– KrF går glipp av boosten ved å endelig ta et standpunkt

Det stormer rundt KrF, og tirsdag kveld ble det bråk om et par flasker vin. Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved UiS mener KrF har markert seg på feil saker når det gjelder velger-appell. Men han minner om at det snur raskt i politikken.

Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved UiS mener KrF har markert seg på feil saker når det gjelder velger-appell. Foto: Jon Ingemundsen

 • Elisabeth Risa
  Elisabeth Risa
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– For KrF er det nødvendig å vinne velgere som er utenfor kjernen deres. Men da er det problematisk for dem at de først og fremst har framstått som kristne og antiliberale, sier Svein Erik Tuastad.

Han følger opp:

– Det er en profil som ikke er særlig fristende for de nåværende Høyre-velgerne de må få over til seg. Fra venstresiden får de nok ikke mange nye uansett.

Det var VG som onsdag kveld var ute med nok en sak om KrF-bråket. Denne gangen om taxfree-kvoten. Ifølge VG la Kjell Ingolf Ropstad skylden på nestlederkollega Olaug Bollestad for at KrF påførte Frp et sviende taxfree-nederlag i innspurten av budsjettforhandlingene.

Les også

Rogaland KrF etter kveldens fylkesstyremøte: - Et godt møte og litt frustrasjon

Folk liker ikke bråk

– Folk liker ikke bråk, heller ikke i politikken. De siste ukene har det vært få gode medieoppslag om KrF. Til og med seierene deres i budsjettforhandlingene druknet i krangel med Frp om en sak der folk flest holder med Frp. Og det kommer akkurat nå når de egentlig skulle ri inn i regjeringen på en stor, hvit hest. De går glipp av boosten av et nytt og frisk KrF som endelig tar et standpunkt, fra å velge side og blir med på det borgerlige laget, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Erna Solberg om KrF/Frp-bråket:
– Er snakk om å respektere folk og egenarten til partier

Han fortsetter:

– Samtidig tror jeg at selv om det har vært mye negativ medieomtale, kan det fort snu. Nå kommer det en fase der man skal bygge team i den borgerlige leiren, og før jul er dagens spetakkel trolig glemt. For det snur fort i politikken, minner han om.

LES OGSÅ: Siv Jensen vil kreve økt taxfreekvote

LES OGSÅ: KrF vil fjerne taxfree-ordning og halvere tobakk-kvoten

Han mener KrF må satse videre på familieprofilen.

– Om de får til å stå frem i regjeringen som et lag og med entusiasme, får solgt inn familiepolitikken og lar den få mer plass enn kristensakene er de på god vei. Å etablere seg som småbarnsfamilienes parti, det vil KrF kunne få mye igjen for, sier Tuastad.

X-faktor

– Men KrF og Frp i regjering, kan det gå?

– Nå vil en nok få en periode der det kommer til å roe seg. Men risikoen her er at Frp ikke får markert seg, sier Tuastad. Da kan det bli bråk igjen.

Han mener X-faktoren fremover nå er oppslutningen til Frp.

– Kommer oppslutningen til Frp under ti prosent blir det bråk i Frp, de kommer til å gi KrF skylden og da vil de kjøre mye tøffere mot KrF igjen. Regjeringslojaliteten vil vike for hensynet til partioppslutning, sier Svein Erik Tuastad.

Publisert:
 1. Politikk
 2. Svein Erik Tuastad
 3. Familiepolitikk
 4. Vin

Mest lest akkurat nå

 1. Full stopp i massevaksineringen i Stavanger

 2. Slåsskamp utenfor Beverly i Stavanger. Mann i 30-årene kjørt til legevakt

 3. 50 skjeletter, en gris, 12 mynter, en blyplombe, et gravkammer, sigaresker, ølkorker og ganske mange spørsmålstegn har dukket opp under domkirkegulvet

 4. Byantikvaren i Sandnes håper denne eiendommen tas vare på. Det er det en spesiell grunn til

 5. Midt i pandemien som la kulturlivet brakk, kom legane med ein urovekkande beskjed

 6. Bare 10 i hver buss. Gjelder det også de som har hatt korona? Smittevernoverlegen svarer