge. Boten er allerede betalt.

Dette skipet fikk motorhavari og var nær å forlise like ved Feistein fyr langs jærkysten i februar 2017. Dermed ble forsøket på å smugle skipet ut av Norge avslørt.
 • Ove Heimsvik
  Ove Heimsvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det opplyser Økokrim i en pressemelding.

Det var i februar 2017 selskapet forsøkte å få lasteskipet seilt ut fra Høylandsbygd i Kvinnherad til opphogging på en strand i Gadani i Pakistan, uten tillatelse fra Miljødirektoratet.

En slik tillatelse måtte til, fordi skipet ble betraktet som avfall. Skipet hadde forut for seilasen ligget ti år i opplag.

Selskapet Wirana Shipping Corporation var såkalt «commercial manager» for seilasen og bestemte hvor skipet skulle, hva som var formålet og hvordan seilasen skulle gjennomføres.

Les også

Skipet er blitt holde tilbake sidan februar. Mistanken er at det skulle bli ulovlig hogd opp på ei strand i Pakistan.

Les også

Miljødirektoratet anmelder «Harrier»-eiere

Lasteskipet ble slept til nødhavn i Gismarvik etter bergingsaksjonen ved jærkysten.

Kjøper skip for skraping

– Vi er veldig fornøyd med at Økokrim straffer eierne, Wirana Shipping. Det sender et tydelig signal til shippingbransjen om at forsøk på eksport av skip til ulovlig opphogging er straffbart, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en kommentar på direktoratets nettsider.

Wiranas virksomhet er blant annet å kjøpe opp utrangerte skip og selge dem til opphoggingssteder på strendene i India og Pakistan, en såkalt «cash buyer».

Skipets eier var et selskap registrert på Saint Kitts og Nevis og Wirana Shipping brukte et management-selskap til å gjennomføre seilasen.

Seilasen endte imidlertid ganske snart, da skipet fikk motorproblemer og måtte berges gjennom en redningsaksjon ved Feistein fyr, få hundre meter fra strendene på Jæren.

Fra redningsaksjonen i februar 2017.

Nær en miljøkatastrofe

Forelegget på 7 millioner kroner ble utferdiget av Økokrim i juli, men har ikke vært offentlig kjent før nå.

Forelegget omfatter også brudd på forurensningsloven ut fra den forurensningsfaren seilasen innebar. Ifølge Kystverket var det overhengende fare for akutt forurensing, da skipet kom i drift.

I skipets tanker var det blant annet 1500 kubikk oljeholdige væsker, avfall som ble forsøkt ulovlig utført fra Norge, ifølge forelegget.

Et oljeutslipp utenfor Jærstrendene ville medført fare for svært omfattende skade på plante- og dyreliv i området. Potensielle oppryddingskostnader kunne blitt enorme, heter det i meldingen fra Økokrim.

Les også

 1. «Harrier» er på vei til opphogging i Tyrkia

 2. «Harrier» snart på vei til skraping – hvis GMC får millionene sine

 3. Nå har Økokrim overtatt denne unike saken

 4. Hvem tar regningen for «Harrier»?

Publisert:
 1. Jæren
 2. Økokrim
 3. Shipping
 4. Miljødirektoratet
 5. Forurensing

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt

 2. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang

 3. Rundt 70 bortesupportere tok turen - så gikk det galt

 4. Drapssiktede kan ha vært siktet lenge uten å vite om det

 5. Mangemillionærer inn på eiersiden i Oilers

 6. Kvelden tilhørte Froddien