Gjett hvem som har laget dette

— Rart fugeskum, tenkte huseierne da de oppdaget to badeballstore klumper på kryploftet. Så måtte skadedyreksperter kobles inn.

Vepsebolene på loftet er svære og Austrått-vepsene har hatt gode dager de siste årene. De "vanlige" vepsebolet som henger i bjelken er på størrelse med et eple og sier litt er på størrelsen på de to gigantbolene.
  • Odd Kristian Stokka
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Da rivingen av taket i andreetasjen startet, oppdaget Anne Berit Bjørheim Berg og Arnfinn Berg utvekster med årringmønster under takbjelkene. Etter litt googling ble det klart at vepsearten tysk veps de siste årene har okkupert loftet.

— Først trodde vi det var noe isolasjonsskum, forteller Anne Berit Bjørheim Berg om oppdagelsen av to gigantiske vepsebol i huset de flyttet inn i for én måned siden. De to bolene er på størrelse med badeballer, men teknisk sjef Arne Nese i skadedyrkontroll Rentokil kan berolige alle boligeiere som frykter summede liv i gigantiske vepsebol i vinter.

Dronningen venter

— Disse bolene, og andre vepsebol, er nå tomme. Kolonien er død for vinteren, men dronningen ligger et eller annet sted og er klar for neste sesong. Til våren begynner dronningen å bygge de første cellene i et nytt bol. Der legger hun egg som blir til arbeidere som sørger for at kolonien vokser og det kan legges flere egg. Vepsen flytter aldri inn i et brukt bol, sier skadedyreksperten.

De rare mønstrene på bolene til tysk veps kommer av byggematerialet der gnagd treverk og spytt er ingrediensene til en slags pappmasjé.

— Et sirlig, flott byggverk, sier Nese i Rentokil.

På Austrått lurer nå Anne Berit Bjørheim Berg på om det kan dukke opp flere skjulte vepsebol når resten av taket rives.

— Hvis det er noen vepse-nerder der ute som har lyst til å komme og hente bolene, er de hjertelig velkomne! sier hun.

Syltetøy og nektar

Vepsebol på størrelse med badeballer er ikke uvanlig, men den tyske vepsen bygger stort under optimale forhold. Særlig i villastrøk med hager og god tilgang på mat liker vepsen seg.

— Både brødskiver med søtt syltetøy og nektar fra blomster er nam- nam og sørger for rask vekst av bolet, sier Nese.

Vepsen er egentlig ikke et skadedyr, men kan spre frykt fordi de kan bli mange. Med to bol på kryploftet kan familien Bjørheim Berg på Austrått fort få besøk av en tredje vepsesamfunn til våren hvis noe ikke gjøres.

— To så store gamle bol tyder på gode forhold for vepsen, sier skadedyreksperten i Rentokil. Selskapet fjerner massevis av også tomme bol, rett og slett fordi huseierne synes det er ubehagelig å ha en vepse- bruktbolig hengende.

Tysk veps (Vespula germanica), jordveps/vanlig veps (Vespula vulgaris) og norsk veps (Dolichovespula norwegica) er alle vanlige her til lands. Størst er imidlertid den ufarlige kjempetrevepsen som liker å bo i bartrær, men kan også lage hull i huskledninger og legger larveegg der.

Norgesrekord?

Førsteamanuensis Bjarte Jordal ved naturhistorisk museum ved Universitetet i Bergen har fått se bildene av vepsebolene på Austrått.

— Disse er i det øvre størrelsessjiktet, så vidt jeg vet. Det er flere arter av veps som lager samme type bol, både tysk veps og g vanlig veps. Sistnevnte bygger ikke bare bol under jorden, men også i mørke steder i hus og lignende.

— Bolet brukes ikke over vinteren, og heller ikke neste sommer. Senhøstes dør alle arbeiderne og dronene, men den befruktede dronningen overvintrer i et lite hulrom av ulikt slag. Til våren bygger en dronning et nytt lite bol, legger et ti- talls egg og når disse klekker så hjelper de til med det videre arbeidet med å utvide bolet og dronningen kan dermed legge flere egg, sier førsteamanuensisen.

Anne Berit Bjørheim Berg med sønnen Amund er spent på om flere vepsebol dukker opp når resten av taket skal rives.
Tysk veps (Vespula germanica) finnes i Norge nord til Nordland.
Publisert: