TV-aksjonen: Håper 6000 går «årets viktigste søndagstur»

Mange av kommunene i Rogaland har nok bøssebærere. Men noen bydeler i Stavanger og Sandnes har fortsatt behov for flere. Målet er 6000 bøssebærere i fylket.

Christina Randulff, til venstre, Helle Randulff Stecher og Julie Nærheim Samuelsen ringer på og venter spent på at noen av beboerne i blokkene i Dues vei skal åpne under fjorårets tv-aksjon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Hvis folk vil være med på å gå årets viktigste søndagstur, er det bare å melde seg som bøssebærer, sier fylkesaksjonsleder Jorunn B. Eia.

Dialekten røper at hun kommer fra Sokndal, men hun har bodd i Stavanger i mange år. I fjor var hun koordinator for TV-aksjonen i fylket. Dette året er hun fylkesleder.

– Vi setter aldri noe mål om hvor mye penger vi skal samle inn. Vi er mest opptatt av å få full dekning på bøssebærere. Noe av det som gjør det spennende å jobbe med TV-aksjonen er at mottakerne av pengene er nye hvert år, sier Eia.

Kathrine, Karoline og Kasper Kristensen var blant dem stilte opp som bøssebærere i Stavanger under TV-aksjonen i fjor.

258 millioner i fjor

I fjor gikk tv-aksjonen til Kirkens Bymisjon. Totalt ble det samlet inn snaut 258 millioner kroner over hele landet. Det var ny innsamlingsrekord. I Rogaland kom det inn rundt 26 millioner. Neste år er det miljøorganisasjonen WWF (Verdenes naturfond) som får pengene fra bøssene til alle de frivillige som stiller opp over hele landet.

Dette året går pengene til CAREs arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

– Årets tv-aksjon går til å løfte kvinner opp og gi de muligheten til å tjene egne penger, og det vil også hjelpe både barn og eldre ut av fattigdom. Her i Norge ble det færre fattige da flere kvinner kom ut i arbeid på 60- og 70-tallet, slik at flere familier fikk to inntekter, og nå skal vi hjelpe kvinner i andre land, sier Eia.

Målet er at alle som sitter klar med penger skal få et ring på døren mellom klokken 16 og 18 på søndag. For å få til det trengs det rundt 6000 bøssebærere spredd over hele fylket.

– Halvparten av kommunene i Rogaland har allerede full dekning på bøssebærere, og det er vi kjempefornøyde med, men vi håper at flere melder seg der vi trenger det, sier fylkesaksjonslederen.

Trenger flere

Lørdag var det nok bøssebærere i 16 av 26 kommuner i fylket. Sola, Klepp, Rennesøy, Karmøy, Bjerkreim, Gjesdal, Utsira, Vindafjord, Bokn, Forsand, Kvitsøy, Lund og Suldal er blant dem som har nådd målet. Mens byer som Stavanger, Sandnes, Egersund og Haugesund har behov for flere.

– Vi sliter litt med å få nok bøssebærere i Stavanger og Sandnes, spesielt i bydeler som Hillevåg, en del av Madla. I Sandnes er det faktisk litt krise på Hana, der mangler vi mange, så det er bare å melde seg på blimed.no, sier Eia.

Lørdag kveld var det samlet inn over 6,8 millioner kroner fra bedrifter og kommuner i Rogaland. Det er nest mest i landet per innbygger og gir et snitt på 14,4 kroner før bøssebærerne ringer på dørene mellom kl. 16 og 18 på søndag. De fem største gavene så langt:

  • Equinor ASA (Stavanger): 750.000 kroner
  • Equinor ASA (Sandnes): 750.000 kroner
  • Rogaland fylkeskommune: 285.000 kroner
  • Stavanger kommune: 133.151 kroner
  • Sandnes kommune: 115.000 kroner
Publisert: